• bir köpek sahibi olmak için hazır olup olmadığınızı ve hazırsanız bu köpeği seçerken tercihinizi belirleyecek olan kriterlerdir.

    1) önce ne amaçla köpek istediğinizi düşünmelisiniz, köpeği araştırmaya başlamadan önce amacınızı gözden geçirmelisiniz:
    ideal durum bir köpekle birlikte yaşamak isteğidir. bir arkadaş olarak köpek seçmektir. yanliş anlaşilmasin bu yanlizliğa çözüm bulmak olmamalidir. tam tersi siz bir köpeğe arkadaş olabilir onu köpek olarak bilip kabul edebilir. ona dost olabilir misiniz? asla sadece şunlar için köpek almayın:
    a) güzelliği ve görünüşü
    (birçok kereler bir köpek istediği zaman önce cinsini söyleyen insanların neden o cins sorusuna "çünkü çok güzel" cevabını verdiklerine şahit olmuş biri olarak yapılabilecek daha büyük bir hata olmadığını söylemek isterim)
    b) güclü ve saldırgan oluşu
    c) şirinliği ve çocuklarınız için iyi bir hediye oluşu

    2) kendi özelliklerinizi tekrar gözden geçirmelisiniz:
    gerçekte nasıl birisiniz? nelerden hoşlanırsınız? atletik misiniz? açık hava sporları hoşunuza gider mi? sosyal olarak aktif ya da yoğun çalışan, nadiren evde oturan biri misiniz? tam düzenini kuramamış sık sık iş değiştiren biri misiniz?kişilik özellikleriniz sahip olmak istediğiniz köpekle ne kadar örtüşüyor?

    3) aile ve çevresel özellikler: evli misiniz? eşinizi köpek istiyor mu ? çocuklariniz var mi? apartmanda mi oturuyorsunuz? bahçeniz var mi? yakin mesafede başka insanlar yaşiyor mu?

    bu noktada (bkz: kopek alacaklara sorulmasi gereken sorular) başlığını okumanız faydalı olacaktır.

    ancak bu sorulara dürüst bir cevap verdikten sonra yaşamınızdaki uyumu ve karşılıklı olarak her ikinizin de ihtiyaçları açısından diğer amaçlar da araştirilabilir
    bütün bunların cevaplarını tekrar gözden geçirdikten sonra önce alınacak yavrunun cinsine dikkat edilmelidir. aslında bu işin en zevkli yanlarından biridir:
    bunun için internette yapacağınız bir arama bile yeterli olabilecektir:
    a) unutmamalısınız ki ister safkan isterse de melez olsun her köpeğin farklı enerji düzeyi, karakteri ve fiziksel özellikleri vardır. yakın ırklar olan boxer, bulldog ya da bullmastif arasında bile belirgin davranış farkları vardır. doğru seçim yapabilmenin köpek sahibi olmada herşeyden önce önemi vardır vardır.
    örneğin,bir bekçi köpeği , yakin koruma, ev köpeği veya av köpeği seçmek için amaçlarınız tam belirlenmiş olmalidir. diyelim ki bir bekçi köpeği alacaksınız. rotweiler'a karar verdiniz.
    rotweiler bahçe içinde bir evde daha uygundur. yapısı biraz daha agresip olıup iyi bir eğitim alması gerekir. köpeğinizde amaç koruma olduğu için bu yönde eğitmeniz ve aranızdaki dostluğun sıkı bağlarla bağlanması gerekmektedir. köpeğinizi günde en az iki saat dolaştırmanız ve ona vakit ayırabilmeniz gerekir. köpeği alirken bütün bunlari iyi bilmeniz gerekir. aksi halde örneğin çocuklarla geçimsiz bir dobermani çocuklu bir eve adapte etmenin tehlikeleri ve zorluklari ile mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. köpek yavrularinin alindiğinin daha üçüncü haftasi iade edilmesinin en önemli sebeplerinden biri budur.

