aynı isimde "kıskanmak (film)" başlığı da var
  • (bkz: kiskanc)
  • içgüdüsel bir dürtü. küçük bebeklerin annesi başka bir bebeği kucağına aldığı zaman yaşadığı duygu
  • (bkz: haset etmek)
  • kisinin kendisinde olmadigini dusundugu birseyi baskasinda gordugu anda olusan ve genellikle o kisiye kendini kotu hissettiren duygu. patalojik yani ; bu duygudan olusan tepkileri kontrol altına alamadıgı zaman ortaya cikmaktadir
  • -usta ben ibne oldum
    -cekil bende deniyicem
    -yuh be usta
  • öğrenilebilir kompleks örneği...mulkiyet duygusu üzerine kurulu bir dürtü...özellikle güvensizlik duygusu ile beslendiğinde ölümcül sonuçları olabilir...
  • (ara: kiskan*)
  • bir nahid sirri orik romani.

    // cumhuriyet döneminin yazın akımları ve topluluklarına katılmayan nahid sırrı örik, yapıtlarında yarattığı kötücül nitelikteki karakterlerle dikkat çeker. 1894-1960 yılları arasında yaşamış olan nahid sırrı, yapıtlarını 1928 yılından sonra yayımlamaya başlamıştır. eleştiri, gezi yazısı, oyun, öykü ve roman türlerinde yapıtlar veren örik’in ilk romanı kıskanmak 1946 yılında yayımlanır. bu çalışma yazarın kıskanmak romanını psikanalitik eleştiri yöntemiyle çözümlemeyi amaçlar. tezin odak noktasını romanın baş karakteri seniha oluşturmaktadır. karakterlerin davranış, duygu ve düşüncelerinin altında yatan psikolojik nedenler araştılır. seniha’nın haset duygusu ve kendini çirkin algılaması üzerinde durulur. seniha’nın sınır kişilik örgütlenmesi sergilediği savunulur. romandaki erkek karakterlerin kadınsı özellikler gösterdiği, erkek imgesinin yeterince temsil edilmediği iddia edilir.

    yazarın kadın karakterleri şeytani olarak tanımlanır. nahid sırrı örik’in yarattığı kadın ve erkek karakterlerde örik’in anne ve babasıyla yaşadığı ilişkinin yansımaları görülür. kıskanmak’ın başarısı, yazarın insan ruhunun derinliklerine inerek orada kötücüllük tohumlarını bulup yüzeye çıkarmasında yatar.

    anahtar sözcükler: haset, kıskançlık, kadın, narsisizm. //

    "nahid sirri örik, kiskanmak ve psikanaliz" (yuksek lisans tezi), özge soylu

    http://www.thesis.bilkent.edu.tr/0001942.pdf
  • birisi "kıskanmak sevginin bencil yüzüdür, sevginiz varsa kıskanabilirsinizde" demişti. kim dimişse gidip ağzını öpmek istedim şu an.
    bazen hakkınız olmasada kıskanmak isteyebilirsiniz, kıskanırsınızda kimse sizi tutamaz.
  • cep telefonunundan kimin aradigini kontrol etmekten, mikrofon yerlestirmeye kadar varabilen paranoya durumu. karsi tarafi cileden cikarip -bari yapayim da dir dir ettigine degsin- dedirtir.
hesabın var mı? giriş yap