• her yönüyle diğer dalış türlerinden ayrılan bir scuba dalış türüdür. herhangi bir dalışktan çok daha tehlikeli olduğu bilinmeli ve özel kurallarına uyulmaksızın asla yapılmamalıdır.

    (bkz: cave diving)
  • mağara dalışına kalkışan kişinin gece dalışı, yön bulma ve derin dalış konusunda eğitim almış olması lehine olcaktır. makarasiz ve kılavuz ipsiz mağara dalışı demek, uçaktan paraşütsüz atlamak demektir.
  • bir yıldız balıkadam ve open water diver'dan daha yüksek bir bröveye sahip olanların yapabileceği bir dalış türüdür..
    mağara dalışı sırasında dikkat edilmesi gereken bazı özel konular olmakla birlikte çoğunlukla bunların hiçbiri dalıcılar tarafından dikkate alınmaz.. ben de bunların bir kısmını ihmal ediyorum ama (hocanın dediğini yap, yaptığını yapma) bilhassa şunlara dikkat etmek gereklidir;

    . kılavuz halatı olmadan hiçbir zaman mağaraya girmeye kalkmayın.

    . havanızı iyi kullanıp plan yapın ve "üçtebir" kuralına uyun.

    . mağaralara derin dalış yapmayın.

    . aniden beliren acil durumlarda asla paniğe kapılmayın.

    . yanınıza en az üç sualtı feneri alın.

    . en iyi dalış malzemelerini kullanın.

    . mağara içinde paletlerinizi bacaklarınız bükük şekilde kullanın ki mağaranın içi bulanmasın.

    . dalış eşinizle, dalış öncesi belirebilecek olan acil durumların egzersizini yapın.

    . acil durumlar için gerekli olan malzemenizi her zaman yanınızda bulundurun. (yedek hava gibi)
  • mağaralara salvador dali tarzında resimler yapan insan.
  • iki tip mağara dalışı vardır..

    birincisi deniz suyu seviyesinin yükselmesi sonucu giriş ağzı denizin içinde kalmış mağaralara dalmaktır. yani normal dalışınızı yaparken denizin dibinde gördüğünüz bir deliğin içine girip ilerlemek gibi birşey. genel olarak tuzlu su olmasına rağmen arada bu tarz mağaraların içinden denize doğru kaynayan tatlı su kaynakları bulunabilir. suyun ısısında ani soğuma, görüş mesafesinde azalma ve tabi mağaraya giriyorsunuz mutlak karanlık olayına karşı hazırlıklı olmak gerekir..

    ikincisi ise bir mağaranın içerisindeki göle dalarak su altı tünelleri aramak, eğer su altı tüneli bulunursa devam ederek başka bir yerden çıkılıp çıkılamayacağını araştırmaktır ki asıl psikopat olanı budur. dış dünya ile alakasız stabil bir ortam olduğundan mağaraların içinde suyun sıcaklığı yılın 12 ayı sabittir, genellikle dört ila yedi derecedir. ona göre soğuk su ekipmanı kullanılmalıdır. su ne kadar berrak gözükse de dibindeki çamur kum suyu kolaylıkla bulandıracağından görüş mesafesi kuvvetli su altı fenerleri ile bile bir iki metreye düşebilir. sağlam bir kılavuz ipi ve makara bu yüzden şarttır ki yolunuzu bulasınız. deniz ortamı gibi geniş geniş takılmak genelde mümkün değildir, o yüzden dar tünellerde ekipmanın sağdan soldan çıkan kayalara takılmaması için önleminizi almalısınız. mümkünse 3 litrelik falan bir yedek tüp ve yedek regülatör ve yedek fener ve yedek çakı ve yedek beyin bulundurmadan dalmayın.. bu tarz dalışın diğer bir adı da sifon geçişi yapmaktır, u şeklindeki tünelin bir tarafından girip öbür tarafından çıkmak gibi..

    türkiye'de bu her iki mağara dalışı çeşidini birarada bulunduran combo bir mağara vardı, mağaradan girip denizden çıkılıyordu, zira ismini unuttum..
  • ölüm ile sonuclanan kaza istatistikleri baz alındıgında kıyma makinası ile masturbasyon yapmanın ardından insanlıgın kesfettigi en tehlikeli spor. yapabilmek icin iyi bir magaraci, cok iyi bir dalgic ve daha da iyi ekipmanlar gerektiren aktivite. kendim hic yapmasam da (siksen yapmam) dalis icin magaraya girmis ekiplere eslik etmek icin (malzeme tasimaya yardim, dalis yerine ulastirma, magaracilik yapmis olma vs) birkac sefer aralarinda bulundum. karanlikta navigasyon, bulanik suda dalis ve bir iki hatirlamadigim konunun daha egitimin sart oldugu, donus icin ayrilan hava miktarinin normal prosedurden fazla oldugu, kılavuz ipin sart kosuldugu bir aktivite. cogu magaranin dibinde yeralti golu, sifon vs. oldugundan ya bunlara dalip icinde geziyorlar ya da istisnai olarak deniz ile baglantisina ulasip denizde yola devam ediyorlar (anamurdaki keciyutan magarasi ya da antalya tabaklar ii magaralarindan biri sanirim boyleydi) saatlerce ugrasip binbir zorluk atlatilip yanina gelinen bir yeraltı golunun diger tarafina botla gecip sicak bir cay keyfi ve derin karanlik yapmak dururken, magara dalisi yapmak sanirim bir ariza belirtisi, yine de saglam sporun muhabbet adam ve kadınları.
  • kimisi zion tadında, kimisi rivendell tadında olan yerler. kafa dalışı yapılır buralarda esasında.

    en güzel örnekleri;

    http://www.neatorama.com/…/the-worlds-biggest-cave/
  • (bkz: madag)
  • (bkz: sanctum)
  • (bkz: suluin)
hesabın var mı? giriş yap