• hayatimda 2 kez gerceklestirdigim enteresan ve cesur bir hadise.. nick değiştirmek gibi düşünülebilir ama hata olur bu.
  • (bkz: rename)
  • yurtdisinda belli bir surenin uzerinde yasayan vatandaslarimizin yapmakta zorunlu olduklarını hissettikleri eylem,benim ise anlam veremedigim hadisedir. adamlarin dillerinin donmemesi gecerli bir sebep degildir,dondugu kadar soylerler, soyledikce alisirlar efendim.ornekleri cogaltilabilir; yusuf-joseph , cemil - jim, mahmut- mahmood gibi.
  • şimdi efendim bu isim koymak ve isim değiştirmek denen hadiseler hukuk düzenleri hakkında fikir vermesi açısından hakikaten çok ilginçtir, şöyle ki; türk medeni kanunu'nun 27. maddesi uyarınca, bir kişinin ismini değiştirebilmesi için mutlaka haklı bir nedene* ihtiyaç vardır, yoksa her isteyen istediği gibi adını falan değiştiremez. üstelik bu isim değişikliğinden birileri zarar görüyorsa bu kişiler dava açıp ismi eski haline de çevirebilirler.

    "adın değiştirilmesi
    madde 27.- adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir.
    adın değiştirildiği nüfus siciline kayıt ve ilan olunur.
    ad değişmekle kişisel durum değişmez.
    adın değiştirilmesinden zarar gören kimse, bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebilir. "

    buna ilaveten alt derece mahkemeleri ve yargıtay bu haklı neden kavramını oldukça sıkı bir şekilde incelemekte ve pek çok makul gerekçeyi buna dayanarak reddetmektedir. örneğin yargıtay 18. hukuk dairesi 2004/10712 e. 2005/1155 k., 22.02.2005 tarihli çok yakın tarihli bir kararında vatandaşın çakmak olan soyadının sağlam olarak değiştirilmesi istemini reddetmiş.

    karar ise şöyle: "davacı, nüfusta yazılı "çakmak" soyadının "sağlam" olarak değiştirilmesini istemiştir. türk medeni kanunun 27. ve nüfus yasasının 46. maddeleri hükümlerine göre bir kişinin ad ya da soyadının değiştirilmesini hakimden isteyebilmesi için bu istemin haklı nedenlere dayanması gerekir. dosyada toplanan belge ve bilgiler ile davacının savı birlikte değerlendirildiğinde ortada davacı soyadının değiştirilmesi için yeterli ve inandırıcı haklı nedenlerin varlığı saptanamamıştır. bu durum karşısında hukuken gerçekleşmeyen davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçeyle istemin kabulü yolunda hüküm kurulması doğru görülmemiştir."

    kardeşim halbuki sana ne? vatandaşın soyadı ha çakmak olmuş ha sağlam, sen ne karışıyorsun? ama olmaz, bizim vatandaşımızın yüce türk makamlarından izin almadan nefes alması bile yasaktır. halbuki bak elin gavuruna ne kadar kolay yapmış bu işi: http://www.flickr.com/photos/punkjr/698895174/

    adam ne demiş, mahkemeye başvurdum, hakim geldi sordu, jason michael burrows olan ismimi jason megatron burrows olarak değiştirmek istiyorum dedim, hakim sordu ismini alacaklarından kaçmak için mi değiştiriyorsun, hayır dedim, peki isim değişikliğinin herhangi bir üçüncü kişiye zararı ver mı, hayır dedim, peki ismini çocukluk kahramanın olan bir karakter olarak mı değiştiriyorsun, gülerek evet dedim ve hakim de isim değişikliğine karar verdi.

    hepsi bu kadar basit ve sade. ne günlerce yazışma, çizişme, kırtasiye işi vb.

    velhasıl siz siz olun isminiz soyadını, yarak kürekgibi bir şey değilse çok afedersiniz, isim ya da soyadı değişikliği için başvurmayınız.
  • bir ayda sonuçlanabilen muhteşem olay. tabi yaş biraz kemale ermişse biraz zor ama hakim karşısında "ulan ya değiştirmezse, ya olmasını istediğim ismi beğenmezse, ya ne lan bu böyle adam gibi isim koy derse" diye içinizi yemekten daha zor değil. insanın en güzel duyguyu yaşadığı anlardan biridir kendi kendine ismini resmi olarak verebilmesi.
  • yurdumuz memurlarının büyük çoğunluğu sayesinde hiç de kolay olmayan iş imiş.

    kararı gel al. kararı da al git ilan ver. ilan faxla/telefonla olmaz, git ebeninkine orda şahsen ver, kıytırık bi gazete ilanı için dünyanın parasını ver (kaldıki kim o gazeteyi okuyarak 'aa bak ismini değiştirmiş hatun' der onu da bilmiyorum,kaç kişi o ilanları okuyor sorarım) ilanı getir bana bizzat ver. ilan tamam da süren dolmadı (ne süresi aq) 2 hafta sonra gel. tabi bunları yaparken bir sonraki adımla ilgili kesinlikle bilgi verilmez. herkes senin gibi memur ya,her gün izin alabilirim ya.. yahu yapılcak işleri bana topluca desen de ben de ona göre napılacağını bilsem?? yok olmaz, sen gel ve git, ben zamanı gelince söylerim..(ehh zamanı geldiğinde herkesin söyleyecek bişeyleri vardır dert etme)

    gerçekten isminden rahatsız olmayanların girişmemesi gereken iştir. hakim karşısına çıkmak en kolayıymış.
  • ne sanıldığı kadar karmaşık, ne de pahalı olan iştir.
    başlayalım efendim...
    kendim, ismimin önündeki anneanne ismini sildirdim, yakın bir arkadaşım ise kendisine layık görülen dede ismini toptan değiştirdi. tecrübelerimden yola çıkarak, tek tek yazmaya çalışacağım olayı.

