• polonya'nın lodz şehrinde, krzysztof kieslowski, roman polanski andrzej munk ve andrzej wajda'nın da mezun olduğu, avrupanın en iyi sinema-televizyon-tiyatro okulu. (veya okullarından biri işte.)
  • krzysztof kieslowski'nin birkac kere geri cevrildigi; basvururken aslen tiyatro ile ugrasasi olan krzysztof'un kendisi icin bir basamak olacagini dusundugu lakin boyle reddedilince vazgecmek yerine inat edip girdigi;dunyanin sayili sinemacilarinin yetistigi guzide egitim yuvasi.
  • türk yönetmenlerden seyfi teoman'ın eğitim aldığı en prestijli sinema okullarından biri.
  • jerzy skolimowski, krzysztof kieslowski ve roman polanski'yi uygarligimiza kazandiran tanri üretim fabrikasi.
  • (bkz: lodz) yalniz l'nin ve d'nin uzerindeki garip cizgiler, lodz'un 'wuc' diye okunmasina yol acar. bu okul olmasa gerci bunu ogrenemezdik bile.
  • ozan aciktan 'in da master yaptigi okul, o mezun olduktan 2 sene sonra gitmistim anlata anlata bitirememislerdi adami.
  • burslu öğrenci kabul etmeyen değil, öğrenciye burs vermeyen okuldur.
  • uluslararası öğrencileri 1 sene polonyaca kursdan sonra kabul eden okul. maliyeti sadece 2000 euro. polonyaca size ilerki yıllarda ne katar bilmiyorum ama kaybetdiğiniz 1 yılda herhangi bir film şirketinde herşeyi öğrenirsiniz kanımca. üstüne parada veriyorlarmış çalışınca diyede duymuşluğum var.
  • okumayı istediğim yegane okul .

    ikinci dünya savaşı sonrasında bu okuldan mezun olan yeni nesil genç yönetmenlerden andrzej wajda, andrzej munk ve jerzy skolimowski yaklaşık on yıl boyunca ülke sineması domine etti ve bu isimler öncelikle avrupa olmak üzere tüm kıtalarda büyük beğeni topladı. polonya’nın dünyada öne çıkan ilk örneklerinden, 1957 yılında vizyona giren kanal da bir lodz mezunu olan andrzej wajda imzalıydı. bu üç yönetmenin cannes ve venedik’te aldığı ödüller bir anda dünyanın ilgisini polonya sinemasına ve lodz film okulu’na doğru çevirdi. daha sonra ise ikinci nesil olarak değerlendirebileceğimiz isimler lodz’tan mezun oldular: roman polanski, krzysztof zanussi ve krzysztof kieslowski. her biri sinema tarihine altın harflerle kazınmış isimler oldu…

    andre wajda ve krzysztof kieslowski büyük bir yükselişe geçen polonya sineması, 80’lerde altın palmiye’li demir adam (1981, a. wajda) ve dekalog (1989-90, k. kieslowski) filmleriyle en tarihinin en önemli eserlerini vermiş oldu. sadece polonya devlet televizyonu için yapılmış 10 bölümlük bir seriden oluşan dekalog, bir anda tüm dünyada bir fenomen haline geldi. bu ilgi karşısında kieslowski serinin beşinci ve altıncı filmlerini biraz daha uzatarak yeniden çekti: aşk üzerine kısa bir film (1988) ve öldürmek üzerine kısa bir film (1987). bu iki film polonya’nın dünyaya açılan kapısı oldu ve ikisi de cannes başta olmak üzere birçok festivalden ödülle döndü. böylece krzysztof kieslowski adını bir daha hiç silinmemek üzere dünya sinema tarihine yazdırdı… 90’larda kieslowski ve agnieska holland ile yükselişini tam gaz sürdüren ülke sineması, 2000’lere gelindiğinde de hepimizin ezbere bildiği polanski’nin piyanist filmiyle yine bir on yıla daha damgasını vurmayı başardı.

    liste ekliyeyim :

    1- dekalog (1989-90) - krzysztof kieslowski

    2- üç renk üçlemesi / trois couleurs (1993-94) - krzysztof kieslowski

    3- piyanist / the pianist (2002) – roman polanski

    4- öldürme üzerine kısa bir film / krótki film o zabijaniu (1988) - krzysztof kieslowski

    5- demir adam / czlowiek z zelaza (1981) - krzysztof kieslowski

    6- ıda (2013) – pawel pawlikowski

    7- véronique'in ikili yaşamı / la double vie de véronique (1991) - krzysztof kieslowski

    8- küller ve elmaslar / popiól i diament (1958) - andrzej wajda

    9- sudaki bıçak / nóz w wodzie (1962) – roman polanski

    10- aydınlanma / ıluminacja (1973) - krzysztof zanussi
  • görüntü yönetmeni hoyte van hoytema'nın da mezunları arasında bulunduğu sinema okulu.
hesabın var mı? giriş yap