• köpekbalığı derisine verilen isim.
  • dipte yasayan yassi kopekbaliklarindan biri. dip agi ile yakalanir, buyuktur, kocaman agzi vardir altinda ve de eti baya lezzetlidir.
  • aynı zamanda ege bölgesi'nde süleymancık olarak adlandırılan küçük kertenkele benzeri hayvana verilen bir diğer isimdir.
  • kertenkelenin biraz toramanca, semirmiş bir çeşidi.
  • dogada, zaman icinde olusmus; degisik yapidaki oyuk ve girintilerdir. acil durumlarda** veya bazen sirf keyif icin konaklama imkani sunar. kosullar dis mekandan daha iyidir fakat yine de tedbirli olmakta fayda vardir. nitekim buraya yabani hayvan gelme olasiligi, cadirdakinden katbekat fazladir.

    yurdumuzda daglik pek cok bolgede karsimiza cikabilirler.. en taninmislarindan* biri sari memetler'deki* keler'dir.
  • aynı zamanda izmir'in menderes ilçesine bağlı bir köy.
  • son derece şirin ve zararsız bir hayvan. nasıl becerdiyse biri içeri girmiş. yakalayıp dışarı bırakayım dedim, içeride mahsur kalmasın diye, ama bu hayvancığı yakalamak mümkün değil, adeta ışık hızıyla hareket ediyor çünkü. aşırı hızlı hareketlerine rağmen zor olsa da bir fotoğrafını çekebildim. http://postimg.org/image/wfwvzoler/
  • ufak ve sevimlisi süleymancık/sülemencik, daha da ufağı köy göçüren, bazı yörelerde kertenkele boyu veya daha irilerine kertiş denen sürüngen hayvan. kertmek ve kertişmek sözcükleri çizmek, kesmek anlamını barındırdığı kadar sokulmak, sürünmek anlamlarını da içeriyor. o yüzden değişik biçimlerde karşımıza geliyor. övünmek belki kendine sokulmak, kendini sıvazlamak. kertmek, kertilmek, kertinmek övünmek, böbürlenmek anlamında kullanılabiliyor.

    (bkz: kertenkele/@ibisile)
    (bkz: danaburnu/@ibisile)
  • trabzon/of'ta bulunan biricik köylerden birisidir. yan köyü de terveldir.

    kelerin içindeki insanlar da bir hayli gariptir,aynı of gibi. kelerin bir tane camiisi vardır, camiinin yanında dedikodularıyla dolu,her insanın belinde tabanca olduğu, ağızlarından bir gün bile olmasa çayı esirgemeyen ofluların bulunduğu bir kahvehane vardır. kahvenin yanında da tek bakkalı vardır. kışın buraya çok az insan geldiği için bakkal da pek aktif çalışmaz.

    keler insanı da oflu gibidir, zaten oflu da neyse işte, asabidir, doğuştan müteahhittir, çay tarlası vardır. "yarılık" sistemiyle de çay tarlasını başkasına belli bir oran ile işleme hakkını verir. köyde kışın oturmayan kişilerin çoğunlukla kullandığı sistemdir. ayrıca gürcü işçilerin en uğrak noktasıdır. çay mevsimi erken gelen köylülerin gürcü işçileri rize'den getirtmek için yarışa girerler. sonraki köylüler de işçi arama sorunsalı içinde kıvranırlar. genel olarak kelerli insanı böyle geçinir.

    kelere ait bir söz vardır. "bela arıyorsan keler camiine git"

    (tarlada anlaşmazlık çıkınca camii içinde cinayet işlenmiş)
  • eski türkçe'de "kertenkele" yerine kullanılan kelimedir. günümüzde sürünerek ilerleyen, beşer parmak ve dörder ayaklı, çok uzun kuyruklu sürüngenlerin hepsine denir.
hesabın var mı? giriş yap