• 1876-77 rus-türk savaşı sonucu, ruslar tarafından kars yöresine yerleştirilmiş dini-etnik bir gruptur. tevrat ve incil’in ana ilkeleri etrafında birleştirilen ve yefim diye bilinen birini peygamber olarak kabul eden malakanların, bir de “güneş kitabı” adı verilen 18. yüzyılda kaleme alınmış kutsal kitapları vardı. malakan, rusça süt içenler anlamına geliyordu. beyaz rus asıllı, son derece muhafazakâr olan bu topluluk, hz. musa’nın on emrini de bir inanç sistemi olarak kabul etmişlerdi. hırsızlık yapmamak, içki içmemek, zinada bulunmamak ve benzeri evrensel kurallar, malakanların günlük yaşantılarının temel özelliklerini teşkil ediyordu. *
    kaynak: http://www.orkun.com.tr/asp/yazi.asp?makale_nu=267
  • 1600lü yıllarda rus ortodoks kilisesine katılmayı, 200 günlük süt (moloko) orucunu ve çarın dini iktidar sahibi olmasını redden bir grup.
    1800lü yıllarda ise, ülkeden sürülmek zorunda kalmışlar, dünyanın çeşitli yerlerine dağılmışlardır..
  • (bkz: #10807736)
  • rus köylüleri arasında 18. yüzyılda ortaya çıkan bir tarikattır. resmî ortodoks kilisesinin aksine bu mezhep, kilisenin bütün sırlarını reddeder. bu mezhepte ruhban sınıfı yoktur kiliseye gitmek ise inananların toplantısı sayılır. bu esnada seçilen din görevlileri ayini yönetirler.

    molokanlar dini kitaplardan sadece insanın ruhunu besleyen “manevî süte” benzettikleri incil’i okurlar. başka bir versiyona göre, oruç zamanı süt ürünleri kullandıkları için ortodoks din adamları molokanları böyle adlandırdılar.

    yıllar boyunca molokan topluluğu bütün rusya’nın avrupa topraklarına yayılır. iktidarlar, molokanları, kendilerini uzaklara yeni yerlere gitmeye zorladığı için askere gitmedikleri, ellerine silah almadıkları için takip eder. bunun sonucunda molokanlar uzakdoğu ve güney ukrayna’ya yerleşirler. sovyetlere katılmasından sonra dinsel hoşgörünün olduğu kafkaslara gitmeye karar verirler.
    1991 yılında hıristiyan molokan cemaatleri birliğinin yeniden dirilişi ilan edilir. molokanların birlik kurulu moskova’da bulunur.

    molokanlar 1878’den 1918 yılına kadar rusya’ya bağlı olan kars’a da yerleşmişlerdir. böylece tarımdaki ileri kültürlerini bu bölgeye taşırlar. kars ve civarında o güne kadar hiç görülmeyen tarım, yerleşim, konut kültürünü getirirler. kurdukları köyler nizamidir ve her sokağın sonunda mutlaka su kuyusu bulunur. köyler genellikle iki paralel cadde üzerinde diklemesine kesilen sokaklardan oluşur ve düzenlidir.

    kars’ın cumhuriyet türkiye’sinin toprağı olmasıyla birlikte bu düzende pek değişiklik olmaz ve molokanlar rusya’ya geri dönmek istemezler. ta ki, önlerine evlilik engeli çıkana kadar. kendi aralarındaki yedi göbek evlilik yasağına uyduklarından nesilleri tehlikeye girer.
    onlar da kars’ta kaldıkları son üç köy olan çakmak, çalkavur ve yalınçayır köylerinden göç etme kararı alarak 1961 yılında ve yılın aralık ayında kars-tiflis trenine binen beş bin molokan türkiye’den ayrılırlar. büyük bir kısmı ermenistan'a gider.
  • zorunlu askerlik hizmetini de reddeden hıristiyan tarikattır. büyük çoğunluğu, askerlik konusundaki bu duruşlarından ötürü 1921'de türkiye'den ayrılarak sscb'ye göç etmiş, kalan son 500 aile de 1962 yılında türkiye'yi terk etmiştir. bugün büyük çoğunluğu rusya ve ermenistan'da yaşamakta olan bir topluluktur. abd'de de çok sayıda molokan yaşamaktadır. ahmet emin yalman "yakın tarihte gördüklerim ve geçirdiklerim" adlı kitabında 1938 ve 1945 yıllarında california'daki molokanların türkiye'ye göç etmek için münir ertegün ile görüşmeler yaptığını ancak ankara'dan olumlu cevap alamadıklarını hayıflanarak anlatmaktadır. erkan karagöz'ün şu
    iki makalesinde topluluk hakkında önemli bilgiler mevcuttur:

    http://malakan.blogcu.com/1241028/

    http://malakan.blogcu.com/molkan,molakans/
  • (bkz: molokan)
  • askerlige ve her türlü zorunlu vatan hizmetine karsi olduklari icin türkiye halkina kötü örnek olur korkusuyla bu topraklardan gönderilen hristiyan rus cemaati.
  • bir türlü kimsenin anlamadığı "biz" kelimesinin anlamını malakanlar da yaşatıyor. zaten şurada iki üç etnik kökenimiz kalmış, var gücümüzle tüketelim, yiyelim hepsini. süryani bulursak, haber verelim birbirimize, kafalarını ezelim, kürtleri taşlayalım, lazları yakalım, çingeneleri keselim felan. oh, biz bize kalalım, biz kalırsak ortada.
  • ilk vicdani retçilerden sayılan bu abilerimiz kaşar yapımını da rusyadan türkiyeye ilk getirenlerdenmiş..
  • bu topluluk, kars' a semaver kullanımını getirmiştir.
    değirmencilik, sımışka da bunlarla alakalı olduğunu duydum.
hesabın var mı? giriş yap