• 3 tane cinin evini ziyarete gidiyorsunuz, bunların 3' ü de kırmızı gözlü. ama 3' ü de kendi göz rengini bilmiyor ve göz renkleri hakkında hiç konuşmuyorlar. evde ayna ve benzeri bir cisim de yok. evin bir kuralı var; bir cin kırmızı gözlü olduğunu bilirse ilk güneş doğuşunda ölüyor. bu konu hakkında hiç konuşmadıkları için kimse kendi göz renginden emin olamıyor ve mutlu mesut yaşıyorlar.

    evden ayrılmadan cinlerin işine karışmaya karar veriyorsunuz ve "en az biriniz kırmızı gözlü" bilgisini veriyorsunuz. bu bilgi evin gidişatında bi değişiklik yapar mı? yaparsa cinler kaç güneş doğuşu daha görürler?
  • cevabı herhangi birşeyi değiştirmez olduğunu düşündüğüm problemdir. zaten en az 2 tane kırmızı gözlü olduğununun karşılıklı olarak hepsi farkındadır.
  • cinler birbirinin gözlerini gördüğü için zaten en az 2 cinin kırmızı gözlü olduğunu biliyordur. velhasıl bu bilgi işe yaramaz.

    dedim ve iq'mun 40tan fazla olduğunu ispatladım. öyle bi soru çünkü..
  • --- beyin yakan açıklama ---

    cevap:3. güneş doğuşunda 3 cinde ölür. 1 tane kırmızı gözlü cin olsaydı verdiğimiz bilgi ile kırmızı gözlü olduğunu öğrenip 1. gün doğumunda ölecekti. 2 tane kırmızı gözlü cin olsaydı, kırmızı gözlü cinler birer tane kırmızı gözlü cin görecek, o cinin 1. gün doğumunda ölmemesi onlara kırmızı gözlü sayısının 2 olduğu bilgisini verecek, dolayısıyla 2. gün doğumunda 2 kırmızı gözlü ölecekti. verilen durumda ise her cin 2 kırmızı gözlü görmekte, 2. gün doğumunda diğer 2 cinin ölmemesi onlara evde 3 kırmızı gözlü cin olduğu bilgisini verecek dolayısıyla 3. gün doğumunda hepsi ölecek.

    --- beyin yakan açıklama ---
  • --- spoiler ---

    - cinlerden her biri, diger iki cinin kirmizi gozlu oldugunu biliyor.
    - ilk gun hicbirsey olmaz; cinlerden her biri kirmizi gozlu oldugunu bildigi iki cinden birinin olmesini bekler.
    - ikinci gun de hicbirsey olmaz, yukaridakiyle ayni bir mantigin sonucu olarak.
    - ucuncu gun, su esitlik meydana gelir: gecen gun sayisi = populasyon. cinlerden her biri kendi gozunun kirmizi oldugunu anlar, ve olur.

    ucuncu gun hepsi olur efendim.

    [http://en.wikipedia.org/…i/common_knowledge_(logic) http://en.wikipedia.org/…i/common_knowledge_(logic)]
    --- spoiler ---
  • (bkz: oo akashi alırım bi dal)
    (bkz: oo sharingan alırım bi dal)
    (bkz: oo vampir alırım bi dal)

    gece gece ürkmemek için saçmalamaya mahkum eden problem. nerden gördüysem artık. ne işiniz var kardeşim sizin de ecinnilerin evinde. kır kıçını otur.
  • cinler birbirlerinin ölmesini bekleyecek kadar zeki değillerdir sanırım. vay efendim iki kırmızı gözlü varsa ikinci gün biri ölür falan demezler. hepsi birden oh iyi iki tane kırmızı gözlü var demek ki benimki kırmızı olabilir de olmayabilir de derler. böylece umarsızca yaşamalarına devam ederler.

    tanım: beyin cortlatan bir problemdir.
  • soru güzelmiş, benim kafam da güzel.

    fakat şöyle bi durum var, en az 2 tane kırmızı gözlü olduğunu 3'ü de bildiği için kafaya takmazlar.

    bu konuyu hiç konuşmuyolarmış, konuşmamaya devam ederler.

    dolayısıyla hiç bi değişiklik olmaz işte amk?

    ama bu durumda niye uğraşıp bu soruyu sormuş acaba soran?
hesabın var mı? giriş yap