• ismimden dolayı yaşadığım onca sıkıntı, huzursuzluk ve vicdani rahatsızlıktan sonra gerçekleştirdiğim ve ilaç gibi gelmiş olan mevzudur.

    "benim adım x'tir. beni herkes x diye bilir ancak, nüfusta y olarak geçmektedir" gibisinden bir dilekçe yazılıyor ve süreç başlıyor. sonrasında da sabırla beklemek kalıyor. tabi baya da bir gelip gitmece, evrak hazırlamaca... pul için, gazete ilanı verilen para da unutuluyor gidiyor, yeni isme kavuşulduğunda.

    ben bir de gidip ufak bir şımarıklık yaptım, değiştirmekle kalmayıp, iki isim aldım. çok alternatifli çağırılma opsiyonlarıyla dolu bir hayata da adım atmış olduk böylece. biz seni ne diye çağıracağız diye soran eşe dosta da, işin tuzu biberi oldu.

    ayrıca, duruşmaları benimle aynı gün, aynı salonda olan "motor" ailesine de selam olsun. kendileri, 5 kişi birden soyadlarını değiştiriyordu.*
  • ne sanıldığı kadar karmaşık, ne de pahalı olan iştir.
    başlayalım efendim...
    kendim, ismimin önündeki anneanne ismini sildirdim, yakın bir arkadaşım ise kendisine layık görülen dede ismini toptan değiştirdi. tecrübelerimden yola çıkarak, tek tek yazmaya çalışacağım olayı.

    en başta işin hukuki boyutuna değinelim. isim değiştirmek çok kolay bir şey! adliyeye toplamda 4 kez gitmeniz gerekiyor, gazete ilanı + pul parası + dava açma ücerti dışında para harcamıyorsunuz! bu iş için avukata vekalet vermenize de gerek yok!
    en başta, nette de onlarca örneği bulunan dilekçenizle adliyeye gidin. dilekçenizi bırakın, birkaç hafta sonra evinize duruşma tarihinin kağıdı gelecektir. ne olur ne olmaz, 2 tane tanıkla gidin duruşma günü adliyeye. -tanıkların tek yapması gereken, "evet, bu isimle tanıyoruz onu" demek. formalite yani. hem bu sayede kim gerçek arkadaşınız, kim değil, öğrenmiş oluyorsunuz. zira bu süreçte dost sandığınız kişiler sizin tanığınız olmak istemeyecek-

    duruşma gününden 1 hafta-10 gün sonra adliyeye gidip kararı alacaksınız. sonra basın-ilan kurumuna gidip, o kararı vereceksiniz. ilanınız bir yerel gazetede çıkacak. (gazeteler arasında fiyat farkı yok, ortalama 110-120 tutuyor bu. kararın uzunluğuna göre değişir tabii)
    sonra gazeteyi alıp adliyeye gideceksiniz.

    yeni isminizin nüfusta görünmesi 1 ayı buluyor. 1 ay sonra nüfus müdürlüğüne gidip gıcır gıcır kimliğinizi alabilirsiniz! bundan sonra ehliyet, okul kimliği gibi yerlerdeki isminizi düzeltmek için yeni kimliğinizle mahkeme kararının yanınızda olması yeterli. inanın ki hiç zor değil bu işlemler!

    şimdi gelelim daha zor kısma; psikolojik olarak alışmak...
    isim, bir insanın en önemli şeyidir ve sizinle ölene kadar kalacak tek şeydir! bu yüzden, ailenizin nice buhranlar geçirerek size layık gördüğü iğrenç isimlerle yaşamaya mecbur değilsiniz. benim dede isimli arkadaşım birkaç ay boyunca isim araştırdı. sonunda modern bir isimde karar kıldı. önce telefon rehberinde değiştirdik ismini. sonra kendisi hem dede ismini, hem yeni ismini birlikte kullanmaya başladı sırf insanları alıştırmak için.
    birkaç ay sonra tamamen sildi dede ismini. sadece yeni ismini yazdı her yere. insanlara kendini yeni ismiyle tanıtmaya başladı. biz yakın arkadaşları olarak hemencecik alıştık. bir tek pek samimi olmadığı arkadaşları garipsedi. onlar da önemli değil zaten.
    anne babası önce karşı çıktılar; ama şimdi alıştılar. onlar da yeni ismiyle hitap ediyorlar arkadaşıma.

    bir keresinde, eski bir arkadaşımla konuşuyoruz. bana ismini değiştiren arkadaşımı sordu. ama onun ismini değiştirdiğinden haberi yok, dede ismiyle sordu onu. şaşırdım. "o kim yaa?!" dedim. düşünün yani, o derece alışmışız.

