• (bkz: doublethink)
  • türk demokrasisine özgü bi kısaltmadır. demek istediği; bu ülkede garip bi şekilde, muhafazakarlar liberallere oy verir.
  • zor bir seçim. hem liberal olup kişi hak ve özgürlüklerini savunacaksın, demokrasi diyeceksin, çoğunluk azınlığa hükmetmesin, birey devletten üstündür diyeceksin, hem de muhafazakar olup kültürünün, toplumunun sahip olduğun değerler değişmesin isteyeceksin.

    bence böyle olabilmek türkiyede mümkün değil. muhafazakar değerler demokrasiyle örtüşse bile siyasal liberalizmle uzaktan yakından alakası yok malesef.

    ha nerde olur derseniz, yüzyıllardır demokrasiyle yoğrulmuş toplumlarda olur derim. hatta şahsen tanıdığım bir liberal muhafazakarı parmağımla işaret etmek istiyorum : kenneth minogue. isteyen açsın eserlerini baksın nasıl liberal muhafazakar olunuyor.
  • dünyadaki en mide bulandırıcı karışım. küçükken arkadaşımla balı, karabiberi, kolayı, rakıyı, domates suyunu,tuzu ve şekeri karıştırıp yemiş/içmiştik, o bile 'liberal muhafazakar' kadar iğrenç bir karışım değildi. bir de bu yapıdaki insanların (türkiye'de ve dünyada) suratında kronik bir meymenetsizlik olur. direk suratından anlaşılır bir insanın liberal muhafazakar olduğu.
  • (bkz: oksimoron)
  • mantıksal olarak oksimoron bir siyasi düşünce biçimi. hem özgürlükçü (liberal) olacaksın hem de korumacı (yani muhafazakar). tuhaf bir zihin yapısı olsa gerek. örneğin hem geçmişi kabul etmeme / yıkma / yok etme yönünde her türlü özgürlüğün olacak, hem de geçmişi koruma özgürlüğünü savunacaksın. nasıl olacak bu. hemen yanıtını duyar gibi oluyorum: " ama özgürlüklerin de bir sınırı olmalı canım". bu son cümle "özgürlüğün" katilidir: özgürlüğe sınır çektiğinde özgürlük biter. o yüzden bir insan aynı anda hem muhafazakar hem de liberal olamaz. ama postmodern dünyada bu mümkün gibi:sabah liberal, öğleden sonra muhafazakar, akşamsa sosyal demokrat. galiba asıl problem, bazı muhafazakarlar kendilerine gönül rahatlığı ile, göğsünü gere gere ben muhafazakarım diyemiyorlar, illa "liberal" gibi modern (ve janjanlı) bir sıfatı ekleyerek "muhafazakarlıklarının yarattığı aşağılık komplekslerini bertaraf etmeye çalışıyorlar.

    edit: imla
  • akparti ile iyice meşhur olan akım tuhaf bir kavram. yan yana gelen iki kelime bu kadar çelişmez herhalde. ne liberalim ne de muhafazakar. bu tipleri ayrı ayrı düşününce bir arada olması o kadar mantıksız ki. ha ekonomi de muhafazakar sosyal alanda liberal olunca az çok yorumlarsın da tersi nasıl oluyor arkadaş?? hele ki özgürlük anlayışları bana dokunamayan yılan bin yaşasın şeklinde olunca ve özgürlüğü "özgürlüğün de bir sınırı var canım" diye tanımlayıp kullanmaya çalışılınca çıldırıyorum. ne bir neocon ne bir post-liberal. nesiniz siz??
    (bkz: everything little little into the middle)
  • alisveris yapmayi seven, avm'lere giden gezen ve oralardan aldiklari turbanin altina yakistigini dusunen dar pantolon begenen, buyuk jip takintisi, zengin koca istegi olan dostlarimizin girebilecegi gorus.

    boyle vicik vicik igrenc bir sey
  • muhafazakarlık, dini anlamda muhafazakârlıksa, evet mümkündür. hoş, liberal olduğunu iddia eden pek çok muhafazakârın aslında liberallikle alakası yoktur ama yapabilenleri de vardır gene de; örneğin;

    (bkz: mustafa akyol)

    ama mesela genç siviller'e liberal diyene bi tarafla gülünür. her neyse..

    burada bahsedilen muhafazakarlık, siyasi anlamda muhafazakârlık ise, işte bu mümkün değildir. bu nedenle mesela örnek verecek olursak, (olmaz ama) kemalistler ileride bir gün liberal olduklarını iddia ederlerse, bunun imkansız olduğunu biliniz. keza akp de ilk kurulduğu dönemlerde liberal çizgiye daha yakın olsa da, bugün artık bir parti devleti konuma gelmiş ve liberalizmle uzaktan yakından bi alakası kalmamıştır.
hesabın var mı? giriş yap