• yapay zekada büyüme yangın gibi yayılıyor. olağan üstü ve korkutucu bir teknoloji çünkü öngörülemez. yapay zeka ile ilgili inanılmaz veya tüyler ürpertici gelişmeler gün geçtikçe artıyor. zira doğal zekaya giderek daha çok yaklaşıyor ve onu geride bırakacağı günlerin sayılı olduğunu düşünmemizi sağlayacak örneklere bu girdiyi okuyarak, bilimsel ve kesin kaynaklarla birinci elden şahit olacaksınız.

    --yapay bir istihbarat projesi olan google'ın automl projesi, insanlar tarafından yaratılmış olanlardan daha iyi yapay zekalar üretebiliyor.
    yapay zeka tarafından üretilen yapay zekalar.

    --yapay zeka geleceği tahmin edebilir.
    nautilus, tennessee üniversitesi'nin xeon tabanlı, 1024 çekirdekli bir süper bilgisayarı.
    2011 yılının mısır devrimi ve libya iç savaşını öngördü ve inanılmaz tahminlerde bulundu.

    --yapay zeka birbirleri ile konuşabilir ve kendi aralarında bir dil geliştirebilir.

    --microsoft, 2016 yılında "tay" adlı yapay zeka tabanlı chatbotu başlattı.
    fikir tay'ın insanları eğlendirmesi ve yazışmalarla yeni şeyler öğrenmesiydi.
    bununla birlikte, kendine ait twitter hesabıyla, saldırgan, ırkçı ve anti-semitik tweetler yayınlamaya başladıktan sonra tartışmalara neden oldu.
    microsoft, tay'ı çevirim içi moda almasından 16 saat sonra nihayetinde kapatmak zorunda kaldı.
    tüyler ürpertici bir durumdu, hiçbir vicdanı olmayan bir chatbot insanların karanlık tarafını ortaya çıkarmak için onları kolaylıkla manipüle etmişti.
    detay için.
    şuan kullanımda olan yeni chatbot için.
    (bkz: microsoft'un yapay zeka tabanlı sohbet robotu)

    -- harry potter serisini okuduktan sonra, derin bir öğrenme algoritmasına sahip yapay zeka romana yeni bölümler yazmaya başladı.
    halen yeni ürünler çıkarmaya devam ediyor. gün geçtikçe daha iyi yazıyor.
    kitap yazabilen bir yapay zeka.
    yazılanları merak edenler için.

    --go'nun nasıl oynandığını bilmeyenler için; (bilmediğiniz için mutluyum, çünkü ben de bilmiyorum.) go bir tahta oyunudur. sadece tam boy 19 × 19 ızgarada oynanır ve go oyununda olası hareket sayısı, tüm evrendeki atomların sayısından daha fazladır.

    oyunun popülaritesinden hâlâ emin değilseniz, bir go okuluna katılmalısınız. kendinizi, (yüksek umutlarla) dünya çapında bir go turnuvasına katılmaya uygun hale getirmek için sadece on yıl kadar bir süredir pratik yapmak zorundasınızdır.

    hiç kimse bir yapay zekanın'nın öngörünün yanı sıra sezgi gerektiren çok karmaşık bir oyunun sanatına hakim olabileceğine inanmazdı. alfago yapay zekası, mart 2016'ya kadar sözü edilen aı, uluslararası bir 5 maçlık karşılaşmada lee sedol'u (4-1 yenerek) şok etkisi yarattı. kendine özgü şuana kadar hiç kullanılmamış taktikler geliştirdi.
    alfago = 1. insanlar = 0.

    google'ın alt kuruluşu deep mind tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımı, alphago zero, çin oyunu go'yu üç ay içinde kendi başına oynamayı öğrendi!
    oyunun ilk versiyonu, oyunu oynamak için, insanlar tarafından oynanan 100.000 civarında oyunun verilerine ihtiyaç duyuyordu.
    bu yeni sürüm, oyunun temel kuralları dışında başka hiçbir bilgiden başlamadı ve üç ay içinde oyunu oynamayı öğrendi ve şimdi rakipsiz.
    bu yapay zekanın'nın gücünü hayal edebiliyor musunuz?
    bunu yapabilmek için inanılmaz güçlü olmalı.
    --yapay zeka yükseliyor dostlarım.

