aynı isimde "kader (film)" başlığı da var
  • insanlarin asil kaderi cennete veya cehenneme gitmektir.buda bizim elimizde.kaderimizi kendimiz yazariz.
  • bir filminde `james caan "kader tatmin etmemiş olan adalettir" der.
  • (bkz: rastlantı/10)
  • bu bir sır ki, açıklanmaz
    diyen bilmez, bilen demez
    öyle bir yol, giden gelmez
    uzar gider ara bahtım

    veysel söyler, derdi çoktur
    ecel gelir, ölüm haktır.
    saklanmıya imkân yoktur
    ora bahtım bura bahtım

    --- aşık veysel ---
  • kader, beyaz kâğıda sütle yazılmış yazı;
    elindeyse beyazdan, gel de sıyır beyazı!..

    --- necip fazıl kısakürek ---
  • emel muftuoglu'nun son cikis parcasi, saniyorum sezen'e aid
  • islamiyette; ona inanmak, imanlı olmakla özdeştir. "kadere, hayır ve şerrin allah'tan geldiğine iman etmek" imanın önemli şartlarından birisidir netekim.
    (bkz: imanın şartları)

    öte yandan; çeşitli kimseler (buna örnek serçemde olabilir) ona kahpe damgası yapıştırmış, vurun kahpeye kıvamına getirmiştir olayı.
    (bkz: kahpe kader)
  • ölçme, biçme, biçime koyma ve şekillendirme anlamında arapça kelime. arapça’da fiil şekliyle “kadera” dediğimiz zaman “takdir etme, beli hisselere ayırma ve herkese bir pay çıkarma” manalarını anlarız. “kaddera” olunca da “hükmetti, kazada bulundu, hükmünü geçerli kıldı” anlamını taşır. yani kader allah’ın kazadan takdir ettiği ve hükmettiği şeydir. kader allah’ın takdiri, kaza da bu takdirin hükmünün yerine getirilmesidir.
  • kader allahın ilmindendir. ilim cinsinden bir şeydir. allah ilmi kuşatmış olduğundan ve zamanı da o yarattığından (zaman değişimin adıdır allah değişmez ve zamanın dışındadır) kaderi de kuşatması mümkün değil şarttır. allah öğrenmez. dolayısıyla olacak bir hadise allahın ilmine bir şey eklemez. zamanın dışında olan bir varlık da olacak bir şeyi öğrenmek için zamanın geçmesini beklemez.

    böyle olunca allah bizi kendi isteğiyle irade sahibi olarak yaratmış ve bizim cüzi irademizi kendi külli iradesine şart ı adi yapmıştır. bunun anlamı şudur. biz isteyeceğiz, o da tasvip etmese bile bizim istediğimiz fiili yaratacaktır. bununla birlikte artmayan ve eksilmeyen ilmiyle zaten neyi seçeceğimizi, neyi yapacağımızı bilecektir. aynı takvimlerde yazan güneş tutulması gibi. güneş takvimde yazıldığı için tutulmaz. insanlar ilimleriyle güneşin tutulacağını bilirler. ama güneşin tutulmasına bu bilginin etkisi yoktur.
  • onumuzde bi yol varsa ve patikalardan yada herhangi bi yerden gecip sadece ilerlemek bizim elimizdeyse kader diye biseyden konusmanin zaten anlami olmaz, cunku reverse position'i yok bi sekilde. insanlarin on parmagi vardir demek gibi falan.
    ama yok bu yola kader diyeceksek zaten o patikalardan gecmeden onlarin nerde oldugunu kroki dahi gormeden biliyoruz demektir, ki bu da olanaksiz. cunku yolu bilseydik zaten ilerlemezdik.
hesabın var mı? giriş yap