• şüphesiz saramago, neredeyse verdiği tüm eserlerde bir peygamber edasıyla anlatır olayları, ki o yeteneğiyle dünyaya nam saldı. şimdilik erken ancak 100-150 yıl sonranın en büyük yazarı olmaya aday. yazdıkları itibariyle toplum normlarını derinden sarsmaya devam edecektir.
  • bilinmeyen adanın öyküsü ile yazarı tanımaya başlayabilirsiniz. ardından körlük ve görmek de okundun mu enfes olur.
  • cümlelerimde, ota, boka, gerekli, gereksiz, astım olmuşum gibi, milyonlarca virgül koymama sebep olan, yazar.
  • filistin konusunda cesaret sahibi yazar. vaktiyle, filistin’de yapılanların auschwitz’den farklı olmadığını söylemiş bir açıklamasında.
  • 'körlük' isimli sarsıcı romanıyla insanın 'insan' denen yaratıkta görmezden geldiği herşeyi gözünün içine soka soka gösteren 'kötü olmak için sadece ufak bir sebep yeter bize...' diye düşündüren portekizli yazar.

    (bkz: körlük)
  • 98 nobel edebiyat odulunu almis portekizli buyuk yazar. magara ve korluk kitaplarini bitirdim ve su aralar gormek adli kitabini okuyorum. adamin yazin stiline hayran olmamak mumkun degil. kurdugu cumlerin ne kadar mukemmel oldugunu ifade etmek guc, okumak gerek. gormek kitabina gelince henuz 70 sayfasini okumama ragmen su kadarini diyim demokrasi ancak bu kadar saglam elestrilebilinir. bir de icindeki olaylari yakin zamanda tekrar secim olacagindan guzel ulkeme atfediyorum zaman zaman...
  • portekiz hayranlığımın arttığı sıralarda ki hala devam eder, 3 kitabını aldığım yazar. okurken yorulduğum ama bittiği taktirde havada süzülürmüş gibi hissettirir. portekizli arkadaşımın bir kitabını bile okumamış olmasını garipsemiştim sonuçta adam 1998 nobel edebiyat ödülü almış (bkz: orhan pamuk kim ya)
  • türkçe yayınlanmış bütün kitaplarını okuduğum, ama keşke portekizce bilseydim de ana dilinde okuyabilseydim diye hayıflanmaktan kendimi alamadığım yazar... okurken bitmesin istiyorum, bitince artık hiçbirşeyin eskisi gibi olmayacağını hissediyorum... böyle yazabilen birilerinin var olduğunu bilmek bir yandan kıskançlık hissiyle dolduruyor yüreğimi, öte yandan varlığına inanmadığımı tanrıya şükrediyorum... iyi ki yaşamış, iyi ki yazmış, iyi ki...
  • tüm kitaplarının yayın hakkı kırmızı kedi yayınlarına geçmiş yazar. o yüzden başta körlük olmak üzere can yayınlarından çıkan kitapları piyasada yok. kırmızı kedi tarafından yeniden basılması bekleniyor. nadirkitap'tan bakınca sahaflarda durumdan istifade ederek yapmışlar kitapların fiyatını en az 50 tl.
  • "insanın gerçek doğum yeri, onun kendisine ilk kez aklıyla baktığı yerdir..."

    jose saramago - manual de pintura e caligrafia *
hesabın var mı? giriş yap