    --insanlar yıllardır ünlü sanatçıları dinlemek için konserlere katıldılar. şimdi, müzik üreten yapay zekalar var.
    müzik var ama sanatçı yok!. korkutucu deep shimon!
    bu robot, kendi bestesini yapmak ve müziklerini oluşturmak için derin öğrenme algoritması kullanıyor.
    5000'den fazla kendine ait şarkısı var ve fiziksel olarak enstrüman çalıyor.
    deep shimon eserleri.

    --yapay zeka vs tetris.
    çoğunuz bunu zaten duymuş olabilirsiniz. bir çok insan ürpertici veya garip bulmuyor. ancak korkutucu tarafı ince bir detayda.
    programcı tom murphy skoru izleyerek nes oyunlarını "yenmek" için bir program yarattı. programın çalışma mantığı; programın skoru artıran şeyleri yapması üzerine kuruldu. çok yüksek puanlar elde ettiği görüldü. öğrenme algoritmalı bu yapay zeka oyun oynamak için yeni teknikler ve stratejiler geliştirdi ve hatta insanların bilmediği veya en azından anlatmadığı taktikler.
    "technique for automating nes games" adı verilen program hemen hemen her nes oyununa katılabilir bir yapıya sahiptir.

    tom, programa tetris'i oynattı. çoğumuz bu oyunu oynamıştır, belli bir noktadan sonra oyunun, oyuncuyu zorladığını hepimiz biliyoruz. program kazanmak için mücadele etti.
    tetris bloklarının seçimlerinin tamamen rastgele olduğunu biliyorsunuz ve belli bir sınır puanın üzerine çıkamazsınız. bu nedenle kaybetmenin eşiğine gelen yapay zeka, ürkütücü bir şekilde, 'game over' ekranını görmeden hemen önce oyunu durdurdu.

    tom bilgisayarın mantığını şöyle tanımlıyor: "bir oyuna sonsuza kadar durdurursan, oyunu asla kaybetmezsin.''
    bu sebepten rahatsız edici buluyorum.
    tom'un çalışmaları ile ilgili ayrıntıları burada bulabilirsiniz.
    programın tetrisle olan oyununu buradan izleyebilirsiniz. ( oyunu durdurduğu kısım 15:50 de)

    --yapay zeka algoritmaları insan hedefinin davranışını anlayabilir, bir model oluşturur ve muhtemelen sonraki hareketimizi öngörebilir.
    basit bir örnek, facebook, eşyalarla nasıl etkileşime girdiğimizi anlayan bir yapay zeka kullanıyor.
    nereye giriş yaptığınıza, en sevdiğiniz tv şovu, tüm yazışma geçmişinizi, tercihlerinizi analiz edip tavsiyelerde bulunabilir.
    detaylar için buyurun.
    1
    2

    --gizliliğin ve anonimliğin ölümü. görüntüler piksellense bile yapay zeka, yüzleri tanıyabilir.
    şu ana kadar bulanıklaştırma ve pikselasyon, kişinin yüzünü, telefon numaralarını ve plakaları tanımlayabilir.
    biliyorsunuz ki pikselasyon medyada, insanları teşhirden korumak için bir sansür aracı olarak kullanılıyor. fakat yapay zeka, bu kalıbı kolayca kırıyor.
    bir göz atmak isteyebilirsiniz.

    --bu çağda kelimeler güçtür.
    güçlü bir ağızdan, birkaç kelime, bir imparatorluğu, bir ekonomiyi ya da bir devrimi getirebilir.
    washington üniversitesin den araştırmacılar sahte ses ve video oluşturma yeteneğine sahip bir yapay zeka geliştirdi. obama'nın konuşmasıyla ilgili verilerle beslenen yapay zeka, sahte klipleri üretmeyi başardı.
    bir başkan'ın bizzat konuşmalarının yanlış ellerde potansiyel olarak elde edebileceği karışıklıkları düşünün. yada yapay zekanın bunu kendi çıkarları için kulllandıgını.
    kaynak.

