• öve öve bitirilemeyen izmir’in zannımca beklenilenin üstünde yerli barındırma durumu. sözlükte ölümüne abartılan izmir’de zengin istanbullu artışı anlaşılan oranı değil, sadece emlak fiyatlarını etkilemiş.
    oranı yüksek bulmamın sebebine gelince; tekirdağ ile aynı, kocaeli’den yüksek, antalya ile benzer oranlara sahip. demek ki izmir’in iş olanakları bir kocaeli etmiyor, tekirdağ’ı geçemiyor, antalya’yı güç bela geçmiş.
    şimdi muhtemel tepkileri ele alalım:
    1-“tekirdağ ve kocaelililer istanbul’a göç ediyorlar.”
    böyle bir durum varsa bu iki ilde yaşayan farklı memleketliler göç etmiyor mu? demek ki göç almış ve yerli oranları düşmüş.
    2-“istanbul’da olması gereken sanayi tesisleri çevre illerde. göç edenler kocaeli ve tekirdağ’a yerleşiyorlar. istanbul’da yaşayanlar bu illerde çalışıp her gün gidiş-geliş yapıyorlar.”
    bak bu kabulüm. fakat izmir denilen şehir tarım ve sanayide bir antalya etmiyor. evet tarımda kış mevsimi antalya kadar elverişli değil fakat sanayi neden antalya’nın gerisinde?

    diğer illere kısaca göz gezdirdim. istanbul ve ankara malumunuz. karadeniz, iç anadolu,doğu ve güneydoğu illeri göç almadığı için oldukça yüksek yerli barındırıyor. adana‘yı bitirmişler. bundan 30-40 yıl önceki tarım ve sanayi şehri adana olsaydı en azından %40’ın altında olması gerekirdi.
hesabın var mı? giriş yap