• diğer adıyla gizil donem.freud'a göre cinsel gelişim dönemlerinin dördüncüsüdür.ilkokul yıllarına rastlayan yedi-on bir yaş arası süreci kapsar.bu dönemde daha önceki yıllarda ruhsal ve cinsel alanda yaşanmış çalkantılar ve çatışmalar yatışır,adeta bir uyuklama devresi başlar.anne babaya duyulan çocuksu sevdalar ve bunların yarattığı çelişkili duygular yerini yeni ilgilere bırakır.bunlar okul,oyun,öğretmenler,çeşitli uğraşlar ve arkadaşlardır.ailenin sınırlı ortamının yerini toplumun geniş ilişki ve öğrenme olanakları alır.çocuk anne ve babasının yanında başka kişilerle de özdeşim kurar.bu dönemde cinsel roller sağlamlaşır ve pekişir.kız ve erkek çocukların oyunlarının niteliği farklılaşır.kızlar ve erkekler kendi aralarında gruplaşırlar.süperego daha fazla geliştiği için çocuk toplumsal kuralları benimser.toplumsal uyum pahasına çocuk kendi arzularını kontrol eder.bundan önceki dönemler uygun ve ılımlı geçmemiş,saplantılar çözümlenmemiş ise ev dışında arkadaşlara,okula,öğretmene uyum güçleşir.bu durum çocuğun akademik başarısını düşürebilir.çeşitli duygusal problemlere neden olabilir.

    kaynak:çocuk gelişimi,ya-pa yayınları.
  • bir hastalık mikrobunun vücuda girmesinden sonra belirtilerin ortaya çıkmasına kadar geçen süredir.

    ayrıca freud'un psikoseksüel gelişim kuramına göre verimsiz bir dönemdir çünkü cinsel meraklar daha durgun ve örtülü hale gelir, bu yüzden bu dönem "gizil dönem" olarak da adlandırılır.

    bu dönemde çocuk genellikle kendi cinsiyetinden çocuklarla ilişki kurar; dünyaya, çevreye ilişkin konuları merak etmeye başlar. arkadaşlık çok önem kazanır. akranları tarafından kabul edilmek ister ve diğer arkadaşlarının içinde sivrilmek için rekabete girer, dolayısı ile bu dönemde çatışmalar ve küslükler yoğun olarak yaşanır.
  • oedipal çatışmanın çözümüyle birlikte, yani oedipal dönemdeki yatırımlar ebeveynlerden çekilip yeni nesne ilişkileri kurulurken bu dönem başlar. bu dönemle birlikte, superego da artık yerini almış, yapısal kuramın üçüncü elemanı tamamlanmış olur.
  • freud'un psikoseksüel gelişim evrelerinin 7-11 yaş aralığını kapsayan dördüncü evresidir. bu evrede cinsel dürtüler sessizleşir, belirli bir cinsellik olgusu yoktur.
    bu dönemin amacı ödipal ihtiyaçlar ile cinsel kimlik rolünün ve cinsel rollerin birleştirilerek pekiştirilmesidir. bu evrede çocuklar hemcinsleriyle oynarlar. dokuz yaşına ulaşan çocuk on iki yaşına kadar karşı cinse yönelik olgun cinselliği arama çabasına girer. bu evredeki çocuklar aseksüel cinselliksizliğinden olgun cinsellik arayışında onu bulana dek küçük suçlar, sadistçe davranışlar ve birkaç eşcinsel yaklaşıma girebilir. çocuğun bunları yapmasını ruhsal rahatsızlık olarak nitelemek çok büyük bir yanlıştır. ergenliğe ulaşan çocuk artık olgun cinselliği bulmuştur.
    dönem başarılı geçerse özerklik duygusu, başarısız geçerse kimlik karmaşası ve aşağılık duygusu oluşur.
  • soğuk dönem.soğuk sonrası sıcak var.
  • 6-12 yas arasi donem. cinsel durtuler sessizlesir.* libido odagi bolge yoktur. guclu ogrenme, oyunlarda etkinlik, cevrenin kesfedilmesi, cevredeki insanlar ve nesneler ile daha yeterli iliski kurma saglanir. bu donem sosyal yeteneklerin ve iletisim becerilerinin gelistirilmesi acisindan onemlidir.

    a. donemin olumlu gecmesi halinde kisilik: icgudusel durtulerin kontrolu ve cinsel yonden sessizlik, benligin ve yeteneklerin gelismesini saglar. cocuk kendi cinsiyle ilgilenir ve kendini oyuna verir. bilissel, sosyal ve kulturel acidan gelisecegi etkilesimlere girer.
    b. donemin olumsuz gecmesi halinde kisilik: kontrolun olmamasi, ogrenme ve yeteneklerinin gelismesinde enerjinin yeteri kadar yuceltilip kullanilmamasina yol acabilir. icsel kontrolun asiriligi da kisilik gelisimin olgunlasmamasina, takintili karakter ozelliklerinin yasa gore erken ortaya cikmasina neden olabilir.
    c. yaklasim nasil olmali: bu donemde ebeveyn, cocugun bilme, anlama, ogrenme istegini desteklemeli, meraklarini ve ilgilerini engellememelidir.

    (bkz: #39040369)
  • oral ve anal dönemi geçirip fallik dönemin uzantılarının devam ettiği süreçten sonra , önceki dönemleri sağlıklı bir şekilde geçirmiş çocuklar, bu dönemde ailelerinin
    dışındaki insanlarla da (öğretmenler, yaşıtlar vb.) ilişki kurarak kendini ilk kez aile dışı
    dünyada sınama fırsatı yaşar. cinsel dürtülerin durgunluk dönemine girdiği dönemdir.
    cinsel konulara karşı ilgi azalmış bununla birlikte bilişsel gelişim hızlanır.
  • bakterilerin çoğalmasında latent dönem/lag fazı dönemi, bakterinin bölünmek için gerekli ihtiyaçları temin ettiği dönemdir. bakteri hacminin en büyük olduğu dönemdir. lag fazını, log fazı takip eder.
  • freud 'un psikoseksüel gelişim evrelerinden dördüncüsü, diğer adıyla gecikme aşaması. bu dönemde (6-12 yaş aralığı) libido bastırılır ve çocuk enerjisini okula, arkadaşlarına, spora ve hobilerine kullanır. diğer bir deyişle sosyalleşme dönemidir.
  • oral dönem, anal dönem, fallik dönem, gizillik (latent) dönem, ergenlik dönemi. bu dönem id'in egemenliği altındadır. id'in yapısı isteklerin hemen karşılanmasını gerektirir. doğal dürtülerin hemen doyurulması, gerginliğin hemen giderilmesi çocuğun en başta beklentisidir.
hesabın var mı? giriş yap