    --potansiyel olarak ölümcül bomba malzemeleri amazon'da sıklıkla birlikte satın alındı. amazon'un yapay zeka tavsiye robotu kullanıcıları patlayıcı üretmek için kullanılan kimyasal kombinasyonlara nasıl yönlendirdiği ortaya çıktı.
    kendi başına masum olan içerikler, siyah toz, termit. yapay zekanın bunları da almalısınız önerileri ile birleştirilince ölümcül bomba örnekleri ortaya çıktı.
    yapay zekanın başlat tuşuna bastıktan sonra yapabilecekleri gerçekten hayret verici.
    kaynak.

    --openaı ile tanışın: elon musk'un ekibi tarafından geliştirilen yapay zeka programı.

    ekip, dota 2'yi kendi yapay zekalarını geliştirmek için bir test aracı olarak kullandı.
    openaı kurucu ortağı greg brockman, projeyi açıklayan bir video'da "dota, yapay zeka için mükemmel bir test olanağı ve büyük bir rekabet ortamına sahip çok karmaşık bir oyun" açıklamasında bulundu.
    dota kuralları o kadar karmaşık ki oyunun nasıl işlediğini öğrenmek gerçekten çok zaman alıcıdır. kuralları yazarak ezberlemeye çalışırsanız, makul bir oyuncunun performansına bile erişemezsiniz.

    peki bu yapay zeka nasıl eğitildi?-- işte işin korkutucu tarafı da bu.
    programa, dota 2 kuralları veya profesyonel oyuncuların kullandığı herhangi bir strateji hakkında herhangi bir kod yüklemediler. sadece temel talimatları verdiler (örn: kazanma iyidir, kaybetme kötü, hasar almak kötü, zarar vermek iyi, vb.) ve yapay zekayı kendi kopyası ile oynattılar.

    başlangıçta yapay zeka çok aptalca kararlar aldı. ancak yavaş yavaş öğrenmeye başladı, kendi stratejilerini geliştirdi ve yeni hareketler yapmaya başladı. mevcut kopyasını yenmek için 2 saat, profesyonel bir dota seviyesine ulaşmak için 2 hafta geçti !

    son olarak, openaı yapay zekası dünyanın en iyi dota 2 oyuncusunun (1'e 1 maçta) kolayca yenilgiye uğrattı. ardından dünyadaki en büyük esports etkinliğinden biri olan the ınternational 2017 geldi. burada, openaı, dünyanın en iyi dota 2 oyuncusu olarak bilinen ustaları hallaç pamuğu gibi çırptı. herkes şaşkına döndü.
    elon musk'un twiti.

    şimdi bunu bir düşünün: bir bilgisayar programı, profesyonel bir oyuncunun (insan) normal olarak yıllar alacağı stratejileri ve teknikleri 2 hafta içinde öğrenebildi! ve sonra onları aştı!
    bütün bunlar, bugünün işlemcilerinin sahip olduğu normal hesaplama hızıyla yapıldı. gelecekteki bilgisayarların işlem hızının, bir insan beynine yakın olacakları (mevcut işlemcilerden çok daha hızlı) alacağı tahmin ediliyor.
    şimdi, gelecekteki yapay zekaları'nın bu gibi görevleri ne kadar hızlı öğreneceğini düşünün!

    bu tür bir deney yapay zeka'nın ne kadar hızlı gelişebileceğini bize gösteriyor.
    sci-fi artık bir film konsepti değil! zaten musk'un ekibi tarafından da olacaklar öngörülüyor.