    toparlarsak; gerçekten istedikten sonra, isminizi değiştirebilirsiniz. "bu yaşa geldim", "herkes beni böyle tanıyor" demeyin, hepsi sonra o kadar çabuk alışıyor ki, siz bize şaşıyorsunuz! yaşınızın da önemi yok, önemli olan bundan sonraki hayatınız.

    ben yaptım. herkese de tavsiye ederim.
  • x yaşındaki bir insanın x yıldır taşıdığı x kilo ağırlığındaki bir yükü üstünden atmasıdır!
    biraz cesaret,biraz kararlılık isteyen müthiş bir olay.

    şahsen beni yakından tanıyanlar bilirler ki,ben yıllardır "ismimi değiştireceğim,hadi bana isim bulalım" diye gezen bir insanım.nerdeyse kendimi bildim bileli bu böyle.buna kimileri sinir olur,kimileri destek.kimileri ismimi beğenir ve uzun uzun neden değiştirmek istediğimi sorgular,kimileri ise "yahu seviyorduk ama böyle diye diye bizi de soğuttun isminden" derler.daha doğrusu dediler.ve ben yıllardır ertelediğim,rafa kaldırdığım bu konuya geçenlerde yine kafayı taktım.sonra bir anlık aydınlanma yaşadı zihnim resmen ve bu sefer hallediyorum,beni seven alışır,bana destek olur dedim.bir gecede buna,bir haftada ise yeni ismime karar verdim.
    ondan sonraki haftada ise bir dilekçeyle mahkemeye başvurdum ve biraz yardımcı olan bir avukat tanıdık sayesinde,biraz da şansımın yaverliğinde dün yeni ismime kavuştum.

    "yeni ismim ve ben" çok mutluyuz.yıllardır neden kendime ait hissetmediğim ve hiç sevmediğim bir isimle yaşadığımı ikimiz de anlayamıyoruz.biraz da şaşkınız,bu kadar çabuk buluştuğumuz için.ama artık yeni ismim ve ben birbirimize yakışıyor gibiyiz sanki.ne iddialı,ne vasat.belki ben gibi...özgürlüğü ve maviliği çağrıştırıyor.o yüzden çok seviyorum onu.

    dün mahkeme kararını aldığım andan itibaren,sanki bütün dünyayı sırtımda taşıyabilirmişim gibi...sanki asıl işte şimdi "ben" olabilirmişim gibi.sanki 25 yıllık hayatımın en güzel hediyesini kendime ben vermişim gibi.

    kimse sevmediği bir isimle yaşayıp ölmek zorunda değil.planlamayın,tasarlamayın.karar verin ve gidin,değiştirin."yeni bir hayata başlıyorum ve her şey güzel olacak" hissi yaşamanın,bir mahkeme salonunda vücut bulmuş halidir bu.yaşamak için azıcık deli cesareti beyler bayanlar...
  • kullandığınız mail adresinden, kredi kartınıza, telefon hattınızdan, sağlık güvencenizle ilgili bilgilere kadar isminiz geçtiği, izinizi bıraktığınız her şeyi değiştirmeniz demektir.
    yine de yetmeyecektir. yine de sizi hep eski isminizle çağıran, "yok ben alışamam" diyen insanlar olacaktır. çevrenizi değiştiremezsiniz, ama insanların size saygı göstermesini sağlayabilirsiniz. bunun için elbette çelik gibi sağlam sinirlere ve peygamber sabrına sahip olmalısınız. gerçekten alışamayan ile sizi sinir etmek için eski isminizi kullanan insanları ayırt etmeli ve ona göre davranmalısınız. amaçsızca sizi sinir etmeye çalışanlara prim vermemelisiniz. iyi niyetli insanlara ise sevecenliğnizi bozmadan ısrarla yeni isminizi hatırlatmalısınız. eski isminizi kullandıklarında "x kim?" demek ve peşinden gülümsemek bunun etkili bir yolu mesela. ben yaptım oldu. ya da eski isminizin her kullanımı için ceza kesebilirsiniz, evde ve yakın çevrenizde eski isminiz her kullanıldığında söyleyen kişiden misal 25 kuruş alıp,biriktirip, sonra da birlikte eğlenebilirsiniz o parayla. ben yapmadım, olmadı, ama siz yapın, iyi fikir.

