• ing. imajizm. okuyucunun zihninde bir imge oluşturabilmek için sinematografik unsurlar içeren şiir akımı.
  • turkcemizde imgecilik dedigimiz, 20.yy'in hemen ba$larinda avrupa'da ya$ayan amerikalilarin onculugunde modernist edebiyata kazandirilmi$ bir akim. amy lovell, ve h.d hanimefendiler ve ezra pound gibi beyler onderligini yapmi$tir. fransa'da bu $ahislarin ki$isel cabalariyla cikarilan dial dergisinde bu imgeci $iirin manifestosunu yayinladilar, ve be$erle payla$tilar.

    uzun yillar a$k, me$k, din gibi romantik kavramlarla beslenen avrupa edebiyatina "absolute freedom in the choice of subject" (konu seciminde mutlak ozgurluk) diyerek, $iirin sadece ilahi, ruhani olgulari yansitmasi gerekliligi yanilsamasindan kurtartip, bireyin ozgurle$mesine katkida bulunmasini saglami$lardir. belirsizlilige ve cift-anlama gelen kelime kullanimina actiklari sava$tan oturu, okuyucuyu detay manyagi yapmi$lardir. yani parcayla butunu e$ duzleme cikartip, zihnin etrafindaki nesneleri algilarken egilim gosterdigi feodal anlayi$i yikmaya cali$mi$lardir desek yeridir efendim.
  • haiku'dan ve bireyi doga icerisinde bir nokta olarak goren cin ve japon edebiyatinin cevirilerinden cok ama cok etkilenip, an'i kelimeler araciligiyla elle tutulabilir, gozle gorulebilir bir hale getimek istemi$lerdir imgeci zanaatkarlar. lakin birinci dunya sava$i cikinca imgecilerin $iiriyle dile gelmi$ paris metrosunun, kaya diplerinde acan ciceklerin, ve yerde kirik duran aynanin vaadettigi o sayisiz potansiyelin de dibine kibrit suyu sikilmi$tir.

    daha sonralari imgecilerin mirasini daha da ileri goturen ernest hemingway gibi romancilar t.s eliot'un objective correlative dedigi ve minimum kelimeyle durum, insan, hal tasvirine yonelmi$ bir yazi anlayi$i geli$tirmi$lerdir. cin nere, paris nere, amerika nere, imge nere? (bkz: image is everything)
  • 6 maddelik "kuralları" şu şekildedir;

    -günlük, sade dil.
    -yeni ritimler ancak serbest şiir ısrarı yok.
    -konu seçiminde özgürlük.
    -ismi ile müsemma bir şekilde bir imaj sunmak.
    -açık, yalın olmak.
    -şiirin özü olan yoğunlaşma.
  • temeli kavramyazı metodu'dur. temeli şiirdeki soyut içeriğin somut imgelerle beraber ele alınmasına dayanır. ya da tam tersi somut içerik soyut kavramlarla. çincedeki şu karakter ?(doğu) ?(ağaç) ve ?(güneş)'in birleşiminden meydana gelmiştir. ağacın tepesinde yükselen bir güneş ve doğu kavramı. muz, taksi, samanlar kavramlarından "sarı" ya ulaşmak da imajist öğelerin sembolizmini gösterme bakımından önemlidir.
hesabın var mı? giriş yap