• uzakdoğu sinemasında intikam konusu en çok kullanılan unsurlardan biri ve bu film de (türkçeye çevrilmiş haliyle cinnet diyelim) bayrağı taşıyan son yapımlardan biri gibi gözüküyor. (bkz: film eleştirmeni gibi entry girmek). yönetmen chul soo yang ın ilk film denemesi olan yapım ülkemizde 30. uluslararası istanbul film festivali kapsamında gösterilecek. fragmandan görüldüğü kadarıyla bolca kan, vahşet ve mide isteyen gore sahneler barındıran bir film.
  • the wicker man benzeri uzaktaki taşra adasına gelen şehirli hikayesine ve bilindik öyküsüne rağmen sıkmayan bir film olmuş. yalnız önceden belirteyim film imdbde korku türü olarak gözükmesine rağmen daha çok istismar (bkz: exploitation) sinemasına yakın bir psikolojik-dram filmi olarak duruyor. filmin altyazılarını hazırlayan gruba da buradan tebriklerimi yolluyorum. gerçekten uzun zamandır izlediğim en keyifli çevirilerden biriydi. özellikle taşra diline özgün "yapıyon, ediyon" tarzı çeviriler ve argo diline de bizden birşeyler katma çabası zaman zaman gülümsetse de filmin atmosferine cuk oturmuş.

    --- spoiler ---

    filmin cinnet anına kadar süren ilk yarısında kadının muhafazakar taşra kasabasında yaşadığı sıkışmışlık hissi sahneye iyi yansıtılmış. cinnet anından sonra ise bilindik bir slasher filmi geliyor karşımıza. kafa kopmalar, mide deşmeler, gory sahneler falan. erken dönem müjde ar filmlerini anımsattı biraz bana, özellikle o çeviriden sonra. *
    --- spoiler ---
  • çocuk istismarı, aile içi şiddet, toplum baskısı, tecavüz, fahişelik, ensest ilişki, fiziksel şiddet gibi konuları barındıran son dönem uzak doğu sinemasının güzel örneklerinden biri.
  • kim ki-duk'un yardımcı yönetmenliğini yapan cheol-so jang'ın yönettiği ilk film. bin-jip geliyor akla ister istemez, sonra koreden çıkan diğer bir intikam filmi chan-wook park'tan old boy... beynin kurduğu ilişkiler dolayısıyla referanslar çok başarılı, ya da ister istemez beklentiyi baya yükseltiyor.

    filmin konusunda geçen ibare çok doğru, kanlı bir cinayet festivaline dönüyor herşey. yönetmenin ilk filmi olduğu çok belli ama yine de intikam filmlerini sevenler için oldukça başarılı, filmin temposu seyretmeyi baya keyifli hale getiriyor. film sayesinde yeni bir "gelecek vadeden yönetmen" tanımış olabiliriz.

    30. istanbul film festivali film için verdiği konu içeriği: gerilimin gitgide tırmanarak kanlı bir cinayet festivaline dönüştüğü bu benzersiz intikam fantezisinin kahramanı bankada çalışan güzel hae-won. genç kadın, bir cinayete tanık olduktan sonra bunaltıcı hayatından uzaklaşmak için küçük ve gelişmemiş moodo adasına tatile gider. adada çocukluk arkadaşı bok-nam’ın ada sakinlerince köle gibi zorla çalıştırıldığını görünce çok sarsılır. cinsel tacizlere de maruz kalan bok-nam, arkadaşına kendisini kurtarması için yalvarır, ama sonunda intikamını kendisi alacaktır. cinnet, kim-ki duk’un yardımcı yönetmenliğini yürüten cheol-so jang’ın yönettiği ilk film.
  • --- spoiler ---

    bizim blok flütün çocukluğunda derin izler bıraktığı tek millet olmadığımızı gösteren film.

    (bkz: bir çocukluk travması olarak blok flüt)

    --- spoiler ---
  • --- spoiler olabilir ona göre oku ---

    bir annenin çocuğu elinden alındığında neler yapabileceğini gözler önüne seren film. bence filmin teması da budur. önce erkek egemenliği iliklerine kadar işlemiş olan kadınları doğraması ayrıca çok güzeldi.

    --- spoiler olabilir ona göre oku ---
  • yönetmen chul-soo jang imzalı 2010 yılı yapımı bir güney kore filmi.

    çalışma hayatında bir takım sorunlar yaşayan hae-won, çocukluğunun geçtiği seul yakınlarındaki bir adaya gidip biraz dinlenmek ister. ada sakinleri çok iyi bir karşılama sunmasalar da çocukluk arkadaşı bok-nam onunla bir güzel ilgilenir. genç kızlığa adım attığı dönemde tecavüze uğramış ve bir de kızı olan bok-nam ada sakinlerince sürekli aşağılanmakta ve bütün işleri o yapmaktadır. ağır şartlardan bunalan bok-nam arkadaşı hae-won ile yine eskisi gibi güzel vakit geçirebileceğini düşünürken evli olduğu adam (tecavüze uğradığı için kızının babası olup olmadığından emin değildir) kızına ilgi duymaya başlayınca işler değişmeye başlar.
  • yozgat sinemalarında gösterilmemiştir.
  • hikayenin yanı sıra, sembolizmiyle de hoşuma giden harika bir film. sonu farklı olsaydı keşke.

    http://www.imdb.com/…tt1646959/board/flat/222921062
  • adım adım uçuruma sürüklenen bir kadının hikayesi.

    --- spoiler ---

    tek eleştirilebilecek yanının bazı karakterlerin aşırı "siyah" olması. filmi izlerken isyan ediyorsunuz ve -kendi adıma konuşayım- kendi kendinize bir adalet terazisi çiziyorsunuz ve yapılanlara vicdanen onay veriyorsunuz.

    --- spoiler ---
hesabın var mı? giriş yap