• bir michael scofield olma beklentiniz yoksa, 3 bin lira maaş ile bir şirkette çalışabilirsiniz. gereksiz yere açılan onlarca üniversite, piyasada niteliksiz elemanları - mühendis demeye dilim varmıyor- çoğaltmış durumda. bir müteahhit gözünden bakılacak olursa, saçma sapan bir anadolu veya kıbrıs üniversitesinden mezun olan biri maliyet olarak boğaziçi mezunu bir mühendisten daha karlıdır. boğaziçi mezunu olup da bir memur maaşı bile alamayan arkadaşlarımdan bilirim. üzgünüm, biz bunu hakettik sanırım.
  • yaklaşık 1 sene önce bıraktığım mesleğim.
    kendi firmamı kurarak kamu ihalelerine girdim işler aldim bitirdim.2 sene boyunca da yaklaşık 6000 kişinin çalıştığı büyük bir projede taseron firmada şantiye şefliği olarak çalıştım.2 yerden is teklifi almama rağmen dönmediğim mesleğim.artik farklı bir sektörde çalışıyorum en azından evimden uzak değilim, yaptığım is proje bazlı değil,bazen 1 bazen 2 gün ayriyim en fazla evimden,kazancim yaklaşık 5 kat arttı..daha ne isteyebilirim ki? türkiye de bitmiş meslek.matematik, kimya sorusu çozmeden bu bölüme girmek artık mümkün. çıktığınızda en fazla bir yerlerde maaşlı çalışabilirsiniz, kendi işini kurmak isteyenlere tavsiyem iktidardan yana değilseniz,kamu ihalelerinden uzak durun,o parayı yedirmezler.. küçük büyük bütün ihaleler satılmış durumda..tadilat tamirat işleri yapmak mümkün ancak o da çevreye bakar, sürekli ekiplerine iş verebilecek misin?bir yerlerde de çalışırsan proje bazlidir çoğu iş,proje bazli olmasa da firmanın aynı şehirde iş almasi pek mümkün olmuyor..
    insanla uğraşacaksin surekli,halkin en alt tabakasında yer alan,en eğitimsiz kesim ile muhattapsin ve bütün herşey senden sorulacak..
    yazmak isteyenler bir daha düşünmelerini tavsiye ederim..
  • inşaat mühendisliği ile ilgili iş ilanı paylaşım telegram kanalı : https://t.me/sanalsantiyeilan

    statik proje yardımlaşma telegram kanalı: https://t.me/statikprojeyardim

    tanım: işsizlik ve mezun konusunda pik yapmış meslek.
  • inşaat mühendisliğinin ve gelecek neslin ne hale geldiğini anlatacak kısa bir olay anlatacağım size.

    babadan oğula birçok büyük projede mühendislik yapmış bir hocamız ders anlatıyor işte efendime söyleyeyim rusyada şurada çalıştım almanyada şurada kendinizi geliştirin diye geçmişinden bahsederken öğrencilere dönüp siz gelecekte ne planlıyorsunuz tarzı bir soru sordu bir öğrenciye tabi o an herkes hayalini kurmuş büyük projeler vesaire aynen diyaloğu kısa öz yazıyorum.

    hoca: ne olmak istiyorsun evladım
    öğrenci: emekli olmak istiyorum hocam.
    hoca: 404 not found
  • ne kadar ekmek o kadar köfte diye bi atasözü var ya.

    hah işte tam da o hayatın karşılığı, ben götümü yırttım okuldayken, kendimi geliştireyim diye ( mesleki ve sosyal anlamda ) yarışma kovaladım, katıldım, başarısız oldum, başarılı oldum, çevre edindim. daha öğrenciyken ( 3.sınıf) aslında 2,5 idim. neyse işe alındım. bakın girdim demiyorum alındım diyorum. ama benim sınıf arkadaşlarım, ev arkadaşlarım, sadece dersleri geçmekle uğraştı. üstüne en ufak bişey koymadı. ulan cidden bi bilgi koymadı. herkesin bildiği, hatta sokaktan geçen adama sor, su yalıtımını sağlayan malzeme nedir diye, membran der. bu çocuklar buna bile uzaydan gelen uhrevi bişeymiş gibi bakıyordu. eeee sonucun ne olmasını bekliyorsunuz ?

    enseyi karartmayın kimse okuldan mezun olduğu gün gelip sana iş teklifi yapmayacak kimse sana al kardeşim 10.000 tl yi başla demeyecek. sen gideceksin vura kıra alacaksın o işi de o parayı da .

    saldırın çalışın gelişin.
  • kendinizi geliştirmek her meslekte olduğu gibi bu meslekte de elbette önemlidir ancak liyakat denilen kavramın dibe vurduğu bir mühendislik varsa o da inşaat mühendisliğidir. aynı zamanda yolun başında olan genç arkadaşlara da asla tavsiye etmediğim bir meslektir. bunu mega projeler diye reklamı yapılan projelere imza atan 14 yıl tecrübeli odtü mezunu yüksek muhendis olarak söylüyorsam bir sıkıntı var demektir.
  • işi inşaat mühendisliği olan ama esnaflık yapan bir arkadaşla yaptığımız muhabbette konuştuğumuz konu. aslında klasik olarak yaptığımız hataları, başkasında görmemizi sağlayan bir video yapmamızı sağladı.

