• diyelim ki hayatınızda hiç kurabiye yapmamışsınız ve bir gün durup dururken canınız delicesine kurabiye istedi, o kadar üşengeçsiniz ki dışarı kurabiye almaya çıkmayı bırak, evde yapmaya karar verdikten sonra, kurabiye-kek-pasta-börek tayfasının olmazsa olmazı kabartma tozunu almak için 10 adım ötedeki markete bile gitmek istemiyorsunuz... internetten en kolay kurabiye, en pratik tarifler, kabartma tozsuz kurabiye tarifleri aramaya başladınız çaresizce... bir ara niyeti bozup "lan gidip alıyım şu kabartma tozunu abarttım artık" diye kalkmaya niyet edip, "ya aslında kurabiye de kilo yapıyo, ben en iyisi vazgeçiyim dolapta ayran var onu içerim" diyerek kendinizi telkin ederken, birden mutfak dolaplarındaki; şeker, un, kakao gibi kurabiye bünyesinde, bir arada çok hoş duran malzemeleri tezgahın üzerine toplamaya başlamışsınız... "kabartma tozsuz kurabiye de olur ki noolcak önceden kabartma tozu mu varmış" gibi birbirinden sığ düşüncelerle ve okuduğunuz tariflerin hepsini boşvererek, kıçınızdan kurabiye tarifi uydurdunuz o anda. 1 yumurta, yarım bardak sıvı yağ, 1 bardak süt, rendelenmiş portakal kabuğu, kakao, un, şeker... hepsini hunharca karıştırmaya ve kötü düşünceleri olabildiğince uzaklaştırmaya çalışırken, acı gerçekle yüzleştiniz: hani o reklamlarda, filmlerde, dizilerde kek-kurabiye-pasta yapmaya çalışırken mutfağı una bulayan budala tipler var ya, hıhh! tebrikler o artık sizsiniz! dalga geçip "öff gerzeğe bak, alt tarafı kurabiye yapacak salak mı ne" diye saydırıyordunuz ya, hadi bakalım! mutfağı ele geçiren un ve şeker ikilisinin önlenemez yayılmacı politikasını engelleyin kolaysa!

    acı sonu şimdiden görebiliyorum dostlar, kurabiyelerim pişmiyor, kabartma tozu olmadığı ve düzgün şekil de vermediğim için şekli şemali hiç hoş olmadı, tadının da bir şeye benzeyeceği yok zaten... demem şu ki bir hayırsever versin bize kurabiye yapmanın püf noktalarını, şimdi ben çok isterdim; ilk kez yapıyorum ve şa-ha-ne oldu, hemmen sizlerle paylaşıyorum tavsiyelerimi, diye. ama işte olmayınca olmuyormuş gördük, bir profesyonel yardımı şart!

    naçizane benim tavsiyem ise; ki şu entriyi sabredip okuduysanız çoktan anlamışsınızdır. bilmeden etmeden bu işe girişmeyin, elinizde tüm malzemeler bulunsun ve ilk seferde mutlaka bir tarife bağlı kalın, sevgiler.
  • bu devirde kimseye güvenmeyin.
  • eğer elinizde annenin, teyzenin tarif defteri varsa, sorun yok.
    ölçüleri ve süreleri aynen uygulayın.
    çünkü o defterler, defaatle denenmiş lezzetler arşivi anlamına gelir.

    yok, eğer, tarifiniz internet, gazete kupürü, bilmem kimin tarif kitabı gibi daha az güvenilir bir kaynaktansa;
    yağı ve yumurtayı belirtilen ölçünün altında kullanın.
    aynı tarifin içinde hem sıvı yağ, hem de margarin varsa, kurabiye için margarini tercih edin. ağır olur mu? elbette. işin mantığında bu var zaten. ama kurabiyelerde sıvı yağ pek kullanılmaz.

    kabartma tozu yerine, yoğurt kullanılabilir ama aynı etkiyi yaratmaz. karbonat varsa evde, işinizi görür. aman diyeyim, yine miktara dikkat. bir tatlı kaşığını geçmesin.
  • yiyin ama asla yapmayın.
  • yapın ve yiyin.
  • çalıştığınız işi bırakın ve bütün sevginizi, emeğinizi kurabiye yapmaya adayın.
  • elmalı yapın. pek güzel oluyor.
  • yapın ama başkasına yedirmeyin.
  • ilk deneme başarısız olursa pes etmeyin. nerede hata yaptım diye düşünün. çünkü tüm formülü uygulamış olsanız da belki fırının sıcaklığını tutturamamışsınızdır. belki bardaklarınız aynı büyüklükte değildir. belki ununuz kaliteli değildir. yeniden deneyin.
hesabın var mı? giriş yap