• istanbul üniversitesi edebiyat fakültesi binasının fen kapısından çıkıldığında yolun karşısındaki otobüslerin geldiği sokağa doğru gidilir, tek şeritli uzunca bir yoldan ve oldukça eski bir kemerin altından geçilir. dört yol ağzına varmışsınızdır, etraf pideci, börekçi,dürümcü gibi öğrencilerin mide asidi salgılamalarını önleyecek türlü işyeriyle doludur. herneyse, hiçbiryere sapmadan doğruca, her zaman bozuk ve çamurlu olan yola doğru gidilir, yaklaşık yüz metre kadar sonra uzaktan denizi görürsünüz, kafanızı sol tarafa doğru çevirdiğinizde ise istanbul üniveristesi yabancı diller bölümü binasını. içinde her milletten insanı bulmak mümkündür, sakindir, edebiyat fakültesinden gerek uzaklığı gerek ortamı sebebiyle izole olmuş bir şekilde eğitim vereceği öğrencileri beklemektedir.
    bina bir katı zemin olmak üzere iki katlıdır, içinde saymakla vakit kaybedilmeyecek kadar çok sınıf vardır.üst kat genellikle idari işlere ve akademik personele ayrılmıştır, öğrencileri ilgilendiren kısmı vize ve final zamanlarında notların asıldığı panolardır, alt kata inersiniz, hemen karşınızda ders saatlerinde bile boşalmayan bir kantin bulursunuz,arkanızı döndüğünüzde yine boş bir alan ve sağ tarafında bir koridor ve sınıflar görürsünüz.merdivenlerden dümdüz ilerlersiniz ve mecburi olarak soldaki koridora girersiniz,
    çoğunlukla karanlıktır. karşılıklı olarak dizilmiş sınıflar mevcuttur, sağ taraftakiler ingiliz dili ve edebiyatı ve amerikan kültür ve edebiyatı hazırlık sınıfı öğrencilerine ev sahipliği yapmaktadır.
    bölümün eğitim ve öğrencileri 4senelik hayata hazırlama amacında insanları tanımayı sağlamak gibi ekstra bir özelliği mevcuttur. ayrıca daha birinci sınıfa geçmeden aklınızdaki birçok şeyi bonus olarak gerçekleştirme fırsatını da verir. okutmanları öğrencilere fakülteden farklı olarak, garip ve sevindirici bir şekilde yardımcı olur, olmaya gayret eder. * bu yüzden sene sonu geldiğinde garip hissedersin, sene başında bulunmaktan yakındığın yer bir senede evin olmuştur, fakültenin soğukluğunu hissettiğin an hemen evine, yabancı dillere kaçarsın.
  • herhangi bir devlet üniversitesinde karşılaşılabilecek birtakım eksikliklerine rağmen, hazırlık sınıfında haftada, kuruna göre 15 (intermediate) ila 30 saat (elementary) ders görülen, derslerin düzenli takip edildiği, ödevlerin günü gününe yapıldığı takdirde gerçekten bir şeyler öğrenilen bölüm. düşünsenize, hangi dershanede haftada otuz saat ders görebilirsiniz? ya da gözünüzü karartıp en babasından, en hardcore yoğun kura yazıldınız diyelim, kaç para bayılmanız gerekir? ama bunları istediğiniz kadar anlatın, istediğiniz kadar yırtının, öğrenciler ancak sene sonu yaklaşırken, kaçırdıkları fırsatın ne büyük olduğunu anlamaya başlarlar. tabii bir yerde onları da anlamak lazım. çoğunda böcek muamelesi gördükleri son derece sıkı liselerden, ders çalışmaları için başlarının etini yiyen anne babaların ve ömür törpüsü hazırlık dershanelerinin çemberinden geçip kapağı atmışlardır üniversiteye. hazırlığı atlasalar, bölümlerinin birinci sınıfında yaşayacakları gevşemeyi (bazıları kendi ağızlarıyla itiraf eder, hazırlığı mahsus geçmediğini, o seneyi dinlenerek geçirmek istediğini), ders kırmaları, başta beyoğlu olmak üzere yakın semtlerdeki eğlence ve kültür mekanlarını keşfe çıkışları hazırlık kapanına yakalandıkları bu ilk yılda yaşayacaklardır. hepimiz demeyeyim ama çoğumuz yapmadık mı bunu? o yüzden yapılması gereken en önemli iş, sene başında okutman ve öğrencilerin oturup bunları birer birer konuşup birbirlerini iyi anlamalarıdır.
  • öğretmenlerini çok sevdiğim, hazırlık yılımı dün tamamladığımı sandığım yer. tamamladığım sandığım yer diyorum. çünkü dün öyle karışıklıklar yaşadım ki, hayatımdan bezdim.

