• ancak türkiye gibi ülkelerde geçerli olması gereken fakat akp baştayken pek de fazla yol katedilemeyecek olan,chp'nin kadın vekillerinin baskısının bu önerinin yasa haline dönüşmesinde yetersiz kaldığı,ancak bir ütopya olarak görülen düşünce.
  • gördüğüm kadarıyla en çok türkiye'de yapılan uygulama.

    hatta durum öyle bir hâl almış ki bunu yapmadığınız anda cinsiyetçi olup feminist saldırılara uğruyorsunuz.
  • ayrımcılık tarih boyunca toplumsal yaşamımızı çeşitli biçimlerde etkilemiş,tarihin akışında daima damgasını vurmuştur.ayrımcılığın odağı tarihsel süreç içerisinde kimi zaman ırk ayrımcılığı,kimi zaman din mezhep ayrımcılığı,kimi zaman sınıfsal ayrımcılık şeklinde kendini göstermiştir.ancak şüphesiz ayrımcılık türleri bunlarla sınırlı kalmamış,tarihsel süreç içerisinde kadın veya eşcinselliğe yönelik cinsiyet ayrımcılığı ya da dikkatleri çektiği üzere engelli ayrımcılığı olarak ta karşımıza çıkar.
    pozitif ayrımcılık,bir toplumda dezavantajlı insan gruplarının lehine geliştirilen politika,strateji ve uygulamaların bütününe verilen isimdir.pozitif ayrımcılık uygulamaları adı geçen dezavantajlı kişilerin eşitliğini sağlamak amaçlı uygulanır.pozitif ayrımcılığın uygulanması toplumun her alanında katılımın artması sebebiyle demokrasinin ilerlemesinde de önemlidir.
    kadınlara pozitif ayrımcılık uygulanmasına birtakım hakların kadınlara daha geç verilmesinden dolayı ihtiyaç vardır.örneğin kadınlara seçme-seçilme hakkı 19. yy’da tanınmış ama erkekler tarih boyunca dünyayı yönetmiştir.aradaki binlerce yıllık açığı “yasalar karşısında eşitsiniz” demekle mi aşıverecek kadınlar? kadınlara birtakım hakları sonradan vermek kadın ve erkeğin anında eşit konuma geleceği anlamına gelmez.toplumdaki bazı yargıların değişmesi uzun zaman alır,örneğin “kadının evinde oturup çocuklarına bakması” gibi.bu tür yargıları aşma sürecini hızlandırmak için ve bir işi en az erkeğin yaptığı kadar kadınında yapabileceğini göstermek için pozitif ayrımcılık uygulanmalıdır.günümüz toplumsal yapısında da kadın ve erkek hala eşit katılım düzeyine ulaşamamıştır.her ne kadar kağıt üzerinde eşit görünsede iş hayatında ve yönetimde kadınlar erkeklerle eşit söz hakkına sahip değildir.ülkemizde belediye başkanlarının %2’sinin kadın oluşu ve tbmm’de kadın milletvekillerinin %14 olması bizlere toplumsal yaşamdaki kadın erkek eşitsizliğini gösterir.
  • kadınların hayatta her alanda erkeklerden daha dezavantajlı olduğu ülkelerde, pozitif ayrımcılık toplumu düzeltecek bir gerekliliktir.
  • eşitlik için mücadele eden kadınların, pozitif ayrımcılık talep etmesini büyük bir yanlış olarak görüyorum. eşitlik istiyorsan, pozitif ayrımcılık istemeyeceksin. kadın olduğun için değil, kalifikasyonun yeterli olduğu için bir işe kabul edilmelisin. partiler kadın kontenjanını doldursun diye değil, cinsiyetinden bağımsız olarak mükemmel bir siyasetçi ve aydın olduğun için milletvekili olmalısın. pozitif olsa bile, ayrımcılık ayrımcılıktır. ayırılmak, farklı gruplandırılmak eşit olmanın önünde engeldir.

    kadın olduğun için sana kapıların kapanmasına ve yine kadın olduğun için sana kapıların açılmasına izin verme!
  • yıl olmuş 2018 hâlâ pozitif ayrımcılık istememiz aslında acımacak durumumuzun en iyi yansımasıdır ama bu ironiyi kim farkedecek?
  • "pozitif ayrımcılık, yalnızca “dezavantajlı” gruplara mensup bireylere verilen ekstra haklardır. " şeklinde tanımlanır.
    bir feministin pozitif ayrımcılığı desteklemesi doğrudan feminizmi red etmesi anlamına geliyor. kadın olmak dezavantajlı olmak demek mi. saçmalamayın.

    edit: geçsin istediğiniz birşey var ya femistler onu kalıcı ayrımcılıkla çözmeye çalışmak geçsin istediğiniz şeyin normalleşmesi anlamına gelmiyor mu. zaten pozitif ayrımcılığınız var susun oturun tepkisi eşitliği yok etmeyecek mi. olsun istediğiniz şeyin sonsuza kadar olmayacağını kabullenmek olmuyor mu.
  • çalışma hayatında olmaması gerekendir. vasat kadınların, parlak erkek adayların önlerine geçip koltuk kaptıklarını gördüğümde üzülüyorum.
hesabın var mı? giriş yap