    en başta işin hukuki boyutuna değinelim. isim değiştirmek çok kolay bir şey! adliyeye toplamda 4 kez gitmeniz gerekiyor, gazete ilanı + pul parası + dava açma ücerti dışında para harcamıyorsunuz! bu iş için avukata vekalet vermenize de gerek yok!
    en başta, nette de onlarca örneği bulunan dilekçenizle adliyeye gidin. dilekçenizi bırakın, birkaç hafta sonra evinize duruşma tarihinin kağıdı gelecektir. ne olur ne olmaz, 2 tane tanıkla gidin duruşma günü adliyeye. -tanıkların tek yapması gereken, "evet, bu isimle tanıyoruz onu" demek. formalite yani. hem bu sayede kim gerçek arkadaşınız, kim değil, öğrenmiş oluyorsunuz. zira bu süreçte dost sandığınız kişiler sizin tanığınız olmak istemeyecek-

    duruşma gününden 1 hafta-10 gün sonra adliyeye gidip kararı alacaksınız. sonra basın-ilan kurumuna gidip, o kararı vereceksiniz. ilanınız bir yerel gazetede çıkacak. (gazeteler arasında fiyat farkı yok, ortalama 110-120 tutuyor bu. kararın uzunluğuna göre değişir tabii)
    sonra gazeteyi alıp adliyeye gideceksiniz.

    yeni isminizin nüfusta görünmesi 1 ayı buluyor. 1 ay sonra nüfus müdürlüğüne gidip gıcır gıcır kimliğinizi alabilirsiniz! bundan sonra ehliyet, okul kimliği gibi yerlerdeki isminizi düzeltmek için yeni kimliğinizle mahkeme kararının yanınızda olması yeterli. inanın ki hiç zor değil bu işlemler!

    şimdi gelelim daha zor kısma; psikolojik olarak alışmak...
    isim, bir insanın en önemli şeyidir ve sizinle ölene kadar kalacak tek şeydir! bu yüzden, ailenizin nice buhranlar geçirerek size layık gördüğü iğrenç isimlerle yaşamaya mecbur değilsiniz. benim dede isimli arkadaşım birkaç ay boyunca isim araştırdı. sonunda modern bir isimde karar kıldı. önce telefon rehberinde değiştirdik ismini. sonra kendisi hem dede ismini, hem yeni ismini birlikte kullanmaya başladı sırf insanları alıştırmak için.
    birkaç ay sonra tamamen sildi dede ismini. sadece yeni ismini yazdı her yere. insanlara kendini yeni ismiyle tanıtmaya başladı. biz yakın arkadaşları olarak hemencecik alıştık. bir tek pek samimi olmadığı arkadaşları garipsedi. onlar da önemli değil zaten.
    anne babası önce karşı çıktılar; ama şimdi alıştılar. onlar da yeni ismiyle hitap ediyorlar arkadaşıma.

    bir keresinde, eski bir arkadaşımla konuşuyoruz. bana ismini değiştiren arkadaşımı sordu. ama onun ismini değiştirdiğinden haberi yok, dede ismiyle sordu onu. şaşırdım. "o kim yaa?!" dedim. düşünün yani, o derece alışmışız.

    toparlarsak; gerçekten istedikten sonra, isminizi değiştirebilirsiniz. "bu yaşa geldim", "herkes beni böyle tanıyor" demeyin, hepsi sonra o kadar çabuk alışıyor ki, siz bize şaşıyorsunuz! yaşınızın da önemi yok, önemli olan bundan sonraki hayatınız.

    ben yaptım. herkese de tavsiye ederim.
  • ismimden dolayı yaşadığım onca sıkıntı, huzursuzluk ve vicdani rahatsızlıktan sonra gerçekleştirdiğim ve ilaç gibi gelmiş olan mevzudur.

    "benim adım x'tir. beni herkes x diye bilir ancak, nüfusta y olarak geçmektedir" gibisinden bir dilekçe yazılıyor ve süreç başlıyor. sonrasında da sabırla beklemek kalıyor. tabi baya da bir gelip gitmece, evrak hazırlamaca... pul için, gazete ilanı verilen para da unutuluyor gidiyor, yeni isme kavuşulduğunda.

    ben bir de gidip ufak bir şımarıklık yaptım, değiştirmekle kalmayıp, iki isim aldım. çok alternatifli çağırılma opsiyonlarıyla dolu bir hayata da adım atmış olduk böylece. biz seni ne diye çağıracağız diye soran eşe dosta da, işin tuzu biberi oldu.

    ayrıca, duruşmaları benimle aynı gün, aynı salonda olan "motor" ailesine de selam olsun. kendileri, 5 kişi birden soyadlarını değiştiriyordu.*
  • adı şeftali olan bir uzak akrabanın, adını kiraz olarak değiştirmesi. babası onu şeftelüü deyü çığırır imiş.
  • ilerde cep telefonu hattı değiştiren kişiler için otomatik yollanan sms gibi, tanıdığımız herkese otomatik email atarak bilgilendirilmesinin talep edileceğinden neredeyse emin olduğum, kişinin isminin resmi naklidir.

    daha yazarken aklıma gelen not: facebooktan olur bu.
hesabın var mı? giriş yap