• 2 ve 15 yaş arası çocuklara polislik, eczacılık, bankacılık, televizyon ve radyoculuk ve daha 70 farklı kariyer pozisyonu sunan, binaları, dükkanları, caddeleriyle şehir tasarımlı oyun parkı.

    http://www.kidzania.com/
  • ilk olarak 1990' da meksika'da yapılan çocuk şehri. daha sonra 14 farklı ülkeye yayılan bu konsept çocukların gelişiminde dünyada kilit rol oynuyor. çocuklar burada yaklaşık 90 meslekten hangilerini seçerlerse, o meslek dalında çalışmak için her sabah "kidzania" kentine gidiyor, burada kazandıkları paralarla ne isterlerse, ne alabilirlerse onları alıyorlar. 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramını kutladığımız şu günde ülkemizde çocukların halini düşündüm bir de, onları ne kadar düşündüğümüzü düşündüm. o kadar çok düşünüyoruz ki, evet evet o kadar çok düşünüyoruz ki kidzania' ya falan ihtiyacımız hiç yok. biz onları kendi bayramlarında zaten para kazanıp hayatlarını idame ettirebilmeleri için çalışmak zorunda oldukları bir ülkede yaşatıyoruz. 23 nisan ulusal egemenlik ve çocuk bayramı kutlu olsun!
  • eylül ayında türkiye'de de açılacak olan efsane.
    çocuk olmadığı için ağlayan insanlar olacak.
  • akasya avm'de açılacaktır.
  • sırf buraya götürebilmek için çocuk yapasım geldi. o kadar inanıyorum bu projeye.
  • kapitalizmin ve tüketim kültürünün simge mekânlarından biri. hem de bir alışveriş merkezinin içinde kurulmuş. anne babalar, çocuklarıyla ilgilenme zorunluluğu olmadan, üstelik çocuklarının çok eğlendiğini bilmenin verdiği gönül rahatlığıyla, beş saat boyunca avm gezip alışveriş yapabilecekleri için kendilerini mutlu hissedecekler burada (!).

    güzel bir yazı
    http://uzuncorap.com/…n-kapitalizme-giris-kidzania/
  • kapitalizmi beyne kazıyor diyerek çok da harcamamak lazım bu etkinliği. evet bol miktarda subliminal mesaj içeriyor ve zehir gibi çocukların aklına o sistemi download ediyor tabiri caiz ise. yalnız hakkında yazılan yazı eksik ve tek yönlü bir irdeleme olmuş bana kalırsa. "açıkçası ben de çocuk olsam ben de çok eğlenirdim, zira maruz kalınan mesajların ideolojik boyutunu sorgulama yetisi çocuklarda gelişmemiştir. tıpkı eleştirel ve analitik düşünme yetileri gelişmemiş bir izleyicinin, hiç sorgulamadan izlediği acun ılıcalı programları sayesinde çok eğlenebildiği gibi. yahut pek çok ailenin, tüm bir pazar gününü çocuklarla birlikte bir alışveriş merkezinde geçirip mutlu olabildiği gibi. ne de olsa kapitalist kültür kapitalizmin değerlerini gündelik hayatın içine sızarak, alışkanlıklara sinerek, fark ettirmeden benimsetir. zira kapitalizmin doğal, evrensel ve değiştirilemez bir sistem olarak algılanması kapitalizmin devamlılığı için gereklidir." bu mantıkla bir çocuğun şu an sokağa bile çıkmaması, hatta belki eve bile girmemesi gerekir. çocuklu bütün ailelerin çocuklarının nasıl kullanılacağını çok iyi bildiği iphone telefonlar, tabletler, bilgisayarlar, bunlarla birlikte zihinlere cebren ve hilen giriveren reklamlar, yönlendirmeler.. hepsi evimizin içinde ve siz ne kadar uzak tutarsanız tutun napıyor ediyor birtakım formülleri zaten kendi keşfediyor çocuk, nereye kadar kaçıracaksın? zaten kapitalizmle içiçe yaşıyoruz sadece bazılarımız israf ve tüketim çılgınlığı hususunda çok dikkatli ve tedbirli. şimdi böyle bir dünyada farkındalık düzeyi son derece gelişkin kuşağın çocuklarını istesen de ne kadar yalıtılmış bir ortamda tutabiliyorsun ki? biz de yeğenlerimle deneyimledik. çocuk kidzania ya zaten eğlenmek için gidiyor. merak ettiği bir mesleği yapıyor ve bu esnada sadece orada geçerli olan bir para kazanıyor. sonra o kazandığını harcama kısmını deneyimliyor ve bu tecrübe, artık anne babasından para harcamalarını gerektirecek bir şey isterken tekrar tekrar düşünmesini sağlıyor. çocuk eğer bu denklemleri kendi yaşayıp öğrenirse ancak o zaman sistemin zararını faydasını idrak edebilir. gerekli durumlarda anne babanın yönlendirmesi de mühim mesele..
  • küçük çocuklar için çok güzel bir eğlence merkezi. hakkındaki yazıda benim anlayamadığım bazı noktalar var; çocuğunuz küçükse tek başına bırakamıyorsunuz, büyükse zaten evde de bırakıp gezebilirsiniz, bu anlamda bir rahatlık olmadığı gibi 5 saat çocuğun peşinden koşmak takdir edersiniz ki epey yorucu. bir diğer konu ise her platformda bir markanın reklamının yapılması ve kapitalizmin beyne kazınması, bu yazıyı yazan anladığım kadarıyla istanbul'da yaşamıyor ve çocuğuna da hiç çocuk kanalı seyrettirmiyor, caillou marka baldan tutun bankaların çocuk hesaplarına kadar reklam sektörü her yerde. anadolu yakası'nın en iddialı alışveriş merkezinde açılan bir eğlence merkezinin kapitalizmi pompalamayacağını beklemek iyi niyetli bir beklenti ise en hafif tanımla saflıktır.
  • uzuncorap.com 'da yer alan şu yazı ile içimdeki tiksinti katlanarak arttı kidzania 'ya karşı. iki dakka bırakın çocuk kendisi bir dünya yaratsın da eğlensin, yeter artık dikte etmeyin bişeyleri.

    reklamlarında yer alan, erkek çocukların pilot, doktor * ; kız çocukların hostes, hemşire * olması da ayrı bir mide bulantısı sebebi.

    cinsiyetçilik, yaratıcılık katilliği, menfaatçilik... korkunç insanlarsınız bunu çocuklara yaptığınız için.

    buraya çocuğunu götüren anne-baba hakkında iyi düşünmek biraz zor olmalı.
  • henüz gitmemiş ve kızımı götürmemiş olmama rağmen, kapitalizm dayatması olduğuna dair yazıya katılmıyorum. sponsor firma olayını hiç duymamış gibi, bölümlerin adının bildiğimiz markaları taşıyor olmasına neden şaşırılmış anlamadım. bu markaları her gün reklamlarda ve sokakta gören çocuklar burada görünce ben büyüyünce misal şu bankada çalışacağım veya şu hava yolunda çalışacağım diyecek hali yok. fiyat konusu, bence böyle bir aktivite için normal. ama yaş konusunda doğru tespit yapılmış, bence 0-4 yaş arası çocuklar buradan pek bir şey anlamaz.
hesabın var mı? giriş yap