• dini nikahın resmileşmesi ile birlikte halk arasında "belediye nikahı" denilen olayın geçerliliği ne kadar etkin olacak? yani devlet nazarında hem belediye nikahlıyım hem de dini nikahlıyım diyelim.boşanma gibi durumlarda da dini usullere göre boşanma ve islam hukuk uygulamasını da getirecek midir bu durum?erkek üç defa boş ol dedi, üç de erkek şahit bulduk haydii boşanıyoruz mu olacak? olsa iyi olur,olursa böyle mi olur dediğim kafamı karıştıracak bir olay.
  • bu halde en mantıklısı, imamların öyle kafasına göre kıydığı nikahların geçersiz olmaya devam etmesi; ancak belediyeye yapılan nikah başvurusunda nikahın normal memur tarafından veya imam tarafından kıyılması şeklinde iki seçenek sunulmasıdır. eğer insanlar direkt imama giderse imamın da resmi kayıtları tutması (aynen belediye gibi) ve çifti sağlık kontrolüne vs. yönlendirmesi gerekir. böylece hem imam nikahı resmiyet kazanır hem de iki nikahı birden yapmak isteyenler için kolaylık sağlanmış olur.
  • aklıma yatan, imam nikahı kavramının resmi ve yasalara bağlı olmasını beraberinde getirecek kadınların mağdur olmasını engelleyecek durumdur.

    poligaminin hala yasak olduğunu varsaydım yazarken tabii ki.
  • hangi amaca hizmet edeceği belli olmadan yorum yapmak -ülkenin durumuna bakılırsa- pek de akıl karı değil. artık öğrenin şunu, adam kendi çıkarına hizmet etmeyen hiçbir değişiklik yapmıyor, bundan ne bekliyorsunuz? iyi tarafları olabilir ama bize tesir eden işin diğer karanlık yüzü olacaktır.
  • baktığımızda diğer dinlerin bir çoğunda din adamları bu işlemi resmi olarak yaptıklarından işçilik azalmıştır. resmi nikah olarak ve dini nikah olarak toplu bir nikahlama olacaksa gayet güzel bir uygulamadır.
  • islamiyete göre nikah zaten şahitli evlilik anlaşması ve akdi anlamı taşıdığı için imam tarafından kıyılmayan nikah da islamidir. bunun aksine bir adam karısını aldatıp arkasından imam nikahı kıyıyor onun iznini almaksızın, buna helal veren imamınsa yatacak yeri yoktur, o nikahın geçerliliği de islami açıdan genelde yoktur. o yüzden müslümanların talepleri bile olsa bu yönde aslında gerekli olmadığını düşündüğüm bir durum.
  • metreslerin bilmemkaçıncı karı olarak meşrulaştırılmasını sağlayacaktır
    sonra da gelsin kuma üstüne kuma oh la la
  • imamlara resmi nikah kıyma yetkisi verilecekse ve normal bir evlendirme memuru gibi resmi nikah (imzalı mimzalı) kıyacaksa on numero olur. resmisini de dinisini de bir arada kıyar, konu kapanır. millet kilisede, sinagogda evlenince sorun yok, camide evlenince neden olsun ki?
  • aslında imam nikahı diye bir şeyin olmamasıyla birlikte,imamların-isteyenler için-devlet memuru statüsüyle nikah kıyması gayet mantıklı olabilir.ama imamın eline böyle bir yetki verince kendini allah sanır mı orasını bilemem,ki bana sanır gibi geliyor.
  • benim bildiğim kadarıyla resmi nikahtan sonra zaten isteyenler dini nikah kıydırıyor.

    merdivenaltı nikahlardan bahsetmiyorum. eğer dini inancınız varsa, resmi nikahınızı kıydırıp evlilik cüzdanınızı imama gösterdiğinizde dini nikahınız kıyılıyor.

    resmi nikahtan bağımsız olacak yasalaşmaması gerekendir, çünkü ülkemizde resmi nikah geçerli olduğu için sadece imam nikahı ile evlenenlerin kanunen hiçbir hakkı(boşanma durumunda nafaka, miras vs.) bulunmamaktadır.
hesabın var mı? giriş yap