• 1,5-2 bin lira karşılığında ve 3-4 ay içinde ehliyeti/sertifikası alınabiliyor artık. ehliyeti kaptın mı tamam, çık makineye döktür elinden geldiğince. tecrübe sıfır ya da çok az ama ehliyeti var, olsun, yetiştirir kendisini. bu kadar basit değil bu iş, basit olmamalı. otomobil kullanmak için bile salt ehliyet yeterli değilken koskoca iş makinesini nasıl bir ehliyet sahibi olmakla yönlendirebileceğini, çalıştırabileceğini düşünürsün? tamam, trafiğe çıkmıyor ekseri bu makinalar ama trafiğe çıkmıyor diye de oyuncak muamelesi yapılmaz ki yarım milyonluk makineye.

    eskiden böyle değildi. iş makinesine operatör olmak kolay değildi, benim ehliyetim var, ben operatörüm diyeni çıkartmıyorlardı makineye. ehliyeti de yoktu zaten bunun eskiden, kimse de sormazdı. usta-çırak ilişkisi vardı meslekte. operatör olmak için çocuk yaşlarda başlanırdı, belki en fazla ortaokuldan sonra. yıllarca ustasının yanında, sadece izlerdi. makineyi yağlar, yalar yutardı çırak. makinenin her bir hareketini, her hareketinde motorun çıkardığı sesi ezberlerdi. makinenin her bir parçasını makineyi üreten kadar bilirdi. her bir arızayı sebep ve sonuçlarıyla öğrenir, gerektiğinde yerinde tamir de ederdi. zemini, toprağı, kayayı tanırdı. nereyi nasıl kazacağını, nereye ne kadar yüklenileceğini, nekadar gaz verileceğini, hangi açıda gireceğini, hangi yükseklikten alınacağını, gövdenin hendeğe/temele mesafesini, her birini, her cins zemin için ayrı ayrı görür, aklına yazardı.

    en az 2 yıl geçmeden usta levye elletmezdi çırağa, 2 yıl sonra hafta da 1-2 saat, daha sonra günde 1-2 saat, daha sonra yarım gün, tam gün.. boynuz kulağı geçti demeden çırak ustaolamazdı. ustası kadar olacak, ustasının yaş ve tecrübesi var ama çırak da yıllardır yanında, bütün tecrübesini kapmış ustasının, üzerine bir de çırağın hırsı ve gençliği. işte boynuz kulağı böyle geçer. işte o zaman usta makineyi bırakır tamamen, çırağa el verir, amirlerine sunardı yeni ustayı.

    şimdi öyle değil. ne çırak kaldı ne usta. ehliyeti kapan operatörüm diye dolaşıyor.
hesabın var mı? giriş yap