    bugün fark ettim de, değiştirilecek o kadar çok şey var ki, ismimizin geçtiği...sonu yok sanki. mesela kitaplar. yıllardır aldığım kitapların çoğunda eski adım yazıyor. ilk kez bugün denk geldim ve hafiften yabancılamaya başladığımı hissettim eski ismimi. yeni ismi kanıksamak kolay, eski ismi ötelemek zor. doğduğum gün bana layık görülen ismim, omzumda taşıdığım ve giderek azalsa da ordan tam olarak gitmeyecek bir yük sanki. kitaplarım ise buna hiç izin vermeyecek gibi...ama ben ısrarla söylüyorum ve inadına seviyorum yeni ismimi. sahi, "x kim?"
  • gerçekleştirildiği takdirde ehliyet, pasaport, diploma vb nitelikli belgelerdeki olası değişiklikler hakkında kimsenin bilgilendirmediği eylem.

    ehliyet değiştirirken sadece belge bedeli mi ödüyoruz? eski pasaporttaki vizeler, oturma izinleri vs yenisine aktarılıyor mu? diplomanın yenisi mi çıkartılıyor yoksa mevcutun yanında mahkeme kararıyla mı işleme konuyor? telefonundan elektriğine doğalgazına, faturaya tabi aboneliklerde sadece isim mi değiştiriliyor yoksa yeniden abone olmak mı gerekiyor? şu anda aklıma gelmeyen başka değişiklik gerektiren şeyler var mı? ek: mesela araba ruhsatı ne oluyor? satış mı gerçekleşiyor yoksa isim güncellemesi mi yapılıyor?

    ve son olarak, tc kimlik no sabit kalıyor mu? (nüfus veritabanına "update isim=x where tckimlikno=123" gibi bir sql sorgusu mu atıyorlar?)

    kafamda deli sorular...
  • hayatimda 2 kez gerceklestirdigim enteresan ve cesur bir hadise.. nick değiştirmek gibi düşünülebilir ama hata olur bu.
  • adı şeftali olan bir uzak akrabanın, adını kiraz olarak değiştirmesi. babası onu şeftelüü deyü çığırır imiş.
  • #100712131 entry'sinden ilhamla bu işlemi yapmak isteyenlere yardımcı olması adına ben de kendi tecrübemi aktarmak istedim:
    avukata başvurmadan kendim uygun bir dilekçe yazarak süreci başlattım. avukatlık hizmeti alınarak hiç uğraşmadan ve daha hızlı ilerlemek de mümkün, tercih meselesi. geçerli bir nedeniniz yoksa da bu konuda avukat desteği faydalı olabilir.
    4 şubat'ta karşıyaka* asliye hukuk mahkemesine dilekçemi verdim. ertesi gün uyap'tan kontrol ettiğimde 15 nisan'a duruşma günü verildiğini gördüm.
    dilekçenizde davalı olarak bağlı olduğunuz nüfus müdürlüğünü gösteriyorsunuz*. nüfusa kayıtlı olduğunuz yer önemli değil; mernis adresinizin olduğu ilçe nüfus müdürlüğü davalı gösterilmeli.
    hukuki dayanak olarak tmk madde 27'yi kullanıyorsunuz. örnek birkaç dilekçe internette de bulunabilir.

    "türk medeni kanunu, madde 27:
    adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hâkimden istenebilir.
    adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilân olunur.
    ad değişmekle kişisel durum değişmez.
    adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir."

    görevli memur hazırladığım dilekçeme, varsa, tanığımın ismini ve kendisini mahkemede hazır bulunduracağıma dair bir notu da eklememi tavsiye etti. ihtiyaç halinde daha hızlı ulaşılabilmesi için cep telefonu bilginizi eklemenizde de fayda var.

    ben haklı gerekçe olarak çevremde başka adla tanınıyor olmayı kullandım.* unutmayın ki önemli olan sizin ve şahitlerin beyanına hakimin ikna olması.
    dilekçeniz ve kimlik fotokopisiyle gittiğinizde 10-15 dk içerisinde adliyede tüm işlemler tamamlanabiliyor.

    en son elinize bir tevzi formu verip adresinize gönderilecek tebligatı beklemeniz gerektiğini söylüyorlar. uyap'tan da takip edebiliyorsunuz. formda davanın tahmini bitiş süreci 195 gün görünüyor. o kadar sürmeyeceğini umuyorum.

