• severim.

    melaba, bol proteinli kayfaltı swh
  • lisedeyken sınıfça ciğercide buluşup kahvaltı yapar okula hep birlikte geçerdik. muazzam etkinlik ama ben ciğer sevmediğim için kebap yerdim.

    gözümün önüne ne görseller geldi başlığı okuyunca, :') şöyle oldum.
  • sabah ciğer yemenin eskiden bir sebebi vardı, şimdi ise bir gelenek.

    adana'da sabahları ciğer yenen popüler mekanlar halihazırda tarihi büyük saat ve kazancılar çarşısı etrafındadır. hoş şehrin her yerinde bulabilirsiniz artık. konuya dönersek, bahsettiğim tarihi büyük saat ve kazancılar çarşısı eskiden adana'nın tam merkezi idi ve ilçe ve köylerden gelen tüm araçların en uğrak yeriydi ve aynı zamanda tarlalarda çalışacak olan işçilerin de toplanma alanlarından biriydi. ilçe, köy ve iş için gelenler de sabah çok ama çok erkenden gelirlerdi. (hala tarım işçileri işe çok erken başlarlar) akşama kadar kendilerini tok tutacak, o zamanlar nispeten ucuz olan ve besleyiciliği çok iyi olan ciğeri tercih ederlerdi. sonrasında bu bir geleneğe dönüştü, çok da iyi oldu.

    iş sebebi ile son iki yılını arap coğrafyasında geçirmiş biri olarak başka bir sebep olarak da adana'daki (bkz: fellah)ları gösterebiliriz. çünkü onlar da sabahları ciğer yerler ve kebapları da bizimkine benzer. (kebabın kelime kökü arapça'dır) zira çok çok önceleri adana'ya tarım yapmak ve tarımı öğretmek için getirilen bu mısırlı araplar, adana'nın sonraki yıllardaki kültürüne de iz bırakacaklardır. bilenler bilir adana'da en iyi kebapları arapuşağı dedikleri arap kökenli abiler yaparlar.

    yukardıda özellikle birinci paragrafta bahsettiğim durumları rahmetli, büyük yazar yaşar kemal de bu diyar baştan başa serisinde anlatıyordu sanırım. (bulunca editleyeceğim) ruhu şad olsun.
  • hepsi değil. anne tarafım adanalı ve gayet kalabalık bir akraba topluluğu söz konusu. hiçbirinin sabah ciğer yediğini görmedim.
  • yozgatlılar öğlen kahvaltısında yer.
    t: bir tercih.
  • urfa kültürüne ait bir alışkanlığı adanaya ait sanan yazar beyanıdır. ayrıca ciğeri yağlı zannnediyor yazar. urfada sahurda ve kahvaltıda ciğer yenir. çok da lezzetlidir.
  • olsa da yesek oofff. yanında nohut dürüm de olur. benimki biraz antep usulüne doğru kayıyor ama çok çok canım çekti.
  • afiyet bal şeker olsun, aslen bir adanalı olarak şaşırdığım durumdur, ben yiyemem la ağır gelir.

    ama oraya gelirsek kültüre ayak uydururuz tabi, deneriz.
  • diyarbakır da yedim. tavsiye ederim
  • sabah saatlerinde yenilen ciğerin, vücuttaki toksinlerin temizlenmesi konusunda faydalı olduğuna dair bir bilgi kalmış aklımda. detaylı bilgisi olan varsa editlerim.
hesabın var mı? giriş yap