    b) yavruda temizliğe ve sağlıklı olmasına, anne sütünü tam anlamıyla emip aşılarının yapılmış olmasına ve anne, babasını görmeye özen göstermelisiniz. seçtiğiniz yavru veteriner konrolünden geçmiş, anne, babası bilinen , aşıları ve parazit tedavisi yapılmış, sağlıklı bir yavru olmalıdır.

    c) türkiye'de bu işi para kaynağı olmaktan ziyade görmeyen bazı insafsızların son derece kötü koşullar altında ürettikleri (bkz: puppy mill) yavrular satışa sunulmak üzere kutular içerisinnde otobüs bagajlarında kargo edilmektedir.bazı yerlerde doğu bloku ülkelerinden gelen köpekler,aşıları yapılmış görünen veya hastalık saklayan aşılarla getirilen yavrular, satışa sunulmaktadır. bu yavrular yine bomboş ve soğuk petshop vitrinlerinde günlerce küçücük bir bölmede hapsolunur.bazan da anne sütünü tam alamamış, gelişmemiş bu yavrular ya yolda ya da gelince sahibinde ölür . böyle bir durumda karşınızda muhatap alacağınız insan bulamazsınız. bulsanız da zaten bir başka köpek istemezsiniz. bir çok satıcı 20 günlük garantilerle köpeği satıp parasini almaya bakmakta, zaten aşıyla hastalığı gizleyen köpek elinize geçip, 7-8 gün zarfında ölmektedir. bu ve yukaridaki nedenlerle:

    """asla pet shoptan köpek almayınız """

    d) köpeklerde önemli bir faktör de dişi ya da erkek seçimidir. dişiler erkeklere göre daha uyumlu, sahibine sadık ve bağlıdır. dişiler yılda iki kez regl olurlar, akıntıları ev içerisinde rahatsızlık verebilir. bu dönemde dişi köpek utangaçlık ve kaçma eğilimi gösterbilir. erkekleri kendisine çeker ve çiftleşme taleplerini geri çevirmez. fakat köpeğinizi en fazla 3 hafta süre içersinde korur iseniz bu tür kazalar önlenir. dahası bir batın yavru doğurduktan sonra basit bir operasyonla kısırlaştırılabilir. regl ve istenmeyen gebelikle ilgili riskleri tamamen ortadan kadıran bu durum meme ve rahim kanserinin önlenmesi için de aslında elzemdir.

    erkekler daha aktif , daha saldırgan ve dikkatsiz olurlar. yıl boyunca çiftleşmeye ve dişi gördüğünde sizden kaçmaya eğilimlidir. dişiyi görünce sahibini görmeyebilir.

    dişiyi ya da erkeği eğitirken profesyonel danışma almanız iyi olabilir.

    e) tüm sorulara yanıt buldunuz ve karsinizda birbirine benzeyen yavrularla dolu bir batim var ve siz hangisinin sizin için en uygun yavru oldugunu karar vermekte zorlaniyorsunuz. asagidaki davranış tipleri yavrunun gelecekteki karakateri ile ilgili ipuçları verebilir:

    a - seslenildiğinde kuyruk havada hevesle gelen,ayak altina dolasan, atlayip elinizi isirmaya baslayan . sirt üstü yuvarladığınızda veya karninin altindan dengeleyerek yerden ayaklarini kestiğinizde ve öyle tutmaya çalıştığınızda siddetle mücadele eden , hırlayıp ısırmaya çalışan, oksayip yüzünüzü yaklastirdığınızda atlayip pati attan ve hirlayip isirmaya çalisan, bir nesne fırlatıldığında nesneyi takip eden ve onu yerden alan, nesneye ip baglayip yerde yavrunun önünde sagdan sola sürüyünce saldirıp ve isiran, sert bir sese (örneğin metal bir kasik ile tencere ile çıkarılan) dogru yürüyüp havlayan.sözel olarak onu cesaretlendirerek kalkip ondan uzaklasinca kuyruk havada hevesle gelip isirmaya baslayan, bir nesneyi tehditkar biçimde yavrunun yüzüne dogru dik tutunca sasirmadian kuyruk havada ona dogru yürüyüp isirmaya çalisan bir yavru çok özel bir egitim gerektiren saldirgan egilimleri olan dominant bir yavrudur

