• türkçeye kralın seçimi olarak çevrilmiş 2016 yılı yapımı norveç filmi. yönetmenliğini erik poppe 'nin yaptığı film, 1940 yılında norveç sınırına dayanan nazi güçleri ile norveç kralının savaşa katılıp katılmama üzerine yaptığı pazarlığın hikayesini anlatıyor.

    http://www.imdb.com/title/tt4353996/
  • bana göre danimarka yapımı 9 nisan ile arka arkaya izlenmesi gereken müthiş film. sırf blücher'in batırılma sahnesi için bile izlenir...

    --- spoiler ---

    "bunlar düşman gemisi, uyarı atışı yok!"
    --- spoiler ---
  • filmin yönetmeninin ismini (erik poppe) aratınca direkt olarak yönlendirilen başlık.

    düzelt bunu sözlük. olmamış.
  • imdb puanını hak etmeyen ortalama bir film. oyunculuklar iyi değil o ikinci sınıf film kalitesi hep gözü rahatsız ediyor. diyaloglar çok kötü yazılmış. brezilya dizileri gibi sahnelerin çoğu gereksiz uzatılmış. ben çok beğenmedim. vaktiniz çoksa izlenebilecek bir film.
  • yine hiçbir boku beğenmeme timi burada.

    kraliyet ailesi kaçıyor diye laf sokan sığırlar görüyorum. hey allahım...

    film iyi gençler. imdb puanını hak ediyor. o zamanları bilenler için bir de norveç açısından bakmış olacaksınız.
  • 2. dünya savaşı sırasında hitler'in istila listesine giren norveç'in, aslen danimarkalı bir prens olan ve 1905'ten beri ilk seçilmiş kral unvanını taşıyan kralı hakoon vıı, alman savaş gemisinin kapıya dayandığını öğrendiğinde ülkesinin kaderini belirleyecek bir karar alma noktasına gelir. hitler bir yandan savaş gemisi, savaş uçakları ile norveç'i taciz ederken, diğer yandan tamamen kendi çıkarlarına uygun bir anlaşmaya ikna etmesi için arabulucu görevlendirmiştir.

    erik poppe'nin 2016 yapımı kongens nei(the king's choice) dramatik yapısı, oyunculukları, mesela, kral'ı oynayan jesper christensen'in, bence son derece tatmin edici, izlenmesi de kolay bir film. filmin en iyi yabancı film oscar adaylığı da bulunuyor.
    bazı kaynaklarda vasat bir film olarak tanımlanan, imdb puanı ise 7.1 olan ve her karesi gerçeğe dayanan bu filmin önemi öncelikle belgesel niteliği taşıyor olması.
    fakat daha önemlisi 1940'larda norveç'te devlet yönetiminin karar alma mekanizmasının nasıl çalıştığını göstermesidir.

    yaşı kemale ermiş olan kral, arabulucunun alçakça baskısına rağmen hitler'e teslim olmaz. almanya'nın "anlaşma" adı altında başbakanın atanması dahil, norveç'in iç işlerine müdahalesi anlamına gelen anlaşmayı imzalamaz. aksini hem halkına hem ülkesinin onuruna karşı bir ihanet olarak görür. savaş kayıpları ile ülkesini hitler'e teslim etme arasında ve çok sıkıntılı geçen bu pazarlık süreci sırasında demokrasi anlayışını tekrar tekrar gözden geçirir. zaten başından beri konuyu bakanlar, bazı devlet adamları ve halkı temsil eden birimlerin oluşturduğu kalabalık bir kurul'la sürekli istişare eder. sürekli "halk", "norveç halkı" der, halka olan sorumluluğunu vurgular.

    sonunda, uzunca bir masanın başında, herkesin pür dikkat dinlediği küçük ve kalabalık bir odada, sesi ve elleri titreyerek kararını açıklar.
    halkına ve ülkesine olan sorumluluğu gereği hitler'in taleplerini yerine getirmeyecektir. fakat eğer kurul aynı fikirde olmazsa bunu saygıyla karşılayacak, bu durumda istifa edecek, kendisi ve kendisinden sonra hiçbir aile ferdi kral olmayacaktır.
    yanı başında oturan oğlu ve dinleyenler duygulanır, böylece norveç almanya ile savaşa girer. sonucu tahmin etmek zor olmasa gerek. 2 ay gibi, çok kısa bir süre sonra norveç teslim olur ve savaş bitinceye kadar da almanya'nın egemenliğinde kalır. kral ingiltere'ye, küçük çocuklar ve kadınlardan oluşan aile fertleri abd'ye giderler.
    dendiğine göre, londra'dan direnişi örgütler, savaşın bitiminde ülkesine döner. 1957'deki ölümünden sonra, sonraki kuşaklar kral olur.

    bildik bileli, monarşi arkaik bulunduğundan hep yerden yere vurulmuştur fakat böylesi dostlar başına.
    norveç tarihine bakarsak, 1814 yılına kadar danimarka'ya bağlı olarak yaşayan norveç'in, 17 mayıs 1814'te bir bağımsızlık deklarasyonu yayınladığını görüyoruz. yeni bir meclis açarak, ilk anayasasını hazırladı. ancak, aynı yıl temmuz ayında isveç kralı carl johan norveç'i işgal etti ve iki ülke arasında birlik kurulduğu ilan edildi.
    ağustos 1905 tarihinde düzenlenen referandumda norveç halkının büyük çoğunluğu bağımsızlık yönünde oy kullandı. daha sonra yapılan referandumda halkın büyük bölümü norveç'in krallık olmasını tercih etti.
    kral hakoon vıı'nin göreve seçilmesi de bu tarihtedir.

    kralın kararı o gün bugündür tüm dünyada demokrasi manifestosu olarak kabul ediliyor.
    bu nedenle, bu film sadece bir film değil; tarihi öğeleri ile birlikte devlet adamlığı ve demokrasi kültürü üzerine ders alınacak bir film.
hesabın var mı? giriş yap