    edit: davam görüldü. duruşma toplam altı dakika kadar sürdü. iki adet şahidim bulunuyordu. şahitlerinizin en başında dilekçede yer alması şart değil. o gün de kimliklerini verip şahit gösterebiliyorsunuz. dilekçemde yer almayan bir şahidimi de o gün bildirdim. gerekçenize de bağlı olarak tanık olarak eş, anne, baba vb. yakınları da gösterebilirsiniz. benim yakın arkadaşım ve eşim tanıklık ettiler.
    duruşma esnasında taslak bir metni size uyarlayıp paketleyip gönderiyorlar. zaten dava listesine baktığınızda gün boyu benzer davalar olduğunu da görüyorsunuz.
    benim duruşmada hâkim tanıklara "akrabalık bağınız var mı? / davacıyı nereden tanıyorsunuz? / davacıya nasıl sesleniyorsunuz? / bu durum karışıklığa sebep oluyor mu? / ailesi neden bu ismi koymuş, biliyor musunuz?" sorularını sordu. cevapları dinleyip tutanağa yine kendi cümleleriyle* bir şeyler yazdırdı. devamında hâkim talebimin kabul edilmesine karar verdi. sonra imzaları atıp çıktık.
    çıkışta, tutanağın bir nüshası da size veriliyor. orda da 15 günlük istinaf süresinin dolmasının ardından işlemlerin tamamlanacağı yazıyor. uyap'ta da aynı gün baktığımda dosya durumu "karara çıkmış" olarak görünüyordu.

    edit2: bilgi eksikliğimden kaynaklı biraz zaman kaybım oldu. gerekçeli kararın taraflara tebliğinden itibaren 15 günlük istinaf süresi başlıyormuş. ben de gerekçeli karar posta yoluyla bildirilecek ya da uyap'ta görünecek sandığım için bir ay kadar boş boş bekledim. gecikmeden huylanıp aradığımda, kararın çıktığını gelip karar yazımı almam gerektiğini söylediler. aslında karar yazım duruşmadan tam bir hafta sonra çıkmış. sanırım duruşma sonrası belirli aralıklarla arayıp ya da uğrayıp gerekçeli kararın çıkıp çıkmadığını sormak daha iyi olabilirdi. benim davamda karar çoktan çıkmıştı ama ben aradıktan sonra uyap'a eklendi. sonrasında tebliğ süreci başlıyor. bazı adliyelerde gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesini davacı yerine davalı görünen nüfus müdürlüğü de talep edebiliyormuş. bu durumda sizin özellikle gerekçeli kararı almak için gitmenize gerek kalmayabiliyormuş. uyap'tan takip etmek yeterli olabilir. özetle; davalı ya da davacı kararın taraflara tebliğini talep etmeliymiş. bu süreci takip etmek gerekli.

    gerekçeli kararı teslim almaya gittiğimde görevli memurun yönlendirmesiyle "kararın taraflara tebliği edilmesini talep ettiğime" dair bir dilekçe yazdım. aynı gün gerekçeli kararı aldım ve davalı nüfus müdürlüğüne tebliğ edilmesi sürecini de başlatmış oldum.
    gitmişken, en başta yatırdığım gider avansı masraflara yeterli gelmediği belirtildiği için 120 tl daha ödedim.
    yerel bir gazeteye ilan verilmesi kısmı da adliye memurları tarafından hallediliyormuş. gerekçeli karar davalı olduğum nüfus müdürlüğüne de ulaştıktan sonra 15 günlük istinaf süresi başlıyormuş. daha sonra yeni kimlik işlemleri için nüfus müdürlüğüne gideceğim. bir ayı bulur toplamda dediler. şimdilik bu kadar.

    edit3: gerekçeli kararın davalı nüfus müdürlüğüne de teslim edilmesinden tam 15 gün (istinaf süresi) sonra dava kapandı. aynı gün e-devlette de ismim değişti. e-devlete girince ismin otomatik değiştiğini görmüyorsunuz, profilinize girip güncelle tuşuna basmanız lazım. bu anın ekran kaydını almak ayrı bir keyifli oluyor.
    şimdi resmi belgelerdeki eski ismi değiştirmek için çalışmalara başladım.

    güncel masraflar 2021 yılında aşağıdaki gibi oluştu.
    ilk başvuru anında:
    başvurma harcı: 59,30 tl
    peşin /nispi harç: 59,30 tl
    gider avansı: 280 tl
    baro dosyası: 1,50 tl

    duruşma sonrası:
    ilan için ek gider: 120 tl *
    kimlik yenileme: 30 tl
    sürücü belgesi yenileme: 270 tl
    pasaport defter bedeli: 174.5 tl
    toplam: 994,60 tl

    tarihçe:
    dilekçe tarihi: 04 şubat '21
    duruşma tarihi: 15 nisan '21
    gerekçeli kararın yazımı: 22 nisan '21
    gerekçeli kararın uyap'ta görünmesi: 10 mayıs '21* *
    gerekçeli kararın tarafıma tebliği: 17 mayıs '21 *
    gerekçeli kararın davalı nüfus müdürlüğüne tebliği: 01 haziran '21
    basın ilan kurumuna ilan için yazı gönderilmesi: 10 haziran '21
    dosyanın kapanması: 15 haziran '21

    dilekçeyi verdiğim gün tahmini süre 195 gün görünüyordu, 130 günün sonunda dosya kapanmış oldu.
    dava boyunca hiçbir evrak adresime gönderilmedi. süreci uyap'tan takip ettim.