    6.5 yılda mühendis olan esnaf
  • ana bilim dallarından herhangi birinde uzmanlaşman durumunda çok iyi kazandıracak meslek.
  • sözlükte genelde başarısız olanların hikayelerini okudukları için gençleri karamsarlığa iten meslek.

    size tavsiyem üniversitede sınav geçmek için değil, mesleğinizi öğrenmek için çalışın. hocanızın iyi ya da kötü olması önemli değil, inşaat mühendisliği internette en çok kaynak bulabileceğiniz meslek. kendinizi geliştirmeniz için hiçbir engel yok. mesleği öğrenmekle ders geçmek arasında dağlar kadar fark vardır, ancak öğrencilerin yüzde 95'i bunu farketmeden 4 yıl biter.

    mesleki gelişim üniversite ile bitmiyor, üniversite bittikten sonra da sürekli kendinizi geliştirmeniz lazım, aksi takdirde binlerce mühendisten biri olursunuz. bizim zamanımızda iş bulmakta fazla bir sorun yoktu ama şayet ben işsiz kalsam bedava da olsa girer bir yere tecrübe kazanmaya çalışırdım, hiçbir yer olmasa git bir yapı dekorasyon firmasına sundurma nasıl yapılıyor, fayans nasıl döşeniyor onu öğren. boş durmaktan iyidir.

    senin diploma sahibi olman kimsenin umrunda değil, önemli olan elinden bir iş gelebilmesi.

    yok ben sahada çalışamam diyorsan otur evde autocadini geliştir, revit, tekla, sap2000, etabs, vs öğren. internette milyon tane kaynak, milyon tane örnek var. ufak tefek dışarıdan işler almayı dene, her yere mail at, insanlara ulaş, fiyatın uygunsa sana işverenler mutlaka olur. ilk etapta önceliğin para olmasın. 3-5 yıl içinde diğer mühendislerle aradaki farkı açarsan o zaman parasal olarak tatmin olmaya başlarsın.

    yurtdışında genelde türkiye'ye göre maaşlar 4-5 kat fazla olabiliyor. dolayısıyla yurtdışında iş yapan türk müteahhitlere yönel, akabinde yabancı firmaları zorla.

    edit: imla
  • her bildirimi yandığında yazılanları okuyup bir şeylere cevap vermek hevesiyle klavyeye parmaklarım uzanır. ancak ilk hangi tuşa basacağımı bilemeden ne düşündüğümü sorarım şelale gibi düşüncelerimi akıtan aklım . yıllarım geçmiş, meslek lisesinden girip bu bölümden mezun olana kadar uzanan yıllar. ülkenin en güzel yaşanabilir zamanlarını bu sektörde geçirdim. abazan düşüncelerle karışık her boka muhalif düşünceler arasında sigaradan dişleri sararmış akp li ustalarla tartışmak... arabesk hayat şartlarını müzik kültüründen sandığım yıllardan bu zamana değişmeyen şeyler bıraktı. hayaller güzel kızlarla fink atmaktı, gerçekler cepte akşama kalan 10tl :)...

    ne diyelim elimde analitik düşünme ve mühendislik bilgisi kaldı. şuan hayatımı idame ettiren yegane şeyler. komik olan şu bir ilkokul mezunu otomobil boyacısı ile ortak sanayide dükkan açmak. hiç bir şey bilmeden milletin parasıyla çıraklık yapıp ustalaşmak. youtube, google ve birazda kullanma talimatları sayesinde yürüyüp gitmek. yaptığım iş epoksi, polyster kalıpçılık. olmayan parçalar modelleyip kalıplı veya kalıpsız ürün almak. arada plastik parça üretmek. nereden nereye...

    arada daire, dükkan tadilat işleri oluyor düzgün teklifler verip kabul olursa ustaları toplayıp iş yapıyorum.

    yukarıda arkadaşın verdiği 6-7 bin tl bandında fiyatlar doğru. hala şantiyelerde çalışan arkadaşlarım var kimisi iki ay içeride maaşla alıyor. şunu da söyleyeyim ben ayda 4-6 bin arası dükkanda kazanıyorum. stres ay sonu kirası başka bir şey yok.
hesabın var mı? giriş yap