1494 entry daha
  • her ne kadar oldukca sorunlu olsa da (daha sorunsuzu ocin (bkz: sosyal kapitalizm) ), hakkinda yinelenmesi gereken sey insanligin gelismesine inanilmaz derecede katkida bulundugudur.

    "2 hafta tatil icin 50 hafta calisiyoruz yeaaa" ergen zihinli adamlari sunu bilmelidirler ki, bunlar faydasiz varliklarini ironik bicimde en cok elestirdikleri bu sisteme borcludurlar.

    servet birikiminin getirdigi tesvik ve mülkiyet hakkinin verdigi güvence ile artan teknoloji, ve beraberinde getirdigi kitleleri besleme kuvveti olmasa senin gibi götünü kaldirmaktan aciz bir tembel hayvanin soyu cok öncesinden tükenmis olurdu. yani diyorum ki medeniyet olmasa senin gibi zayif iradeli elemanlar coktan dogal secilime tabi olurdu ;) .

    la olm sizin kafanizda nasil bir yasam tahayyülü var, bir anlatin hele. yasam dedigin komple savas lan. bir kere tum canlilar alemi olarak dogaya karsi savasiyoruz. hani herkes baris icinde yasasa bile tek kuraklikta, ya da salgin hastalikta komple yok olmamamiz icn calismak zorundayiz. gelgelelim insanlarin karakter özelliklerini belirleyen süreclerin de genetik ve cevresel kosullar sebebi ile tamami ile stokastik olmasindan mütevellit, diger insalar ekseriyetle götveren olabiliyorlar. efendime söyleyeyim ailene saldiran mi ararsin, yan sürü/kabileden mizraklarla gelip emek emek topladigin elmalari calan ibnelerden mi.

    yani kapitalizm olmasa coook büyük baska problemleriniz vardi be olm. mesela dogum esnasinda %3-5 ölecektiniz. ortalama yasam sureniz 25-30 u katiyen gecemeyecekti. dis enfeksiyonu ya da ishal gibi komik bir sebepten, acilar icinde anira anira can verecektiniz. yemek zaten haktan, bugun varsa ye; yarin geyik gelir de vururz belki, yoksa seneye artik; cimen var yer misin?

    simdi sunu düsünün bir: bugün alt gelir sinifindaki bir insanin ortalama yasam süresinin ve kalitesinin ortacagdaki bir feodal beyin gördügü takdirde götünü düsürecek seviyede yüksek olmasinin kapitalizme borcluyuz canim kardeslerim.

    yav kapitalizmin boktan yanlari yok mu? eh tabi var; az gelismis bolgeler, cocuk isciler, gelir adaletsizligi, diktalar, savaslar. bir organizma gibi ayni, kusurlari hastaliklari var. ama ugrasiyoruz iste da bir seyler daha güzel olsun diye. en azindan hayatimiza bir anlam katiyoruz, kendimizden daha buyuk bir birikimin parcasi olmaya calisiyoruz en azindan da yarin olecegiz diye bugunden delirmeyelim.

    simdi siktir git, o tembel götünü kaldir ve hayatina bir anlam kat. mesela git sendika kur, hakkin icin savas, bu düzenin bir aktörü de isciler, haklarini iyilestir. ya da ilim bilim, sanat ile ugras, üret. insanlari mutlu et, iyilestir, yasat, güldür. yok para kazanmak istiyorsan risk al yatirim yap, bat, yine yap. canin ne istiyorsa artik.

    ya da git dogaya at kendini, kur bir cadir, doga ile mucadele nasil gör, doga insani ol. ama para ile bir sey satin almak yok, zira bu seni ikiyüzlü bir göt oglani yapar.

    hatta diyorsan ki "bu sistem yanlis, soyle daha iyi bir sistem gelistirdim, ben canim pahasina savasacagim, isteyen ardima takilsin devrim yapalim, yoksa da ben inandigim bu yuce deger ugruna oleyim." o da güzel.

    ama sikik nefret ettiğin bir isin ve kocaman tembel bir götün olduğu icin sistemin sana sagladigi teknoloji, imkanlar hatta yasama hakki ve karbonhidrat ile, sistemi suclamaktan bi' vazgec artik amina kodugum, yeter.
  • insanları çalışmaya mahkum ederek kendine mecbur bırakmaya iten lanet bir sistem. sanırım bu böyle sürüp gidecek. derrida'nın , "tarihin sonu" kitabında anlatmak istediği tarihin sonu ise; sosyalizmin yıkılmasıyla birlikte kapitalizmin yegane sistem olduğudur.
  • kapitalizmin ekmeğini yiyip sosyalizmin türküsünü çığıranlar!
    http://www.hurfikirler.com/…n-turkusunu-cigiranlar/
  • muadillerinin yanında eski ve yozlaşmış kalan ekonomik sistem. nasıl ki burjuva devrimleri ilk başlarda feodalistler tarafından bastırıldıktan sonra yavaş yavaş zamanının yeni dünyasına entegre oldu; sosyalizm de aynısını kapitalizme yapacak.

    çeşitli ülkelerde sosyalist denemeler oldu ve bunların bazıları kanlı, bazıları ekonomik saldırılarla bastırıldı. bazılarının da hataları vardı ama ilk denemeler için kabul edilebilir hatalardı.

    üretilen o kadar değerin dünyanın %1'inden bile azına giderken, büyük çoğunluğun açlıktan ölmesini kabul edecek kadar aptal değil insanlık. sadece zaman gerekiyor.
  • aslında her şey adam smith'le başladı. kendisini 9 yıl boyunca kütüphaneye kapatıp eşinden boşanınca kütüphanedeki kadına aşık olarak; seren serengil, yeşim salkım ve diğerlerinin diline düşerek magazin forever programlarında boy gösteredursun, yazmış olduğu milletlerin zenginliği kitabı ile klasik politik ekonominin başlangıcı sayılır. ulusların zenginliğinin doğası ve nedenleri üzerine bir araştırma ile kapitalizmi belli bir temele oturtmuştur. yaktın bizi adam..bu nasıl bir ideologlug olum?
956 entry daha
hesabın var mı? giriş yap