• herkes çocuğunu mühendis, avukat vs yapmak istediği için dünyada b1 seviyesinde bile ingilizce bilen bir pide ustası kalmamış olmalı ki, bu türk pide ustası 3500 pound (120bin tl) maaş ile "skilled worker" olarak ingiltere'deki bir restauranttan davet almış ve ailesini de yanında götürmüş. ki bu maaş ingiltere'deki deneyimli bir mühendisin aldığı maaş ile hemen hemen aynıdır.

    https://twitter.com/…tatus/1687946586557386752?s=19

    staj yapmak isteyen bilgisayar mühendisliği öğrencisinin karşılaştığı durum:

    (bkz: firmaların yazılım stajyerinden 10 bin tl istemesi)

    bu arada 10 yıllık yazılımcının türkiye'de aldığı maaş:

    (bkz: deneyimli yazılımcıların 60 bin tl maaş alması)
  • okumamis ise degersizdir kafasindan ne zaman cikabilecegimizi cok merak ediyorum. bu usta normalde cok degerlidir ama bizim ülkemizde üniversite bile okumamis asgari ücrete calismasi kafasi gercekten cok komik.

    bu pide ustasi ülkemizde de yaklasik 30 35 civari aliyordur ve o nasil yazilimci gibi kod yazamiyorsa, yazilimcida kürege ve firina anca uzaktan bakabilir ve bu seviyeye bir kac ay icinde hicbir usta gelemez.

    almanya´da sihhi tesisatci su an mühendis kadar aranan bir meslektir ve maaslari neredeyse mühendislere yakindir.

    bence anlamsiz bir karsilastirmadir.

    not: pide ustasi v.s degilim. insaat mühendisiyim.

    edit: ben okuyanlar değersizdir gibi bir şey söylememişim ama bu konu da çok mesaj atan olmuş. ikincisi tesisatçılar mühendislerden çok kazanıyor da dememişim yazdıklarımı okumadan mesaj atmayın varsa fikriniz yazın okuyalım.
  • bizde herkes üniversite mezunu, herkes her şeyi biliyor ama "skilled worker" dediğimiz kıdemli/deneyimli adamları her sektörde artık arasan bulamazsın.

    her köşe başında üniversite, herkes mühendis.
  • girişimci tarafı varsa, kendi dükkanını açarak daha fazla kazanacak olan pide ustasıdır. gordon ramsay'in dünyayı gezdiği programdaki şeflerin çoğu, yerel mutfaklarda uzmanlaşmış, alaylı ustalardı. eğitim önemlidir ama bir yerden sonra belgeden çok, kişinin tercihleri, kendini nasıl geliştirdiği ve uzmanlaştığı önemlidir.
  • hayatın her noktasında olduğu gibi arz talep durumu. doğru zamanda doğru yerde doğru kriterinde bulunursan orada aranan personelsindir ve değerini kendin belirlersin.
  • işini iyi yapan herkes iyi kazanır. mevzu ne kadar iyi yaptığında, piyasaya ulaşmanda
  • bizim lisede en fazla para kazanan arkadaş pimapenci. diğerleri okudu hep.
  • babam 1986 yılından beri fırıncılık mesleğini yapar. kendisi izmir de boyoz ustasıdır ve tanımayan yoktur. yurtdışında "skilledworker" olarak tanımlanan iş gücü kendi alanında kendini ispat etmiş iş gücüdür. bu nitelikli tesisat, elektrik vs vs işleri de olabilir.

    demem o ki yazılım ve mühendislik ile kıyas edebilirsiniz ancak insanların meslekleri ile alay etmemek gerekir.

    yarın bir gün gıda krizi yaşandığında tırlar güvenlikli olarak taşıma yapmaya başladığında tır şoförlerinin maaşları 100-150 k arasında olduğunda yine yazarsınız.

    izlediğim kadarıyla pideci ağabeyimiz kendini geliştirmiş.
  • insani şartlarda yaşayacak pide ustasıdır.

    3500 pound ile, 4kişilik bir aile olduklarını varsayarsak, kıt kanaat geçineceklerdir. tabiki türkiye'de yaşayacağı hayattan daha iyi bir hayat yaşayacaktır. gezme/tozma işleri de yazın memlekete gitmek olduğu versiyonda insani şartlarda yaşar. daha fazlası olmaz.

    açıkcası 3500 pound maaş için kılımı kıpırdatmam, hele kalkıp da ingiltereye hayatta gitmem. fazla abartılacak bir para değil. londra'da minimum 2000 pound kira verdiğin denklemde kuş gibi kalıyor ki kendi özelimde, mevcut standardımı korumak için 2000 pound kiradan fazlasını vermem gerekecek. bu denklemde minimum 7 bin pound net beni oraya götürür. aşağısı değil.

    tl'ye çevirip çok para diyenler güzel kafa yaşıyor. bir gazla gidince de abi londra çok pahalı yaa diye ağlarsınız. londra dışında bir şehire gitmek de saçmalık ancak londra güzel şehir. favorilerimdendir.

    edit: ama möhöndös kazanamayörr fln filan diye zırvalamak da ayrı komik. doktorasını yeni bitirmiş ve akademiden çıkıp özel sektöre geçmeye karar vermiş bir mühendis arkadaşım bu paraya işe başladı. 8. ayında zam aldı. bir iki seneye 5bin, sonra 6-7 diye yavaş yavaş yukarı çıkacak. sky is the limit. oxford mezunu, doktoralı bu arkadaş 5-6 sene sonra eğer keyfini hiç bozmaz ve bir şirket kurup paraya para demekle uğraşmak istemezse bu pideci abinin aldığı parayı 3e katlayacakken, bu abi hala kıymalı mı peynirli mi olsun diye çalışacak. her gün aynı işi tekrar tekrar yapmak cabası. yan haklarının da minimum düzeyde olduğunu ekleyelim.

    öngörüsüz tipler gelmiş burada pideci övüyor. güzel kafalar.
  • ingilizce bilen pide ustasi arkadaslar

    [(bkz: afyonlu katolik gay tasfirin ustalari)]
hesabın var mı? giriş yap