• çok hassas ve yüksek doğruluklu konumsal veri elde edilmesinde kullanılan lazer tarayıcı algılama sistemlerine verilen isim.
  • güçlü bir lazer sonda. leicester üniversitesi tarafından, fay tarama sisteminde kullanılmış. bu sayede, fayların yüzeyde nasıl birleşip tabanı nasıl bölümlendirdiklerini, ilk kez görme olanağı bulmuşlar. bu da, fayların ileri de oluşturabilecekleri deprem ya da hareketliliklerin ölçeği hakkında değerlendirme yapabilme olanağı sağlamış.

    ne diyelim belki gelecekte deprem diye bir sorunu kalmaz dünyanın. lidar
  • sürücüsüz arabaların tepesinde bulunan, ortalama dakikada 600 devir hızla dönen gelişmiş görüntü işleme sensörü. çok hızlı bir şekilde bulunduğu çevrenin haritasını çıkarır ve bu haritayı aracın nereye gidileceği bilgisini belirleyecek olan bilgisayara iletir. bu olay saniyede onlarca kez tekrarlandığı için araç karşısına çıkan engellere daha hızlı reaksiyon gösterebilir.

    amazon'da perakende satışı yapılan lidarların fiyatı ortalama 650€ civarındadır.
  • gelecekte muazzam derecede kullanılacak olan muazzam teknoloji. şu an da sadece bilim kurgu filmlerinde esameleri görünse de,yakın gelecekte uzaklık ölçmede ve insanların giremediği-göremediği yerlerin 3 boyutlu haritalarını çıkartmada kullanılabilecek çok üst seviyede bir teknoloji. prometheus filminde izleyenler bilir astronot arkadaşlarımızın uzak bir gezegende girdikleri bir mağaranın güvenli olup olmadığını ve ne kadar büyüklüğe sahip olduğunu anlamak için,hava da uçan tenis topu büyüklüğünde lazer aletleri ile mağaranın içinde uçurtarak ışınlar sayesinde mağaranın güzergahlarının ve boyutlarının haritası çıkartılmıştı.
  • national geographic dergisinde yer alan habere göre bu teknoloji sayesinde guatemala'nın kuzeyindeki ormanlık alanda maya medeniyetine ait devasa boyutlarda kalıntılar keşfedilmiş.
  • lazer mesafe sensörü.
  • ormancılık uygulamalarında da oldukça popüler olan bir veri seti sağlama biçimi. ülkemizde 2010lu yıllara kadar kullanılamamış bir teknoloji. avrupalılar 1980lerin sonlarında bile yalayıp yutmuşlar bu teknolojiyi. bizde anca kullanım alanı doğuruyor.
  • yavaş yavaş ülkelerin sınır (hindistan – pakistan sınırı) güvenliğinde (hareket izleme ve tespit) de kullanılmaya başlayan teknolojidir.
hesabın var mı? giriş yap