    b - yukarıdaki etkilere kuyruk havada hevesle gelerek pati atip ellerinizi yalayan, kuyruk havada hevesle geldi, ayak altina dolanan, nesneyi takip edip, üzerinde duran ama geri getirmeyen, sesin yerini tespit edip ona dogru yürüyen, mücadele eden bir yavru isirmaya provoke edilebilecek dominant ve kendine güvenen bir yavrudur. tecrübeli bir egitmenle bu tür bir yavru iyi bir is köpegi olabilir. kolay bir aile köpegi olmasini beklemeyin.

    c - tepkileri hevesli, kuruğu havada , önce mücadele edip sakinlesip göz kontagi kuran, sokulup yalamaya çalişan, nesneyi takip edip alip geri getiren, sesin yerini tespit edip merak gösteren, o yöne bakan. karninin altindan dengeleyerek yerden ayaklarini kestiğinizde ve öyle tutmaya çalıştığınızda mücadele etmeden, kuyruk sallayarak sakince duran, bir nesneyi tehditkar biçimde yavrunun yüzüne dogru dik tutunca biraz sasiran ve incelemek için ona dogru yürüyen bir yavru aktif ve disa dönük bir köpek olacaktır. bu karakterde bir yavrunun ilk defa köpek sahibi olacak bir aile için fazla aktif olabileceği dikkate alınmalıdır.

    d - kuyruk asagida gelen. mücadele etmeyen,sakin,sessizce oturup, oksamalari kabul edip elinizi yalayan, nesneyi takip edip onsuz size geri dönen, sesin yerini tespit edip tepki vermeyen, tehditkar biçimde yavrunun yüzüne dogru dik tutulan nesneye biraz sasirıp merakli görünen ama hareket etmeyen, ayaklarini kestiğinizde ve öyle tutmaya çalıştığınızda mücadele etmeden kuyruk asagida sakince durdan bir yavru bir aile ortaminda dengeli ve güvenilir bir köpek olmaya daha fazla yatkin bir yavrudur

    e - kuyruğu aşağıda , sirt üstü devirdiğinizde göz kontagindan kaçinan , ilgisi sınırlı, etkilere sasirıp kendini toplayamayip kuyruk asagida uzaklasan, kaçıp saklanan kendine güveni nispeten daha düsük bir yavru belki de çocuksuz yasli bir ailenin yaninda daha sakin bir ev için daha uygun olabilecektir.

    f - tepkilere uzak duran, nesneleri takip etmeyen, görmezden gelen hiç merak göstermeyen, sirt üstü yuvarladığınızda veya karninin altindan dengeleyerek yerden ayaklarini kestiğinizde ve öyle tutmaya çalıştığınızda mücadele etmeden,arka bacaklari ve kuyrugu kasilmis vaziyette donup kalan bir yavru insanlara ilgi göstermeyen çok fazla şizoid bir yavrudur. bu genellikle irkla (spitz irklari ve tazilar gibi) ilgili bir durumdur. bu yavru insanlara karsi fazla duygularini belli eden bir köpege dönüsmeyecektir. ancak korkak olduğu ölcüde bu korkusu ileride bir kötü huya,ısırma veya saldırganlığa da dönüşebilir.

    kaynaklar:
    http://www.turkrotts.com/yavrukaraktertesti.html
    http://www.geocities.com/orcuncetiner/karar.htm
  • aşağıdaki maddeleri iyice okuyup bir kere daha düşünmelidir.

    köpeğin 10 ricası

    1. benim hayatım 10-15 yıl sürer. senden ayrılığım bana acı verir. beni almadan önce bunu düşün.

