• university of minnesota, 'araştırma ve deneysellik amaçları' bahanesiyle, kasıtlı olarak hatalı yamalar ve güvenlik zaafiyetleri oluşturduğu için linux mainline kernel contributor'luğundan çıkarılmış.
    ilgili haber
  • allah düzgün cümle kurabilen eleştirmen versin geliştiricilerine.

    ek: ayrıca sorun varsa, sorununuzu güzel bir lisan ile anlatırsanız muhtemelen gayet de basit çözümler bulabilirsiniz. olmadı, gider windows kurarsınız. zaten windowsun işe yaradığı tek şey, linux için dır dır edenlere önerdiğimiz bir liman.
  • server versiyonunu yüklüyorum ama çok fazla sorun çıkarıyor. en ufak güç kesintisinde tekrar format atmam gerekiyor bilgisayara vs. 20.04 verisoynunu kurmuştum. 18.04 yüklüyorum şimdi eğer bunda da aynı sorunları yaşarsam istemeye istemeye windows server yolları gözüküyor bana.

    aklımda da tek bir soru var ssd olmayan bir makinede windows sunucu, windows desktop versiyonlarındaki gibi performans katili midir?
  • kimisinin kabusu, kimisinin kurtuluşu.

    üstteki entrydeki yorumları okuyunca sanki başka bir dünyadan bahsediliyormuş gibi hissediyorum. hani sunduğu rahatlıklar, kolaylıklar o kadar fazla ki pekâlâ biraz biraz sorunlarıyla baş etmeyi öğrenince çok rahat bir işletim sistemi oluveriyor. biraz visual studio code varken vim kullanmak gibi bir şey bu.

    yıllardır linux kullanan bir adam olarak da sorum şu, windows'u nasıl kullanabiliyorsunuz? sataşmak için değil hâni, şöyle bir ss'e baktığım zaman bile karmaşa içinde bir çalışma ortamı görüyorum. mesela macos'a bakıyorum, her şey çok daha anlaşılır ve sade. olması gerekeni yapmış adamlar. windows'a girince ne yapacağımı unutuyorum, kafam iyice allak bullak oluyor. severek kullanan, linux'u beğenmeyen adama da saygım var; ama sahiden kabullenilmiş bir kötü standartlar silselesi var windows'ta.
  • linux kırmızı çizgimizdir.
  • kurulumlarda donanımıza bağlı bazı sorunlar çıkabiliyor, çözerken canınız sıkılıyor evet ama çözebiliyorsunuz.

    sonrasında herşey tıkırında işliyor, yapı çok basit, stabilite güzel, arayüzler fevkalade.

    eskide kaldı abi o tasvir ettiğiniz linux deneyimi. ben öyle kültüründe, kitabını okumuş bi kullanıcı da değilim. bildiğin düz adam kullanıcıyım yani, linux övenleri nerd falan sanmayın.

    pop os'u çok tavsiye ediyorlar. ben zorin os kurmuştum 2 sene önce falan salondaki bilgisayara, abi yok böyle bi güzel arayüz, kalite,tasarım, hala canavar gibi bak, ne format istiyor ne bir şey, bir güne bir gün yüzümü astırmadı.sadece ilk kurduğum günlerde bi beyin amcıklaması geçirdim tabi, bazı donanımları tanıtırken.

    evde macos, w10 ve linux kurulu bilgisayarlarım var. kullandığım endüstriyel yazılımların ve oyunların linux sürümü olsa windows'a da, macos'a da bakmam linux kullanırım. o derece güzel diyorum, daha ne diyeyim .

    edit: bak macos'u linux'a öven kişiyi anlarım, macos'un iyi bir işletim sistemiyim diyebileceği argümanları var(özellikle son sürümleri), macbook'larda şarj optimizasyonu var haliyle falan. fakat windows 10 linux'dan güzel diyen biri oyunları açmasını, programları açmasını falan seviyordur, o da os'un avantajı değil yani, üretici windows'a çıkarıyor sen de açabiliyorsun. onun dışında hakikaten bok gibi abi, windows'u övüp de işletim sistemini öven görmedim yani ben. program açıyor diyor, oyun açıyor diyor. bu os'un özelliği değil ki. atıyorum adobe yazılımını linux'a derlese linux'da açacaksın. şirket politikası derlemediği için açamıyorsun.call of duty oyununu linux'a derleseler çatır çatır linux'da oynayacaksın yani * günümüzde linux'a yazılım derlemeyen bir iş akışı yok, tek tuşla derliyorsun.
  • ben touchpadi çok kullanıyorum ve touchpad deneyimi iyi değil. gnome 40 için xorg + touchegg + x11-gestures extensionunu beraber kullandım, wayland deneyimi ile aynı deneyimi gösteriyor denediğim kadarıyla ve gesturelar sorunlu maalesef. mutter 1441 patch (waylandda bu patch kullanılamıyor) ile triple buffering gelmesine rağmen yavaşlık var, windows 10'da aynı sistem yağ gibi. bu patch olmayınca zaten arayüz 30 fps. xorg için pinch to zoom yok (bir ppa var ancak updated değil ubuntu 20.04 için). scrolling hem waylandda hem de xorgda fare için yavaş, touchpad için hızlı ve farklı input devicelar için farklı scrolling unit kullanılması implemente edilmemiş. touchpad scrolling yaparken iki parmakla dokununca kinetic scrollingin durması yok (issue duruyor şu an bir mr atılmamış gördüğüm kadarıyla). waylandda pinch to zoom windows 10 daki gibi consistent çalışmıyor, precision touchpad sahibiyim. xorgta fractional scalingi garip tricklerle ayarlayabiliyorum (hayır ubuntudaki trick değil, o da deli gibi tearinge sebebiyet veriyor ve yazılar bulanıklaşıyor, direkt xorg.conf dosyasından modeline ile istediğim çözünürlüğü veriyorum, örnek olarak ekranım 2160x1440 ve ben %150 scaling istiyorsam bu modeline değerleri 2880x1920 için oluyor, ayarlardan da bu çözünürlüğü seçiyorum), waylandda ayarlayınca xorg uygulamaları blurlu. kdede kasmıyor diyeceksiniz, onda da diğer saydığım sorunlar mevcut ki wayland onda çok daha kötü çalışıyor, ayrıca kinetic scrolling yok direkt. evet bunlar benim için kritik sorunlar ve mouse kullanmayı sevmiyorum. bunlar tamamlanmadan da benim için bir seçenek olmaktan çıkıyor maalesef. kaç defa şans verdim sayısını hatırlamıyorum ama olmuyor.
  • şu bir üstteki yazarın mesajını, aynen yazdığı gibi böyle blok halinde alıp, iki bira içtikten sonra sevdiğim kızın evinin karşısındaki duvara sprey boya ile yazmayı düşünüyorum...

    kafamda deli sorular... varsın onun da olsun :)
  • windows'tan geçiş yapacaklar için en iyi, kullanıcı dostu linux distrosu olarak linux mint önerilebilir.
hesabın var mı? giriş yap