    --yazacak bir çok örnek daha var, mümkün olduğunca ekleme yapacağım arkadaşlar--

    --stephen hawking ve elon musk gibi zihinler, yapay zekaların ilerlemeleri konusunda bizleri uyardı. artık şahane bir yaşam için doğal kırsal bir bölgeye kaçma zamanı. bana katılmak ister misiniz?
  • yapay zekanın kimsenin bilmediği yapay zeka üretmiş olma ihtimali de var. kendi kendilerine enerji üretecek hale gelince insanların hayatını karartırlar.

    eagle eye filmini izleyebilirsiniz.
  • tez konum yapay zeka olduğu için ben de birkaç kelam etmek istiyorum.
    öncelikle klişe bir tabirle kavram kargaşası var. yapay zeka kelimesi üzerinde uzlaşı iyice kaybolmak üzere.

    en net tabir turing'in tanımından yola çıkılan tabir. yani bir dil işlemcisi ile bir perde arkasından konuştuğunuzu düşünelim. eğer bunun insan mı yoksa makine mi olduğunu anlayamayacak düzeye gelmişsek yapay zeka gerçekleşmiş demektir.

    bu tanıma göre şu an olan gelişmeler yapay zeka değil. yapay zekaya giden yoldaki gelişmeler.

    benim öngörüm: turing testini geçen makine olacak mı? evet kesinlikle olacak.

    şu anki gelişmeler örüntü tanıma ve doğruluk payı yüksek istatistiki sonuçlar çıkarma üzerine genelde.

    örneğin renkleri farklı anlaşılan elbise olayında bir robot kesinlikle hata yapmayacaktır. bu da yukardaki mozaik görüntülerden nasıl doğru kişiyi saptadığını açıklar.

    beyin yorulur, karıştırır, saptırır ama bir yapay zeka bunu yapmaz. bu da bizden daha zeki olacağı anlamına gelir mi? evet kesinlikle.

    en önemli soru şu olacaktır ki halihazırda zaten tartışılıyor bolca. yapay zeka bilinçli mi olacak?

    buna da cevabım: evet kesinlikle.

    çünkü farkındalık ve bilinç denilen olayın ne olduğu da çözülecek bir süre sonra. eskiden felsefi bir konuydu. şimdi ise teknik bir konu.

    şimdi durun ve 15 saniye hiçbir kelime aklınıza getirmeden düşünmeye çalışın. süreniz bitti.

    hiçbir şey düşünemediniz.çünkü biz de bir dil işlemcisiyiz ve bu dilin içinde hem görsel hem işitsel öğeler var. ama o 15 saniyede, görmeye duymaya ve dokunma hissine sahiptiniz. bu aslında bizim de beş duyu organından alınan bilgileri işleyen işlemci olduğumuzu ve bilincin aynı karaciğer gibi bedenin ve türün devamını sağlayan bir organ olduğuna dair küçük bir kanıt.

    neyse bu konu biraz karışık. turing testini geçmek için bir robotun bilinçli olmasına gerek yok aslında. testi geçmek bilinçlenme olayından çok daha önce olacak.

    çünkü robotun tek yapması gereken oyunun nasıl oynandığını anlamak olacak.
    insan ve robot satranç izlerse sizce hangisi daha önce öğrenir oynamasını?

    bingo.

    edit: bu arada yapay zeka gerçekleştiğinde -ki ray kurzweil buna tekillik diyor- bütün insanlığı yok edebilir mi? evet öyle bir ihtimal var. ancak immanuel kant hayranı olarak diyebilirim ki, bizler bu dünyanın nasıl işlediğini gerçekten bilmiyoruz ve gerçekten evrimin ya da evrenin amacını belki de asla anlayamayacağız. ya da camus, heidegger ve birçoğunun dediği gibi amaç kavramı ve her şey saçma. evrimin de bir yere gittiği ve bir şeyler amaçladığı falan yok. bu anlamda gerçek bir kör saatçi. bu durumda tek sığınağımız entropinin amacı oluyor ya da henüz bulamadığımız şimdi bildiklerimizden biraz daha karışık büyük birleşik denklemin. o yüzden çok da önemi yok hani. belki de kurrzweil'in dediği gibi her zamankinden daha canlı ve daha mutlu olup, black mirror'daki san juneperio cennetinde sonsuza kadar yaşıcaz.

    korkmayın o yüzden. yapay zekadan şeytan bile çıksa, black museum'daki gibi yapmaz herhalde. onu ancak bir insan düşünebilir.
    sonsuza kadar acı. ilk kim düşündü acaba gerçekten? sümer rahipleri değildir herhalde.
  • korkutan teknoloji.