    2. bana, senin benden istediklerini anlayacağım bir süre ver.

    3. benim içimde sevgi duygusu uyandır, ben bununla yaşarım.

    4. bana hiç bir zaman uzun süreli darılma ve cezalandırmak için bir yere kapatma. senin hayatında iş, eğlence ve arkadaşların var. benim hayatımda ise sadece sen varsın.

    5. arada sırada benimle konuş. sözlerini anlamasam bile bana yönelttiğin sesini anlarım.

    6. bana daima nasıl davranılması gerektiğini bil. ben hiç bir zaman unutmam.

    7. beni dövmeden önce aslında dişlerimle kemiklerini un ufak edebileceğimi, ancak asla böyle bir yola başvurmayacağımı düşün.

    8. beni "isteksiz, tembel ve inatçı" diye azarlamadan önce düşün: belki yediğim yemek dokunmuştur, belki güneşin altında uzun zaman kalmışımdır veya halim kalmamıştır.

    9. yaşlandığımda benimle ilgilen, bir gün sen de yaşlanacaksın.

    10. her zor anımda yanımda ol, "benim içim kaldırmaz" veya "ben görmeden olsun" deme, çünkü benim için her şey seninle birlikte daha kolay.

    kaynak: veterinerhekim.net
  • tam da sevgililer günü yaklaşırken söylemeden edemeyeceğim; lütfen hediyelik eşya olarak almayın!
  • tek başına yaşayanlar için:
    herşeyden önce bir köpeğe asla tek kişi bakamaz. o yüzden alacağınız yardım ve desteği baştan planlayın.
    büyük sorumluluk sizde olacak ama bir seyahate çıktığınızda, akşam plan yaptığınızda, acil durumlarda ve benzeri hallerde köpeğe kim bakacak bunu baştan düşünmelisiniz. bu kişiler bir ücret karşılığı veya sadece size yardımcı olmak amaçlı olabilir. ama mutlaka birileri olmalı...

    şimdi diğer öneriler:
    1) ilk köpek için seçeceğiniz ırkı herşeyden önce sizin tecrübesizliğinizden etkilenmeyecek bir ırk olmasına dikkat etmelisiniz. burada yine labrador ve golden retriever öne çıkıyor tüm ırklar arasında. bu kadar tutulmalarının sebebi de bu. okumadıysanız: (bkz: #30746354) karakterlerindeki pervasızlık, yalnız kalmak da dahil herhangi bir travmaya karşı psikolojik bir kalkan oluşturuyor denebilir.

    2) evde yaşamakla köpeğin cüssesi arasında ilişki kuran çoktur. kanımca bundan daha ziyade köpeğin enerji potansiyeli önemli. örneğin küçük bir ırk olmasına rağmen bir jack russell evde yalnız kalmaya çok daha az müsait bir ırk.

    3) küçük bir ırk seçecek olursanız hiç sahip olmadım ama gözlemlediğim kadarıyla fransız buldoğu veya minyatür schnauzer çok sakin ırklar. ve almanya'da çok güzel schnauzer'ler bulmak mümkün olur sanıyorum. (sizin yerinize olsam ciddiyetle değerlendirirdim bu ırkı)

    4) bütün köpek ırkları hususunda çok iyi bir rehber olarak http://www.dogbreedinfo.com/'yu tek tutarım.

    5) hangi ırkı seçerseniz seçin olası sağlık problemlerini ciddiyetle gözden geçirin, yaşadıklarımdan sonra köpek alırken herşeyden önce göz önüne alnıması gereken en öncelikli hususun bu olduğunu ne kadar tekrar etsem azdır. safkan bir köpekte genetik hastalık riski her zaman vardır. bunu da unutmayın. başta gelen hastalıklar:
    - kalça çıkığı başta olmak üzere ortopedik kusurlar (küçük ırklarda daha az risk var)
    - epilepsi
    - sağırlık
    - göz kusurları
    - kanser
    bütün bunlara karşı alınabilecek en iyi önlem de üreticiyi iyi seçmek ve köpeğin seceresini güzellikten önce sağlık açısından değerlendirecek dürüst bir üretici ile çalışmaktır.

