• stieg larsson'un milenyum serisi isimli suç romanı dizisinin "castles in the sky" adıyla ingilizceye çevrilen üçüncü kitabı.
  • isveçcesi "luftslottet som sprängdes" olan ingilizceye "the girl who kicked the hornet's nest" olarak çevrilmiş; dilimizede yakında-büyük ihtimalle- "arı kovanını tekmeleyen kız" olarak çevrilecek stieg larsson un millenium serisinin son kitabı- eğer bir dördüncü kitap yoksa. kitap lisbeth'in hastanede bulmamız ile başlıyor ve yine gazeteci blomqvist'in yardımları ile bu sefer babasına karşı değilde onu yaratan devlet içindeki devlete karşı verdiği savaşı konu alıyor. bana göre serinin ilk kitabından sonra ki en güçlü halkası. bunda tabi ki zevklerinde önemi vardır ama bana göre ilk kitap ne kadar kuvvetli ise ikinci kitap- thriller benim sevdiğim bir alan olmamasından herhalde- en zayıf halka gibi durmakta idi. kitap ingilizce olarak 600 sayfa; ama akıcı bir yapıya sahip. sonlara doğru sanki biraz fazla uzatılmış hissi versede yinede iyi. ilk kitap tam bir, kapalı oda, polisiyesi olarak başlamış ve yine bir polisiye olarak bitmişse; ikinci kitap da tipik bir thrilller (kovalamaca, macera) tarzını başından sonuna kadar korumuşsa bu kitap da e.s.gardner'a selam edercesine bir "court procedural" olarak bitmekte, her ne kadar, bir casusluk romanının öğelerini içerisinde barındırıp başlangıcını o şekilde yapmışsa da. son olarak kitap lisbeth bir kez daha kendisine hayran bıraktıracak bir kurgu ile örülmüş olup; çıkabilecek (dedikodular farklı) bir dördüncü kitabı beklememize neden olacak bir merak ile biz okuyucuları baş başa bırakmaktadır. şiddetle tavsiye edilir. küçük bir not: larsson'un önceki kitaplarında da söz konusu olan yoğun ayrıntı öğesi bu kitapda da kendini göstermekte ve belli noktalarda, en azından beni, okuyucu biraz da olsa sıkmaktadır.
  • --- spoiler ---

    lisbeth salender'ın mahkeme salonunda yaptığı göz makyajı - ki sol gözüne kubrick's clockwork orangedaki alex'de olduğu gibi bariz bir kirpik çizmiştir - ve masasında duran portakal ile gönderme yapılan filmdir. devlet,suç ve otomatikleşme üzerine dikkat çekmektedir.

    --- spoiler ---
  • türkçe baskısını bir türlü bulmadığım kitap, daha çevrilmeme ihtimalini yok sayıyorum, talepten bitti heralde.

    sonradan gelen edit: ocak 2011 de turkce baskısı çıkacakmış..

    (bkz: arı kovanına tekme atan kız)
  • d&r'da daha raflara yeni yerleştirilirken görüp elemanın elinden kaptıgım kitap.

    inglizce okurum diyenlere hemen almaları tavsiye edilir, fiyat: 18 tl
  • milenyum üçlemesinin son ayağı.. kitapları okumadım ama üç filmi de şuan itibariyle bitirmiş bulunmaktayım.. son kitap ne kadar heyacanlıdır bilmem ama serinin en kötü filmi olmuş diyebilirim.. senaryo aşırı derecede önceden kestirilebilir, bir sonraki sahnenin gereksizliğini her dakikada yaşayabilirsiniz..ki film 140 dakika olunca can sıkıntısını siz düşünün..

    --- spoiler ---

    lisbeth'in her suçlamadan aklanacağını zaten biliyorduk; da biraz alicenaplık beklemedim değil; ne de olsa birinci filmle zekasına hayran bırakan bir kadın başrolde.. ama sıradan bayık havalı bir film olmuş..

    --- spoiler ---

    imdb puanlaması da benimle aynı görüşü paylaşıyor anlaşılan..

    (7.7/10) the girl with the dragon tattoo (2009): http://www.imdb.com/title/tt1132620/
    (6.8/10) the girl who played with fire (2009): http://www.imdb.com/title/tt1216487/
    (6.9/10) the girl who kicked the hornet's nest (2009): http://www.imdb.com/title/tt1343097/
  • türkçe çevirisi için ön sipariş şuradan yapılabilir. millenium serisinin şimdilik son kitabı olacaktır, dördüncü kitap için henüz larsson'un haklarını elinde bulunduran sanıyorum kız kardeşiyle görüşülüyormuş. taslağı paylaşmayı kabul ederse, millenium'un dördüncü kitabını da okuma şansımız olacak.
  • çıkması için şafak saydığım kitap. son zamanlarda en çok popüler olan serinin yayınevi, sitesinde kitap ile ilgili hiçbir duyuru yapmamış nedense... kitapyurdundan edindiğim bilgilere göre, sayfa sayısı 800 ve etiket fiyatı 25 tl. eğer ilk iki kitap gibi bir serüven olursa 800 sayfa gayet doyurucu olacaktır.

    edit: sayfa sayısı 799.
  • 25 tl ücret ile şubat 2011'de satılmaya başlanıcak kitap. pegasus yayınlarından çıkıyor.

    http://www.mefallit.org/…anina-comak-sokan-kiz.html
hesabın var mı? giriş yap