• doktorların cüzam diyişi..

    gerekli bilgiler aşağıda ki adreslerden alınabilir.
    http://www.konyasm.gov.tr/…aglikbilgileri/lepra.htm
    http://www.lepra.org.uk/
  • istanbul lepra hastanesi'nin kisaltilmis hali.
    (bkz: lepra hastanesi)
  • (bkz: leper)
  • etkeni:mikobacterium lepra basili'dir

    leprayı*sınıflandırılacak olursak iki çeşittir.
    1)lepramatöz lepra
    2) tüberküloid tip lepra
    lepramatöz lepra çok kolay bulaşabilirken tüberküloid lepranın bulaşma olasılığı azdır.

    peki nasıl ayıredilirler?
    lepramatöz lepra anerjik olup;cd4 t lenfositler sayıca azalmıştır ve granülom görülmez.yüzde aslan yüzü görünümü vardır.kolay bulaşan lepramatöz lepranın tipik bulgusu dermisteki makrofajlar içindeki hasen basilleridir. lepramatöz olan leprada santral sinir sistemi tutulumu nadirdir.

    tüberküloid leprada hastalığın seyri cok daha hafiftir.maküler(benimsi) deri lezyonları görülür.cd4 t lenfosit miktarı azalmadığından hipersensitivite gelişmiştir.bu tipte lepramatöz tipte göremeyeceğimiz granülomlar vardır.ve lezyonlardaki basil miktarı daha azdır.tüberküloid tip lepra daha çok nöronal tutulum gösterir.bu tutulum sinirleri etkilediğinden anestezi,deri-kas atrofilerine yol açar.
  • 2000 yılında yapılan bir çalışmaya göre türkiye'de 13.000 kişide tespit edilmiş hastalık. bu hastalardan 48'i sivas'tadır. cüzzam dışında miskin (yoksul) hastalığı olarak da bilinir. dünya coğrafyasında hindistan, pakistan, orta afrika ve latin amerika ülkelerinde sıklıkla görülür. dünyada 15 milyon lepra hastası olduğu sanılmaktadır. batılı ülkelerde göç ile gelenler dışında kimsede görülmemektedir. türkiye'de bu konu üzerine en çok ilgilenen türkan saylan'dır. 1970'de 67 ilde 4.300 hastayı tespit edip tedavisine başlamıştır.

    hastalık solunum yoluyla bulaşır, ortalama inkübasyon süresi 7 yıldır. hastalık etkeni ile ilk temas genellikle çocukluk çağında olmaktadır. histopatolojik olarak tüberküloz gibi granülamatöz lezyonlar oluşturur. doğaldır çünkü ikisi de mikobakteriumdur. iktiyozis ve behçet hastalığı ile karıştırılabilir, tanı doğrulanmadan hastalara ve ailesine söylenmemelidir. sinir tutulumu olmazsa tanı dışlanır. kesin tanı sinir biyopsisi alınarak konulur. 3 aylık bir tedaviden sonra bulaştırıcılığı kalmaz dolayısıyla hastanede tedavisi de bu süreden sonra gerekmez. eşler arası bulaş dahi %5'ten yüksek değildir yani bulaşma yönünden tarihte abartıldığı, bu insanlara çektirildiği kadar abartılı bir güce sahip değildir.
  • (bkz: ben hur)
  • tedavisinde dapsone, rifampisin ve klofazimin kullanılan hastalık.
  • türkan dizisi sayesinde cüzzam anlamına geldiğini öğrendiğim, "acep bunların ayaklarına noluyor ki? dur bir google görsellerden aratayım" dedikten sonra gördüklerim karşısında fenalaşmama sebebiyet veren hastalık.
  • bilinen en eski hastalıktır.
hesabın var mı? giriş yap