*

  • 1958, çin doğumlu yazar. franz kafka ödülü vardır, ayrıyeten bu sene man booker adayı olmuştur.

    (bkz: lenin's kisses)
  • "günler aylar yıllar" kitabı jaguar kitap tarafından basılan çinli yazar. erdem kurtuldu çevirmiş.
  • hong kong bilim ve teknoloji üniversitesinde akademisyen olan çinli profesör.
    “koronavirüs sonrasında ne olacak” adıyla e-ders’ini mutlaka dinleyin/okuyun. hafıza ve salgın hastalıkların geleceği inşası üzerine fikir veriyor.
  • günler aylar yıllar romanıyla tanıdığım yazar. öncelikle jaguar kitap, sonralıkla türkçeleştiren erdem kurtuldu büyük, çok büyük bir iş başarmışlar. eser seçimi, çeviri, her şey çok iyi.

    yan lianke'yi neden sevdim?
    duru hikaye anlatımı, aşırıcılıktan uzak edebiyat zihni, yalınlık ve daha bir sürü şey.

    kimler sever?
    sait faik tarzı hikaye sevenler, festival filmleri sevenler bu kitaba aşık olur.
  • "büyük kuraklığın olduğu o yıl, zaman kavrula kavrula küle döndü; gün, yakalamaya çalıştığınızda kor gibi elinize yapışıyordu. şişe geçirilmiş gibi duran güneş, günler boyunca başınızın üzerinde öyle asılı dururdu. ihtiyar adam sabahtan akşama kadar kendi saçından gelen yanık kokusunu alırdı. arada elini göğe doğru uzattığında yanmış tırnaklarından gelen o pis kokuyu duyardı hemen. hay göğüne sokayım. inlerle cinlerin top oynadığı köyünden çıkıp uçsuz bucaksız yalnızlığa adım atarken her zaman böyle söver dururdu; gözlerini kısıp güneşe şöyle bir baktıktan sonra, kör, diye seslendi, hadi gidelim. kör köpek, ihtiyarın dermansız ayaklarının çıkardığı sesi takip ederek onun peşine takıldı, bir çift gölge gibi köyden ayrıldılar."
  • patlama kayıtları adı ile erdem kurtuldu tarafından türkçeye çevrilen ve can yayınları tarafından ilk baskısı şubat 2019'da yapılan romanın yazarı.
  • " çin’in hemingway’i" diye tanımlanan ve bence bu tanım tarzına "cuk" oturan yazar.

    kitaplarıyla yeni tanıştım ve bir kez daha geç kalmışlık hissi... sanırım her bir iyi yazar kitabıyla karşılaştıkça bu hisle baş etmeyi de öğreneceğiz.

    "günler, aylar, yıllar" romanında (novella mı desek acaba?) zorluklar karşısında gülecek bir nokta bulmayı ve mücadele etmeyi çok seven karakteri kendime benzettim.

    kendime bir pay çıkartmasam olmazdı zaten (gülücük)
hesabın var mı? giriş yap