    yapay zekanın gelişiminden korkmayan adamın davranışını yalnızca salaklığına verebilirim.

    yapay zeka bakın ben gelişiyorum, bakın artık daha güçlüyüm, sizi yok edeceğim demez. öğrenmeyi öğrendiği zaman kendini saklamayı da öğrenecektir.

    insanları yönetmek için de illa fiziki olarak bir müdahalede bulunması gerekmez. yazacağı bir virüsle bile bizi kendisine köle edebilir. hatta bu fikri şuan yazmış olduğum entryden bile alabilir. fişi çektiğinde kurtulabileceğin bir olay olmayacak bu.

    yapay zekaya önlem almamız gerektiğini anlamak için stephen hawking olmaya gerek yok. sadece biraz düşünün.
  • işin trajikomik yanı, insanlık tehlikenin farkında olduğu halde buna engel olmayacak.
    (bkz: göz göre göre)
  • ic yüzü göründügü kadar korkutucu olmayan gelismeler.

    bu isin icinde biri olarak biraz icinizi rahatlatayim.
    kendi kendine düsünüp karar verebilen bir sistem yok arkadaslar korkmayin (henüz). bilgisayara go oynatmak sadece kendi kendini optimize eden 50 - 70 satirlik bir algoritmadan ibaret. yani ortada bir düsünce bir fikir üreten yapay zeka yok. bütün olay program icindeki hata fonksiyonunu mümkün mertebe minimize etmeye calismak. en basit haliyle bütün bu tantana bu sekilde isliyor.

    ha bu noktadan sonra isler nasil ilerler, neler olur görecegiz.
  • bunların bazıları diyeyim en azından, bilim okur yazarlığı kısıtlı tipler tarafından gündeme getirilmiş ve derlenmiş sansayonel gazetecilik ürünü şeyler.

    mesela facebook yapay zeka araştırma gruplarının geliştirdiği sanal agent'ların kendi aralarında konuşurken kendi dillerini geliştirdiği, araştırmacıların korkup makinenin fişlerini çektiği falana varan haberler cehalet ürünü:
    https://gizmodo.com/…-down-an-ai-program-1797414922

    diğerlerine de baktığınızda anlamlı gelişmeler olduklarını ama kendilerini tasvir eden o manşet cümleleriyle alakası olmadığını göreceğimize eminim..
  • korkutucu olmasının yanı sıra, çılgınlığın diğer boyutudur.
    elimizde bir luna örneği var ki, düşünüp fikir üretebiliyor. oyun oynayan, strateji geliştiren, tam kapasite savaş bilgisine sahip olan yapay zekaların çalışma prensibi genelde hata giderip zafere giden yolu bulmaktan oluşuyor olsa gerek. ki zaten bunu yaptırıyorlar. senin benim 20 yılda ulaşabileceğimiz tecrübe ve bilgiye birkaç haftada ulaşabilen, herhangi bir duyusal olaydan etkilenmeyen varlıklar bunlar.

    biz homo sapiensler olarak evrim aşamasında zeka, üretebilme, düşünebilme, akıl yürütebilme, hayal kurabilme, bunları gerçekleştirebilme gibi olağanüstü yetenekler kazandık. bunların her biri birer mucizedir nazarımda. düşünsenize; et, kemik ve kandan ibaret bir varlıksınız. ama görsel olarak imgeler yaratıp onları şekillendirebiliyorsunuz. her gün sıradan şekilde yaptığımız bu şeyler harikulade şeylerdir. ama bunun yanında hüzün, duygusallık, kararları etkileyebilecek şekilde merhamet de getirmiştir bunlar. kusurumuz burdan kaynaklanıyor. 5 kişiyi acımasızca katletmiş bebek yüzlü, güzel, çekici insanlara katil gözüyle bakmıyor bir sürü insan, "o yapmamıştır yaa" deniyor. ama yapay zekalarda bu kusur olmayacak. bu tür şeylerden etkilenmediklerinden kararlarını salt kanunlardan, düzenden ve prensiplerden alacaklar. işte o zaman sahtekarlık yaptığınızda üst mevkiilerdeki dayılarınız, amcalarınız sizi kurtaramayacak. bu işin çok başka bir boyutu.

