• fizik ve felsefe üzerine tanrisal film okulu lodzun sinema bolumunden mezun olan polonyali yonetmen. hayat seks yoluyla bulasan bir hastaliktir adli cin isimli filmiyle iki sene once moskovada odul filan kazamistir. uzun suredir bu camiadadir tanınır sevilir hatru vardir. tam adi krzysztof zanussi'dir.
  • (bkz: amator) aka camera buff
  • şöyle, süper eğlenceli biri: film ve opera yönetmeni, senaryo yazarı, film yapımcısı. 1939’da varşova’da doğmuş. varşova üniversitesi’nde fizik (1955-1959), krakov jagielonian üniversitesi’nde felsefe eğitimi almış. 1966’da lodz’da devlet film ve tiyatro akdemisi’nin film yönetmenliği bölümünden mezun olmuş. ilk filmini, 1950’li yıllarda, varşova üniversitesi’nin amatör film kulübünde çekmiş. 1966’dan beri hem polonya’da, hem de yurt dışında birçok belgesel film, uzun metrajlı sinema ve televizyon filmi çekmiş.
  • ankara yirminci uluslararası film festivalinin özel konuğu olarak festivalde bir de workshop yapan polonyalı entelektüel yönetmen. kendisinin gençlerle özel olarak ilgilendiğini ve son derece öğretici olmaya çalıştığını görmek izleyenleri çok sevindirmiştir. zira çalışmanın sonunda, polonyadaki çalışma masasının tam üzerinde duran faksının numarasını izleyicilere vererek, sekreteriyle irtibata geçebileceğimizi ve istediğmiz zaman, sinemayla ilgili ya da ilgisiz olalım, polonya'da kendisini ziyaret edebileceğimizi, evinde misafir olabileceğimizi söylemiştir. hadi canım dedirtmiştir.
  • filmlerinde genellikle ölüm,özgür istenç,kader gibi insanlığın temel sorunlarına ilişkin sorular soran bir yönetmendir. zanussi'nin kahramanları da film boyunca seçimler yapar ve bu seçimleri sınamak zorunda kalırlar ama sonunda gene bir törel belirsizlik kalır.howard feinstein'e göre zanussi'nin filmlerinde üç tür çatışma görülür.ilki,gerekircilik-özgür istenç çatışması(aydınlanma,sabit sayı filmlerinde olduğu gibi).ikincisi aktöresel değerlere sımsıkı bağlı olarak yaşamayı seçen bireyle yozlaşmış çağdaş toplumun değerlerinin çatışması(kamuflaj,sabit sayı,gecedeki yollar).bir diğer çatışma da bireyin bilinçlenme çabasıyla, toplumsal çevresinin pek göze batmayan ama sürekli hissedilen baskısı arasındaki çatışmadır;sarmal,sözleşme,aile yaşamı filmlerinde olduğu gibi.
  • (bkz: iluminacja)
  • şu an başkanlığını yaptığı studio filmowe tor bünyesinde çekilmiş birçok filmi bizzat youtube'a yüklemiştir. ki bunların içinde birçok kendisinin ve kieslowski nin filmi de vardır. acayip bir adamdır vesselam.
  • sanat gerçekten anlaşıldığında her insanın alanıdır bence. bu sadece bir şeyler yapma meselesidir. sanat herhangi bir insanın içinde doğduğunda, o insanın eseri ne olursa olsun, artık o birey yaratıcı, araştırıcı, cüretkar, kendini ifade eden bir varlık haline gelir. diğer insanlar için ilginçleşir, rahatsız eder, üzer, aydınlatır ve toplumun yaşadığı dünyayı daha iyi anlamasının yolunu açar.

    bu anlamda zanussi, polonya sinemasının en önemli yönetmenlerinden biridir ki sanatçı tanımının karşılığını hakkıyla verir. fizik ve felsefe eğitimlerinden sonra sinemaya ilgi duyması ve bunu stalinizm altında yaşadığı coğrafyada gerçekleştirmesi ve yaşantılarından damıttığı meseleleri bilimle harmanlaması gerçekten hayranlık uyandırıcı.

    sinema dünyasında en çok, günlük yaşamda yer alan etik seçimlere ve metafizik sorulara odaklanan derin felsefi dramalar yaratmasıyla tanınır. filmlerinde sıklıkla eskatolojiyi ana tema olarak ele alır ve sanatının karamsar olduğunu da şiddetle reddeder.

    zanussi, rafine bir entelektüeldir ve filmografisi kariyerinin başlangıcından bu yana varoluşsal temalara odaklanır. etik, adalet, yaşam değerleri, farklı ülkeler, insanlar ve gelenekler arasındaki karşılaşma ve entegrasyon ihtiyacını tüm filmlerinde görebilirsiniz.

    struktura krysztalu
    barwy ochronne
    iluminacja
    constans

    ilk aklıma gelen ve mutlaka izlenesi filmleri.
hesabın var mı? giriş yap