    6) hangi ırk alırsanız alın 2.5 - 3.5 ay arası bir yavru tercih edin ki geçmişine ait bilinmeyenlerim yarattığı davranış bozuklukarı ile başa çıkmaya uğraşmayasınız.

    7) herşeye rağmaen evde bırakmaya kıyamam derseniz "sokaktan kurtarılmış" bir yavru almayı düşünebilirsiniz. bu sayede sokakta ölmek yerine ona bir yaşam şansı vermiş olmanın vicdani rahatlığı evinizde kapalı kalmasının vicdan azabı vermesini engelleyebilir.

    8) ama şunu unutmayın buradan olsun, geçek yaşamdan olsun köpek sahibi olmaya hazır olduğunu teyid ettiğim pek çok kişi şu ya da bu şekilde çok büyük umutlarla aldıkları köpeklerini, yapılan planlar işin pratiğine gelince ters teptiğinden evden göndermek zorunda kaldılar. yani ne olursa olsun ne tavsiye verilirse verilsin yürümeme ihtimali yine de vardır. ama iyi karar verin falan da demek büyük hata olur. benim tek söylemeye çalıştığım şu aşamadan olacakları öngörmek imkansız. köpekle yaşam ancak bizzat yaşayarak anlaşılabilecek bir tecrübe.

    sonuç olarak hele ilk köpek olacak ise sakin bir ırk seçmeye çalışın ama bunun kadar önemli olan uğrayabileceği travmalardan en az etkilenecek bir ırk olması. unutmayın yavru köpek her yere çişini kakasını yapan, önüne geleni çiğneyip, parçalayası olan potansiyel bir baş belasıdır. ama birlikte yaşayarak ve birbirinizi tanıyarak o vahşi yaratıktan pek çok insandan daha sosyal uyumu olan bir canlı çıkarabilirsiniz. ilgi ve bilinçle herşey her gün daha iyiye gideceketir.

    iyi şanslar!
  • tam da yılbaşı yaklaşırken söylemeden edemeyeceğim; lütfen hediyelik eşya olarak almayın!
  • bıkıp da sokağa atabileceğiniz bir süs eşyası, peluş hayvan falan olmadığı gerçeği.
  • sahipsiz bir sokak köpeğine veya melez bir yavruya yuva kazandırmak için yola çıkanlar bir yana cins köpek sahibi olmaya niyetli olanların dikkat edecekleri en önemli husus seceredir. pekçok insan biliyorum ki ırk özelliklerinden kesinlikle tanımı belli olmayan bir köpeğin cins olduğunu iddiadan vazgeçmesin. bir yanda 12 değişik cocker spaniel türü sayılabilirken kendisininkinin ingiliz cocker spaniel olduğunda ısrar edenler varken, öte yanda eline tutuşturulmuş bir fotokopiyi romanya'dan veya macaristan'dan secereli diye tanıtanlar da mevcuttur. işin gerçeği türkiye'de doğmuş hiç bir yavrunun cins köpek sayılamayacağı gerçeği yanında, eski demir perde gerisinden gelen secereli olarak sunulan hayvanların da birkaç saygıdeğer kennel dışında hiç bir safkan değer taşımadıklarıdır.

    benim hayvanım safkan varsın belgesi olmasın diyenlere secerenin kağıt olarak değerini veya gösterişten öte işlevini biraz açmakta yarar var. secere ve sağlık sertifikaları olarak topluca düşünülmesi gereken evraklar size şunu sağlar:

