• bir ülkenin yerel parasinin serbest döviz piyasasinda diger yabanci paralara ve altina dönüsebilme özelligidir
  • paranın uluslararasılaşması.
  • konvertibilitenin ilk koşulu ülkede yasalara göre işleyen bir serbest döviz piyasasının varlığıdır. döviz kurunun sabit ya da değişken olması ile herhangi bir ilgisi yoktur ancak konvertibilitenin vuku bulabilmesi için dileyen herkesin(bankalar, aracı kurumlardöviz büroları) döviz alış verişi yapabilmesidir. konveritbil paranın uluslararası demelerde kullanılan paralar olması gerekmez zira uluslararası ödemelerde amerikan doları, euro, yen gibi genel kabul gören domestik paralarla sınırlı olsa her ülkenin parasının birbirine dönüştürülmesi düşüncesi vücut bulmazdı.
    liberal sistemin doğal bir sonucu olarak kabul edilir.
    konvertibilitenin en güzel yanı uluslararası ödemelerde bünyeyi bürokrasiden kurtarmasıdır. dış ticaretin önünde bürokrasi engeli olmadığından çılgın bünyeler diledikleri gibi dış ticarete girebilir, avrupadan gelin alabilir, amerikaya gelin verebilir duruma gelmişlerdir.
    bir ülkenin ulusal parasına konvertibilite sağlanabilmesi için o ülkenin gerek iç gerek dış mali çevreler tarafından o ülkenin ekonomisine bir saygınlık oluşması gerekmektedir. yani ekonomisi saçmasalak hareket eden sevgideğer az gelişmiş ülkelerin parasına konvertibilite uygulaması pek de yaygın değildir.
  • dönüştürülebilirlik olarak tanımlanmakla beraber türkiye'de şöyle bir detay getirilmiştir. türkiye cumhuriyet merkez bankası her gün saar 15.00'te ertesi günün kurlarını ilan eder. (inanmazsan resmi gazeteye bak diyorum)

    işte bu ilan aşamasında ikiye ayırır paraları. bir kısım paranın değerini hem döviz, hem de efektif olarak belirler. (ki bunlar en bildiklerimiz: sterlin, euro, abd doları vs.) bir kısım paranın da sadece efektif değerini belirler (ki bunlar zaman zaman değişmekte olsa da romanya parası mesela)

    işte tcmb'nin esasları doğrultusunda yayınlanan her para türkiye'de konvertibiliteye sahiptir.
  • baska ulkede veya baska ulkeyle kendi para biriminle is yapabilme, parani bozdurabilme ve ticaret yapmadir. ilk bakista su dikkatimi cekti: forex'te en cok trade edilen para birimlerinin convertibilty'si en yuksek para birimleri oldugunu gordum. ornegin usd, euro, jpy, aus, cad vb. bu paralari dunyanin her yerindeki doviz burolarinda bozdurabilirsiniz.

    kisaca konvertibilite indeksine finansal ozgurluk listesi diyebiliriz.
    ulke ulke finansal ozgurlukler nasilmis?
    buyrun
  • milli paranın, diğer paralara veya altına hiçbir kısıtlamaya tabi tutulmaksızın çevrilebilmesidir. bu tür paralara da konvertibl döviz denir. konvertibl paralar, milletlerarası ödeme aracı niteliğini taşırlar.

    bir ülke parasının konvertibl olarak kabul edilebilmesi için ödemeler dengesinin denk olması, bilanço açıklarının oluşmaması, ani krizleri karşılayacak kadar büyük altın ve döviz rezervlerine sahip olması gerekir.
  • altın standardı sistemi, ülkelerin, kendi kâğıt paralarını belirli bir ağırlıkta saf altın olarak tanımlamasıyla ortaya çıkmış bir sistemdir.

    kâğıt para ile altın arasında belirlenen bu değere parite deniyor.

    ulusal paranın değerinin belirlenen parite düzeyinde sürdürülebilmesi, merkez bankasının bu pariteden isteyene altın satması ya da kendisine getirilen altınları bu pariteden satın alması anlamına geliyor.

    kâğıt paranın altına, altının da kâğıt paraya sorunsuz çevrilebilmesine konvertibilite deniyor.
  • türk lirası 1989 yılında konvertbl olmuştur. bu şu demek o tarihten önce dövizle iş yapmak özel izne kayda kuyda tabiydi. dolar olarak para biriktiriyorum dolarla mal satıyorum vs. diyemiyordunuz. kayıtlı kuyutlu ithalatçı ihracatçı vs. iseniz yurt dışından hesabınıza yabancı para birimnde para gelebiliyor veya siz yollayabiliyordunuz, bunun gibi özel durumlar haricinde döviz bulundurmak suç idi.
  • benim gönlümde,üstü açılabilirlik anlamına sahip olan kelime.

    (bkz: convertible)
  • kısacası bir kıymetlinin başka bir kıymet ile değiştirilmesi ya da bir paranın başka bir paraya dönüştürme işlemine denir
hesabın var mı? giriş yap