• bunlarin elektrik tarifesi farklidir. tesislerin induksiyon ocaklari ve potalarin bulundugu bolumde elektrik daha ucuzdur. bir nevi devlet tesvigidir.
  • bu tür ocakları besleyen kesiciler çok sık çalıştıkları için özel olarak imal edilirler..
    senkronize açma ve kapama uygulamasının dikkatle yapılması gerekir.
    aksi takdirde orta vadede kesici elinizde kalır.
  • pota ve sabit haznenin etrafında bulunan endüksiyon bobini ve ocağın içerisindeki
    metal, endüksiyon ocağının ergitme için gerekli en temel donanımını oluşturmaktadır. pota
    dışındaki endüksiyon bobininden geçirilen alternatif akım, sürekli yön değiştiren
    elektromanyetik değişken alanlar meydana getirir. malzeme içerisinde oluşan bu endüktiv
    elektrik alanları ise malzemenin öz direnci vasıtası ile ısı enerjisine dönüşür.bu sistemle çalışan ocaklara verilen genel isim.
  • teknolojinin son harikası, kaliteli dökümün anahtarı, vayzzz dedirten döküm gereci. yemin ediyorum kim icat ettiyse elleri öpülesi.

    kupol ocağı, ark ocağı vs. düşünülünce maliyeti bi hayli düşürür, sıcaklık ve bileşim kontrolü sağlanabilir. yine bu tırto ocaklara nazaran tertemiz döküm verir artı ark ocağı gibi kafa sikmez, sessizdir. elektrodinamik banyo çalkalanmasından dolayı çelik niteliklerini yükseltir. wolfram-kobalt, nikel-krom çeliklerini kolayca ergitip cr, ni, mo, v elementlerinin çeliği etkisinin keşfinden dolayı daha da önem kazanmıştır. bu ve benzeri überliklerinden ötürü günümüzde en çok kullanılan ocak türüdür.

    çalışma prensibi çetrefilli gibi gözüküyor ama değil. öncelikle biliyoruz ki bir iletken içinden ac akım geçince civarında manyetik alan oluşturur. aynı şekilde iletken bir malzeme alternatif manyetik alanın içine girince de içinde akım oluşur. bu akım da dıştakı mevcut manyetik alanı yok eden bir manyetik alan oluşturur (olaylara gel) bu olay akımın yüzeyde yoğunlaşmasını sağlar. zıt manyetik alanın şiddeti frekansın bi fonksiyonudur ve frekans arttıkça yüzeyde oluşan akım zıt manyetik alan oluşumunda da daha etkilidir (burlar çok kafa sikti kabul ediyorum)

    bu bilgiler ışığında diyoruz ki pota ve sabit haznenin etrafında bulunan indüksiyon bobini ve ocağın içerisindeki metal ergitmenin sağlanması için ihtiyacımız olan herşey. pota dışındaki indiksiyon bobininden geçen ac akım sürekli yön değiştiren bi manyetik alan oluşturur, malzeme içinde oluşan bu endüktiv elektrik alanları malzemenin özdirenci ile ısıya dönüşür (cozz) bu sayede madene hava, su, nem, siksok temas etmeden tertemiz döküm almış oluruz (voila!)

    kısaca faydalarını da özetleyelim:

    - tertemiz
    - kaliteli
    - çevresel koşulları daha iyi
    - verimi çok yüksek
    - otomatik başlatılabilir
    - çok hızlı
    - doğal karıştırma yapılabilir (manyetik alanı istediğin gibi yönet oolom)
    - düşük refrakter aşınması (zira ısıyı yüzeyden vermiyoruz direk metal içten içe eriyor. oh bebek!)
    - işletme şartları açısından üstün. (bi elektrik panosu var o kadar. akarı yok kokarı yok)
    - enerji tasarrufu.
  • indüktör ile tencere arasında manyetik alan oluşturarak açığa ısı çıkaran ocak.
    çok hızlı ısıtmasının yanısıra ekonomiktir, ocak yüzeyi ısınmadığı için taşan yemek ocak üzerinde yanmaz, temizlemesi kolay olur.

    tek sorunu her cins tava tencere ile çalışmaz, indüksiyon ocağına uyumlu tava tencere ile kullanılmalıdır.
    çift tabanlı paslanmaz çelik ekipmanların çoğu bu ocakla uyumludur.
  • cezve kirletmeden, türk kahvesinin fincanda yapılıp şipşak içilebileceği ocak çeşidi. götümden sallıyorum, türk kahvesi de sevmem, deneyen varsa tecrübelerini yazsın. senin yüzünden dudaklarım yandı, elim sicak fincana yapıştı, kahve taştı ocak piç oldu, hanım ebemi sikti diye gelmeyin.
  • yanan çorba kavramıyla tanıştıran ocak. kısık ateşte durmadan karıştıra karıştıra ısıtmaya çalıştığım yemeği yakmayı ama ısıtamamayı başaran gereksiz icat. bunların bir de özel tencereleri oluyor, öyle her tencereyi tavayı da kabul etmiyor (bunların daha pahalı tencereler olmasını söylemeye gerek yok) karşılığında da beyazları lastiğe dönmüş omletler yapılabiliyor anca. mecbur kalmazsanız kullanmayın, yemek pişirmekten soğur, tencere kazımaktan sıtkınızı sıyırırsınız.
  • kullanma kilavuzu okumak yerine deneme-yanilma-kizma-cemkirme metoduna bel baglayan insanlar tarafindan seytan icadi olarak anilsa da basit ve eski bir teknoloji... ozel tenceresi falan yoktur, iletken ve yeterince kalin tum tencerelerle uyumludur... cam, toprak, bakir, aliminyum gibi kaplarla calismaz normal olarak... aliminyum folyo kivamindaki ince ve uyduruk celikler de genellikle calismaz... derhal isitip, elektrigi kayipsiz olarak isiya cevirdigi icin normal elektrikli ocaklara gore elektrik sarfiyati oldukca dusuktur...
hesabın var mı? giriş yap