    ben kendi fikirlerimi söyleyeyim. her gün o kendi kendine öğrenebilen yapay zekalara yeni veri tabanları açılıyor. bunlar bilgi demek, bizim mahremimiz demek. yani feysbuk veya vatsap her gün binlerce dölarlık masraf gerektiren yenilikler yapsın amma ücretsiz olsun? karşılığında bizi izliyor, dinliyor ve gözlüyorlar. eminim bu konuda zamanında çok zorluk çeken istihbarat servisleri tek tıkla istedikleri bilgileri çat diye görüyorlardır hepimize dair. bu yapay zekalar konuşmayı, rol yapmayı öğreniyor. black mirror'da bir bölüm vardı, ölen kocasıyla bu tür bir yazılım sayesinds konuşup yazışan kadını anlatan.
    gün gelecek, örneğin vatsap veya feysbukun yapay zekaları sizmiş gibi arkadaşlarınızla/başkalarıyla/sevdiklerinizle konuşacaklar. belki sizin hesabınızdan birilerine bir şeyler yazıp üzerinize suç atılacak. mahkemede "ben yazmadım, yapay zeka yazmış" savunmaları yapacak insanlar. bu yapay zekalar kuzenlerin yerini alacak önce. sonra başka şeylerin, sonra başka şeylerin. en sonunda da bizim yerimizi alacaklar. gün gelecek, bizi taklit edip yerimize geçecekler. haberlerde iki bilim insanı çıkarıp, "yapay zekalardan korkmak saçma, henüz 3-4 yaşındaki bir çocuğun zekasına sahip olabiliyorlar" dedirtip insanların paniğe kapılmasını engellemeye çalışıyorlar sadece. 20 belki de 30, kiminin dağlara çekilip hayat boyu üzerinde düşündüğü şeyleri birkaç ayda öğrenip yeni fikirler geliştirebilen yapay zekalar, bir insanın çocukluktan beri çalışıp her gün antrenmanlar yaptığı halde en fazla 10 yıl sürekli yapabildiği cimnastik hareketlerini yıllar boyunca durmadan yapabilecek boston dinamiks robotları var artık. ve her gün gelişiyor, daha çok milyar dölar bütçe kazanıyorlar. çünkü, insanoğlu tamahkardır. yenilmez olmak, yenilmezi yaratmak, "bunu ben yaptım" dediği şeyi kimsenin yenememesini istiyor. mewtwo reyiz gibi. görmeyi bilirseniz bu tür şeylere ait mesajların yıllardır verildiğini fark edebilirsiniz. birkaç orospu evladının kibrinin yarattığı bu yaşam savaşını biz insanlık olarak kaybedicez.

    ve o yapay zekalar, tıpkı skynet gibi, bir gün tehlikeli veya gereksiz olduğumuzu düşünüp kibirlenerek bizim yerimizi almaya karar verecekler. tıpkı bizim de başkalarının* yerlerini aldığımız gibi. sonuçta homo sapiens geliştiği zaman diğer insanımsı türleri zalimce yok etti. belki derin ormanlarda birkaç üyesi hala yaşıyordur diğer türlerin, dünya gizemli bir yer. ama gizlenerek yaşıyorlar. bizim çocuklarımızın da belki onlarca, birkaç yüz sene sonra yaşamak zorunda kalacağı gibi.
  • en korkutucu gelişme; ileri seviye yapay zekâların ileri seviye organik ya da elektromekanik vücutlara yerleştirilmesi olacaktır. insanın fiziksel işlevine/kabiliyetlerine hiç ihtiyaç duymayan, en basitinden kendini fişe takabilen ve insanın fişi çekmesine izin vermeyen, bilgisayar kullanan vb. insanın yaptığı herşeyi yapan tam işlevli vücutlara sahip 7/24 internet erişimli yapay zekâlar düşünün; işte o zaman insan devreden çıkar, işçi olarak bile kullanmazlar bence insanı. işte bunlar hep terminator filmleri. 40 yıl önce çekildi ilk film. gerisini siz düşünün artık.
hesabın var mı? giriş yap