• (malç) mulch'dan gelir. copy- paste'i $öyle:

    "ağaç,çiçek ve sebze gibi ekili bitkilerin çevresindeki toprağın bir takım maddeler serilerek örtülmesine malçlamak veya malç yapmak denir.

    malçın bir çok faydası vardır.otlanmayı azaltır,hatta çoğu zaman önler.suyun buharlaşmasını önleyerek yazın toprağı serin ve nemli tutar. kış aylarında ise hassas bitkilerde köklerin donmasına mani olur. toprak suyla direkt temas ederek kabuk tutmaz ve sertleşmez.bu suretle hem su,hemde zaman kaybına engel olur.ayrıca malç malzemesi olarak organik maddeler kullanılırsa toprağı zenginleştirir."
  • çilek ve fasülye gibi bitkilerin tarlaya sırayla ekildiği hatlarda toprağa serilen siyah naylonlar.. kökler naylonların deliklerinden yukarı çıkar ve temiz bir şekilde meyveler, taneler toprağa değmez.. çilek kumsuz tertemiz olur, direk yıkamadan yiyebilirsin ama kanserojen midir değil midir bilemezsin. çünkü malç naylonunun neden yapıldığı henüz muallaktadır.
  • bir tanım da açıköğretim ekoloji ve çevre bilgisi dersinden gelsin
    bitki köklerini ve toprağı istenmeyen çevre faktörlerinden korumak için toprak yüzeyinin organik veya inorganik materyaller ile örtülmesi işlemi malçlama olarak tanımlanır. tarım alanlarında erozyonun önlenmesi için alınan bir fiziksel önlemdir
  • malç naylonlu ve malç naylonsuz arasındaki farkı ve malç sisteminin yararlarını bir rençber şu şekilde anlatmış ve çok güzel anlatmış: https://www.youtube.com/watch?v=dxtgkr83phq

    dezavantajları varmış onu da şurada anlatmış:

    https://www.youtube.com/watch?v=esz91i1pgdc
  • plastikle değil de, kuru ot, talaş, çam iğnesi, vs ile bizzat denemiş olan varsa deneyimlerini paylaşsa harika olur. permakültür kaynaklarında sıkça bahsediliyor, çapa yapmaya gerek olmadığı toprağın nemli kalıp havalandığı vs yazıyor ama ekip biçenler de çapasız fide büyümez diyor sebzede. ağaçlarda hadi ok de, sebze malçı merak konusu.
hesabın var mı? giriş yap