    dün final sınavını olmak amacıyla o sevimsiz binamıza son kez gittik. sınavımıza girdik, çıktık mis gibi. fotoğraflarımızı çektirdik, herkesle vedalaştık. finalin iyi geçmesini kutluyoruz, takılıyoruz kendi çapımızda. bittiğine inanamıyoruz diye konuşuyoruz tam. telefon çaldı ve acı haber geldi; kopya çektiği belirlenen kişiler yüzünden sınav iptal edilmiş. yaşadığımız dumura dikkat çekmek isterim. biz final bitti, hazırlığı geçtik diye kendimizden geçerken geliyor bu haber. şok artı migros şeklinde, telefon ediyoruz hocalara, sağa sola, kimi bulursak. sınav tarihi ilk önce haziranın son haftalarında olur deniliyor. sonra 11 haziran cuma gününe çekildi haberi geliyor. ne olup bittiği belli değil.

    burda hazırlık okuyan yüzlerce insan var ve bir kaç kendini bilmez yüzünden o kadar insan mağdur ediliyor. bu insanların içinde yabancı uyruklusu var, istanbul dışından geleni var, kendini 28 mayısa göre hazırlayıp plan yapanı var. şehir dışından gelenler biletlerini, yabancı uyruklu arkadaşlarımız ikamet izinlerini bu tarihe göre ayarlıyorlar haftalar önceden. şimdi sormak istiyorum sayın bölüm yöneticileri, sınavı iptal ederken bunları göz önünde bulundurabildiniz mi? biraz empati ve sempati rica ediyorum sizden.

    ayrıca bölüm bilgisayarlarını hackleyerek soruları çaldığı söylenen insanlar, sizi de allah bildiği gibi yapsın.

    sözü ismail yk'ya bırakıyorum. (bkz: allah belanı versin)

    sınav iptal edilmedi, hazırlığı da atladım. burdan sayın bölüm yöneticilerine selam göndermek istiyorum. hepinizi seviyorum, saygılarımı, sevgilerimi sunuyorum kendilerine. kokulu kokulu öpüyorum her birini.
  • yatay geçiş için yabancı dil sınavına gireceğim fakülte. yalnız doğru yeri bulmakla ilgili çok büyük problemlerim var ve okudukça da sıkıntım arttı yerimde oturamıyorum şu anda.

    güzide yazarlara sesleniyorum buradan :) yardıma muhtacım. kadıköy den gidiş için yol tarifi efsane olur.
  • ilk gidişte zor bulunan mekan. ama talebe gençlere sorunca hemen şurdan sapıcaksın, şuraya gireceksin diye tarif ediveriyorlar.
  • hazırlık okuyacak olan arkadaşlarının yolunun düşeceği bölümdür. iyidir, güzeldir iktisatçı bir adamın mühendis arkadaşları olmasına hatta alakasız bölümlerle kaynaşmasına imkan verir. tek sıkıntı bina ve bulunduğu yerdir. kışın yürürken donma ihtimali yaratan yerdedir.

    fakat mimari anlamda harika geyiklere sebebiyet verir... önden tek katlı arkadan dört katlıdır. en alt kata yerleşirseniz "sıçtınız" denilebilir. telefon bile çekmiyor çeksin diye en ücra köşeleri oturmak için ideal mekan haline getirirsiniz.

    kısacası bölümü beyazıt kampüsünde olan arkadaşlar için "okulun gösterip elletmemesidir".
  • şu an hazırlık öğrencisi olduğum bölümdür. ulaşımı vezneciler metroya 5 dakika yürüme mesafesinde olup içerisinde sıfır ingilizce bilgisiyle gelenlerin bile ortalama seviyelere ulaştığı yerdir.
    hazırlık okumayı düşünenlere tavsiye; zaman kaybı diye düşünmeyin. yks stresini üstünüzden atıp okula adapte olacağınız, aynı zamanda her bölümden arkadaşlar edinebileceğiniz sınıftır. eğlencelidir bi kere.
hesabın var mı? giriş yap