    güncelleme işlemleri:
    - sürücü belgesi, kimlik ve pasaportunuzu randevu alarak aynı gün değiştirebiliyorsunuz. mahkeme kararı götürmenize de gerek yok. ancak sürücü belgemi değiştirmeme rağmen e-devlet'teki bilgiler hala eski isimle görünüyordu; cimer üzerinden iç işleri bakanlığı'na talepte bulundum, düzeltildi.
    - aile cüzdanını yenilemenin ne faydası olacak bilmiyorum ama onu da birer adet vesikalık fotoğraf ile birlikte ilçe nüfus müdürlüğünden değiştirebiliyorsunuz. (aile cüzdanı defter bedeli: 160 tl)
    - ösym sistemine girip kimlik bilgilerinizi mernis sisteminden çekerek güncelleyebiliyorsunuz.
    - gsm operatörleri mernis bilgilerine erişebildikleri için telefonla talep oluşturmanız yeterli.
    - kamu bankaları da güncel veriyi e-devletten alıyor, işlem yapmanıza gerek yok.
    - özel bankalara bizzat, yeni kimlik ve karar yazısıyla gitmeniz gerekiyor.
    - thy miles & smiles üyeliği için yeni kimliğin önlü arkalı fotoğrafıyla geri bildirimde bulunmanız gerekiyor. pegasus üyeliği için telefonla talepte bulunmanız yeterli.
    - nedense, sgk'da isminiz değişmiyor. onlar da yeni isminizi görebiliyor olmasına rağmen 4a-4b-4c tescil kayıtlarına bakıldığında eski isim duruyor. alo 170 aracılığıyla talep oluşturmanız yeterli, üç işgünü içerisinde o da sonuçlanıyor. sonrasında çalıştığınız yere de bilgi vermekte fayda var.
    - araç ruhsatıyla ilgili de noterden aldığım bilgi; güncelleme işlemi yapılmadan araç satışı yapılamayacağı yönünde oldu. araç satışı yaparken mecbur yapacaksam şimdiden yapayım herhangi bir kontrolde de kafam rahat olur diye ruhsatı da yeniledim. eski ruhsatı götürmeniz yeterli. (araç ruhsatı güncelleme: 225 tl)
    - askerlik durum belgesi sorguladığımda da eski isim görünüyordu; cimer üzerinden milli savunma bakanlığı'na talepte bulundum, sonrasında düzeltildi.
    - seçmen kayıtlarında da eski isim görünüyordu. seçim zamanı otomatik güncellenir diye düşünüyordum ama yine de beklemeden cimer üzerinden iç işleri bakanlığı'na talepte bulundum, düzeltildi.
    - diplomalarla ilgili; diplomanın düzenlenmesinden sonra kimlik bilgilerinde meydana gelen değişiklik önceki durumu geçersiz kılamayacağından genelde diplomalarda geriye dönük düzeltme yapılmıyor, almış olduğunuz diplomanızı isim değişikliğinizi gösterir karar ile birlikte kullanmanız gerekiyor. ya da bazı üniversiteler güncel durumu göstermek için diplomanızın arkasına şerh de düşebiliyor. e-devletten mezun belgesi almak istediğimde de üç farklı okulumdan biri otomatik güncellenmişti sonra o da tekrar eski isme döndü. her yerde ismim yenilenmesine rağmen mezun belgesi sistemi artık hangi veritabanından ismi alıyorsa kafasına göre takılıyor gibi.
  • bir ayda sonuçlanabilen muhteşem olay. tabi yaş biraz kemale ermişse biraz zor ama hakim karşısında "ulan ya değiştirmezse, ya olmasını istediğim ismi beğenmezse, ya ne lan bu böyle adam gibi isim koy derse" diye içinizi yemekten daha zor değil. insanın en güzel duyguyu yaşadığı anlardan biridir kendi kendine ismini resmi olarak verebilmesi.
  • açılacak davada görevli mahkeme, asliye hukuk mahkemesi'dir.
hesabın var mı? giriş yap