• $ehirlerden köylere doğru doğu istikametinde gidildikçe kutlamalar için kullanılan tabanca, tüfek atı$larının sayısında artı$ın rahatlıkla gözlemlenebildiği düğünlerdir.

    eğer a$iret düğünüyse bol katılımlı ve ikramlı olur. hasılatı da aynı oranda yüksek olur.

    havada uçu$an bah$i$ paralarını görebilirsiniz.

    törelerden dolayı kızlarına yapmadıklarını bırakmayan bir halkın, düğünlerinin ihti$am ve bollukla geçmesi ayrı bir ba$lıkta incelenecek kadar derin bir konudur.

    halay ve zılgıt çekmekten o kadar rahatlarsınız ki bünyeye bir aylık tatil etkisi yapar.
  • gerçi zenginin parası züğürdün çenesini yorar derler ama... geline kilolarca altın takılan, altın takma kuyruğunun metrelerce uzadığı, takılan bu altınlardan gelinin nazik belinin, kollarının yıprandığı düğünlerdir aynı zamanda.. bir yaman çelişki işte...
  • son demlerde oramar ,rojbaş gerilla kürt düğünlerinin hit parçaları ya da bana denk geliyor hep.

    yazları daha yoğun oluyor bu. düğün salonlarında pek olmaz kürdistan'da yapılacak ise düğün. botan bölgesi için konuşursak binlerce kişinin katıldığı, sabahın erken saatlerinde başlayıp geç saatlere dek süren bir düğündür. evlenmemiş kürt gençlerinin buluşma noktasıdır ayrıca bu düğünler. kimi beğeniyorsan yanına yanaşıp halayda eşlik ediyorsun ta ki başkası gelip kızı halayda senin elinden alana dek.
  • takısı boldur.
  • uzaktan şahit olduğumda bile kafa sikme potansiyeli yüksek düğünlerdir. orada bulunanlara allah sabır vere
  • bir börek değildir.
  • eskiden ikamt ettigim bagcilar da ozellikle yaz aylarinda yogunlukla yapilan,nevisahsina munhasir organizasyonlardir. arkadaslar hangi versiyoru gorduler bilmem, ama benim gorduklerim birbirinin aynisi,acik havada yapilan,acayip seylerdi.
    once sokagin iki ucunu muhtelif yollarla kapatir,evinize ulasmanizi engellerler. aksam ustu baslayan elektro baglama-korg ikilisi gecenin kor saatine kadar beyninizi yer. ınsanlar sehir hattindan elektrik aliyormuscasina titreyerek,saflari siki tutulmus bir halay ceker. gelini damadi o kalabalikta,curcunada gormek neredeyse imkansizdir. gorebildiyseniz ne mutlu size. gormeyi istersiniz zira ya kiz ya da oglan cocukluk arkadasinizdir,belkide bu ciftin sokakta oynadigi zamanlari animsiyorsunuzdur. tuhatir yani. ama insanlar eglenir, kendinden gecer. hatta cesaretiniz varsa aralarina katilirsiniz,bes dakika sonra o aktiviteye kendinizi kaptirmis olursunuz.
    kisacasi kurt dugunu iyidir,eglendirir icinde olmaniz veya kenarda durmaniz farketmez.
  • herkes düğününü kendi bileceği gibi yapar elbet. mesela son zamanlarda moda olan makedon orijinli muhacir müzikleriyle oynanan oyun havaları da aynıdır. horon halay karışımı bir oyun havasıdır ve sadece 2 ritim vardır. kürt düğünlerinde halay tek ritimdir. serçe parmaklar kenetlenir ve ağrıyana kadar aynı şekilde devam edilir. sen çıkarsın yerine yedek oyuncular girer, süreklilik esastır. hepsine katıldık eğlendik zamanında. farklı bir renktir, iyidir, hoştur...

    ama düğünlerde başka kültürlerin renklerine de yer verilmesi hoş olmaz mı? arasıra kolbastı tepilse, yaşlı bir dede becerebildiği kadar harmandalı oynasa, kızlar mezdeke oynasa, gençler ankara havası; biz öyle yapıyoruz gayet eğlenceli geçiyor valla siz de deneyin. ''kürtlere nasıl oynayacağını siz mi öğreteceksiniz onlar ayrı bir kültürdür'' diyene kadar farklı kültürlere biraz açık olun...
  • beş kuyumcu dükkanı açacak kadar fazla ziynet eşyasının takıldığı düğünlerdir. yerine göre heyecanlı ve eğlenceli olabilir. hatta halay figürleri eskiden yaşanmış savaşların folklorik temsili figürlerini yaşatmaktadır, her ne kadar halay çeken abilerim ablalarım bunun farkında olmasalar bile.
  • halayın sabah başlayıp düğün sonunda bitmesi.
hesabın var mı? giriş yap