• şu anda olmakta olan kınamızdır. gelin için tahsis edilen odada oturuyorum. daha da bitmesine 3 saat var lan.
    o kadar süre bu odada takılabilir miyim gözlerden ırak şekilde diye merak ettiren gecedir ayrıca.
  • türk-islam sentezi sonucu ortaya çıkan avam safsatası.
  • gördükçe başkaları yerine aşırı utandığım etkinlik.
    2. sınıf kalitesiz restaurant tarzı yerlerde, abartılı kıyafetler, elde davul iğrenç müzik ve danslar. gelenek diye yutturulan, tam bir geri kalmış orta doğu tablosu. cidden şunu yapan insanlarda gram vizyon, zevk, incelik yoktur.
    bir de daha 25-26 yaşındaki o harcanan paralara dünyayı gezip, çok farklı şeyler yapması gereken insanlar şu iğrençliği yapmak istiyor ya, inanılmaz.
    zaten kadın bekaretine değinmesi olayı var, o büyük rezillik.
  • eğer bir gün evlenirsem asla yapmayacağım etkinlik. gelenek görenek olabilir ama saçma ya da aşağılayıcı şeyleri devam ettirmek gibi bir zorunluluğumuz yok. baktık saçma, bırakalım abi..

    kına yakmak türkler için adanmışlığın simgesi. şöyle ki; türklerin adetlerinde geçmişten beri kına kimlere yakılır bir düşünelim..

    askere gidenlere yakılır; çünkü vatana kurban olmak, şehit mertebesine ulaşmak çok önemli görülür.

    adaklık hayvanlara yakılır; çünkü allaha kurban edilir.

    bir de gelinlere yakılıır, hadi bakalım. siz hayırdır? kimi kime kurban ediyorsunuz?

    illa ben oynamak, eğlenmek istiyorum diyenler eş dost akraba ile başka etkinlikler yapabilir. tabii kocişine kurban olanlar aynen devam etsinler.
  • öncelikle yıldız tilbe'mizin sesinden kına türküsünü bırakalım şuraya yüksek yüksek tepelere

    sanıyorum hepimiz bir şekilde katılmış, denk gelmiş, görmüşüzdür kına gecesi.

    erkekli kadınlı olanlarında genelde erkekler oynayan kadınları izlerler, bitmek bilmeyen bir org sesi inler ortalıkta ve kuruyemiş dağıtan kişiye " bi' tane daha alabilir miyim? " diye sorulur.
    yani bizim varoş mahallemizde durum böyle idi hemen hemen.

    " peki nereden çıkmıştır bu kına gecesi denilen gelenek? " diye sormadığınızı anlar gibiyim. olsun yine de anlatayım.

    milattan önceki devirlere dayanır kına yakma âdedi. bu dönemlerde ölmeye yüz tutmuş yaşlı kadınlar saçlarına kına yakıp, tanrı'ya kurban olmaya hazır olduklarını belirtiyorlardı. yani kına yakmak islâmîyet'ten binlerce yıl önce dahi kurban olmak ile ilişkili bir kavram idi.
    çatalhöyük'te yapılan arkeolojik mezar kazılarında da bazı cesetlerde kına izine rastlanmıştır.

    " peki evlilik ile ne alakası var birader? " dediğinizi duyar gibiyim. feminist arkadaşlar kızacaklar belki ama bu da hâtun kişinin er kişiye " sana kurban olurum " deme şeklidir.
    aslında islâmiyet öncesi türk geleneklerinde erkeğe de kına yakılmakta, eşitlik sağlanmaktadır. sanırım hâlâ anadolu'da erkeğe de kına yakılan kına geceleri yapılıyor.
    dede korkut hikâyeleri'nde de kına yakma geleneğine bolca değinilmiştir.

    osmanlı devleti döneminde, pazartesi günü gelin çeyizi damat evine gönderilir, salı günü gelin hamamı yapılır, çarşamba gecesi de kına gecesi düzenlenirdi.

    gelinin kırmızı kıyafet giymesi geleneği islamiyet öncesinde de mevcuttur türkler'de. osmanlı döneminde de böyle devam etmiştir. sanıyorum günümüzde de genelde böyle.

    islamiyet öncesi devirde kına gecesinde gelinin ağlaması hoş görülmezken daha sonraları gelin ağlamazsa " ayy yosmaya bak ne kadar da gidesi varmış kocaya " tarzı dedikodular olmasın deyu gelinin ağlaması, ağlatılması öncelikli amaç olarak belirlenmiştir.

    kına tepsisinin üzerinde dikili yahut gelinin etrafında dolanan kızların ellerinde bulunan mumlar ise bir gelenek değil, bir ihtiyaç sonucu doğmuş bir eylemdir. çünkü eskiden elektrik diye bir şey yoktu anlıyor musun?
    bu da nostalji oluyor günümüzde. hatta ortam karartılıyor kına türküsü başladığında.

    kına gecesi geleneği güney amerika, avrupa ve iskandinav ülkeleri hariç ( belki buralarda da nadiren vardır ) dünyanın hemen hemen her yerinde bulunan bir gelenektir.

    allah tamamına erdirsin nişanlı arkadaşlar*

    bana çerez gönderin.
  • gelinin diğer kadınlara, ne kadar mutlu olduğunu, harika eğlendiğini gösterdiği; şarkılarla, çeşitli iğrenç müziklerle dolu; genelde kırmızı rengin ve gösterişin hakim olduğu; düğün öncesi yapılan eğlence. komşu kızların, az tanıdık akrabaların kına gecesine katıldığınızda kendinizi çok kötü hissetmeniz doğaldır. fakat en yakın arkadaşınızın kına gecesindeyseniz, o ortamdaki baş kahramanlardan biri sizsinizdir. bu yüzden o sahte eğlence, sizin için gerçek eğlenceye dönüşebilir. üstelik onca yapılan saçma şeyler de size bir günlüğünde de olsa saçma gelmeyebilir. değişiktir valla.
  • düğün yada nikah öncesi kız tarafının organize ettiği kadınlar arası bir gece.
  • binlerce yıl öncesine dayanan bir gelenektir. çatalhöyük'de yapılan arkeolojik kazılarda bazı cesetlerde kına izine rastlanmıştır. öyle dalga geçeceğinize biraz sahip çıksanız şu toprakların kültürel zenginliğine çok güzel şeyler olacak.
  • keşke hazırda biri olsaydı da karantina bahanesiyle kına-düğün yapmadan evlenseydim dediren aktivite. *.
    not :kına gecelerini severim ama uğruna bi ton zahmete girecek kadar değil.
  • 14. yy etrafında oluşmaya başlamış bir mit'dir. önce kutsal sayılan hayvanların sürülerin aradında belli olması için kullanılan madde yy'lar geçtikçe kültürel evrime uğrayıp günümüzde yine kutsal sayılan '' evlilik'' öncesinde yapılan bir ritüele dönüşmüştür.
hesabın var mı? giriş yap