    1) ırkın standardlarına uygun fizik yapısı:
    basit bir örnek verelim:
    http://ndrecords.sitemynet.com/…ne_corso_cani21.jpg
    resimde görülen damızlık olarak kullanılan ve fci 'nin standartlarına uygun cane corso olduğu ileri sürülen erkek bir köpektir. oysa ırkın öncelikli özellikleri olarak fci tarafından belirlenmiş fiziksel özelliklere bakarak onun ne kadar safkan cane corso olduğuna kolayca karar verebiliriz.
    http://chargingrhinocanecorso.com/breedinfo.htm
    görüldüğü gibi düşük burun açısı ve dışa açık arka bacaklarla bu köpek standard bir cane corso değildir. daha kabaca bir değişle cane corso değildir.
    benzer bozukluklarla ilgili bir link daha verelim.
    http://www.canecorso.org/good_bad_ugly.htm

    2) ırkın standardlarına uygun karakter özellikleri:
    aslında fiziksel özelliklerden önce bir köpeğe sahip olmak için aranması gereken öncelikli nitelik huydur. "köpek isteyen küçük çocuklu bir aile için bir golden retriver 'dan iyisi yoktur" derken kastettiğimiz şey budur. vurulan avı bulup getirme için geliştirilmiş bir ırk olan "gr" bundan çok fazlası olduğunu yy'ın başında kanıtlamış muhteşem bir eşlikçidir. barışsever ve üst düzeyde toleranslı bir hayvancıktır. ama gördüğünüz her sarı uzun tüylü köpek bir "gr" mıdır? bunu küçük kızınıza karşı saldırganlık geliştirmeye başladığında düşünmeye başlamaktansa en baştan safkan bir "gr" sahibi olduğunuzdan emin olmak için tek yol soy ağacıdır.

    3) öncelikle kalça çıkığı olmak üzere genetik bozukluklardan korunma: cins köpekler yıılar boyu iyi genlerin bir havuza toplanmasıyla ortaya çıkmış ırklardır. bilinçli köpek üreticileri aynı esnada kötü geni de elimine etmek çabası içinde örneğin büyük ırklarda en fazla görülen kalça çıkığı probleminin soyda devamını önlemek üzere bu problemle doğan yavruları elimine etmek yolunu gitmişlerdir. bu doğrudan yavruyu uyutmak gibi bana da hunharca gelen bir şekilde olabildiği gibi basitçe kısırlaştırmayla da elde edilebilen bir sonuçtur. böylece secereli köpeklere ait bir kalça kaydı arşivi ortaya çıkmıştır. böylece aldığınız yavrunun en aza düşürülmüş kalça çıkığı riskini en baştan görebilmek şansına da erişirsiniz.
  • gözlerine bakıp, kucağına aldığında, ''bu benim'' hissi geliyorsa, aşk başlar zaten.. başka bir husus yoktur..
    yaklaşık 15 sene ona iyi bakacağını, her ne olursa olsun asla ondan ayrılmayacağını bileceksin bir de.. aha da ayakkabımı yedi, havlıyor, tatile gidemiyorum benzeri ilk şikayette elden çıkarma moduna giren insan almayacak köpek falan.. oyuncağını alsın..
  • özellikle dalmaçyalı cinsi için sayılamayacak kadar çok nokta vardır.
  • kopek alirken dikkat edilecek en buyuk unsur, sorumluluktur.

    kopek, cok buyuk bir sorumluluk gerektirir, yakla$ik 15 sene boyunca, nereye giderseniz gidin, onu da yaninizda goturmeniz gerekir, yoksa size kuser, bi daha oyunlar oynamaz, yemek yemez.
    belli bi sure sonra duzelir ama yinede kalbi kırılmı$tır...

    bir insan gibi $efkat bekler, sevgi bekler, her sabah ve ak$am olmak uzere birer saat gezdirilmek ister, malum ci$, kaka ihtiyaci vardir.

    kopegi almadan once bunlari cok iyi du$unup ta$inmak gerekir.
hesabın var mı? giriş yap