• kısaltması mm olan meslek. küçükken babamın kartında yazan bu kısaltmanın açılımını "muhasebeci mustafa" zannederdim.
  • avukat başının derde girmesini,
    doktor ve eczacı hasta olmanı,
    ev sahibi kiracı kalmanı,
    tamirci arabanın bozulmasını,
    mezarcı ölmeni bekler!

    ama mali müşavirin;
    zengin olmanı, para kazanmanı ve daha çok büyümeni ister.
  • mehmet ali musavir'in kısaltılmıs hali
  • telefonla konuşurken:
    - iyi günler ben altesortman , mali müşavir...
    - buyrun sayın müsteşarım
    şeklinde konuşmalara maruz kalabilen meslek mensubu..
  • çok abuk olaylarla karşılaşılabilen bir meslek dalı.

    adama bu ayki faturalarını yolla diyorsun; kondom aldığı faturayı yolluyor. olm bunu şirketin hangi biriminde kullandın diye gösterelim? bi de tırtıklı almış eleman ya*.

    hayır sonra arayıp diyemiyorsun bir de penis büyütücü faturanı da yolla diye..
  • mensubu olduğum meslektir.

    gelelim mesleğin ne olduğuna;
    mali müşavirlik sanıldığı gibi devlet ve vergi için işletmelerin hesabını kitabını tutulduğu meslek değildir. bu işi yapan meslek muhasebeciliktir. mali müşavirlik asılda işletmenin yönetimi için hesap kitap tutan yöneticinin alacağı kararlarda önünü görmesini sağlayacak alt yapı ve finansal destek unsurlarını sunan, işletmenin vergi ve finans faaliyetlerine ilişkin işlemleri yürüten ve işletmeye rehberlik eden meslektir.

    ne yazık ki ülkemizde meslek odasının kurulmasının çok gecikmiş olması, vekaletnamesi olan insanlara meslek mensubu olma imkanın tanınması ve geçmişte yeterli şekilde eğitilmemiş olmamaları mali müşavirlik mesleğini prestijsiz göstermiş meslek mensuplarına da işletme yönetimlerince katip muamelesi yapılmasına neden olmuştur. bunun yanında işletme sahiplerinin ciddiye almayıp saygı göstermediği meslek patron hataları sebebiyle boka battığında ilk suçlanan kişidir mali müşavir.

    kendi adıma konuşacak olursam, muhasebe ve denetim alanında yüksek lisans yaptım, hali hazırda doktorasını yapıyorum ve söyleyebileceğim şu ki bu mesleği bu ülkede layıkıyla yapan toplam meslek mensuplarının %5i ni geçmez. geri kalanların hepsi bağımlı (bir işletmenin elemanı olarak) ya da bağımsız (serbest dediğimiz mevzu bu) sadece muhasebecilik yapmakta, patronlara kafa tutacakları yerde patronların kölesi olmaktadır.

    özellikle son dönemde meslek mensubu olmanın zorlaştırıldığı (staj süresinin uzatılması, staja başlama sınavına çan eğrisi getirilmesi ve sınav sorularının aşırı derecede zorlaştırılması) dönem sonrasında yeni gelen meslek mensupları bir tık daha kaliteli ve daha elit kişilerden oluşmaktadır. ancak klasik türk eğitim sisteminin geleneği olarak ezberci zihniyet ile yine de mukayese yeteneği zayıf, algısı düşük kişiler meslek mensubu olabilmektedir.

    yeni çıkan türk ticaret kanunu ile birlikte mali müşavirlere bir kısım özel yetki ve imtiyazlar tanınmak istenmişse de bu husus parlamentoda törpülenmiştir. aynı zamanda gerek türmob gerekse de mali müşavir odalarının yönetimlerinin yeminli mali müşavirlerden oluşması, yeminli mali müşavirlerin ise "önce devlet, sonra işletme" anlayışları meslek mensuplarını ister istemez sadece vergi üzerine odaklanmasına sebep olmuş, işletmenin diğer maliyet, finansal ve yönetimsel mekanizmalarında yer alınmaması sebebini doğurmuştur.

    mesleğin gelişimi için herşeyden önce mali müşavirlerin kazançlarının devlet güvencesine alınması ve mali müşavirlik lisansının ömürlük değil de peryiodik sınavlar ile yenilenmesi gerekliliği mevcuttur. bu sayede kendi bilgilerini tazelemeyen, geliştirmeyen meslek mensupları piyasadan silinecek, kendisine ve mesleğine katkı sağlayan meslek mensupları da hakettikleri ücretler ile hayatlarını idame ettirmeye devam edeceklerdir.

    meslek ile ilgili bir başka sıkıntı ise devlet (özellikle gelir idaresi başkanlığı) tarafından mali müşavirlere yüklenen gereksiz iş ve işlemlerdir. örneğin mali müşavirin her yıl işletmenin doğalgaz fatura sözleşmesini, elektrik fatura sözleşmesini gelir idaresi başkanlığına bildirme yükümlülüğü vardır. buna başka bir örnek de işletmelerin her yıl tasdik ettirdiği defterlerin hazırlıklarının işlemi yapacak noter yerine mali müşavirlere yüklenmesidir. bunlar ve bunlar gibi bir çok angarya iş sebebiyle mali müşavirler vakitlerini sadece muhasebe iş ve işlemlerine yetiştirebiliyor işletmelerin geleceklerine yönelik karar vermek noktasında bilgi sağlayıcılık yapabilecekleri mali müşavirlik aşamasına geçemiyorlar.

    özetle; yurt dışında büyük saygınlığı ve geliri olan bu meslek ülkemizde gerekli saygınlığı ve kazançı sağlamamakta, bununla birlikte hep çok daha fazla çalışmayı gerektirmektedir. bu nedenle hiç birşey olamazsam muhasebeci olurum anlayışı yerleşmekte bu da rekabet ile birleşince gelir meblağlarını dibe çekmektedir.

    ben size mali müşavir olmayın demiyorum ama olacaksanız en çok diğerlerinden farklı olmaya çaba gösterin diyorum.
  • akıl karı olmayan bir mesleğin ünvanı.
  • serbest ve yeminli olanlar var.yeminliler acaip para kazaniyor ama herseyden sorumlu olduklari icin en kucuk biside gume gidebiliyorlar.
  • konuşma şekli,ikna kabiliyeti, ve biraz da fırlama olmanın iş bilgisinden daha çok işe yaradığı meslek. bi kere konuşma şekliyle o statüyü koruman lazım, ikna kabiliyetinle müşteri çekmen lazım, fırlamalıkla da müşteriden paranı alman lazım. mali müşavirler zengin olur derler, müşteriden parayı almak için yaptığı şaklabanlığı sirkte yapsa daha çok kazanır afedersin.
  • smmm ünvanına sahip olunması oldukça zor olmasına rağmen ülkemizde çok hakkı yenen bir meslektir.

    smmm olmak için gereken şartlar sırası ile aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

    -4 yıllık üniversite'nin ilgili bölümünden mezun olmak.
    -staja başlama sınavını kazanmak (sınavda çan eğrisi olup başarı oranı %8-14 arası değişir.)
    -3 yıl boyunca staj yapmak.
    -staj süresince e-use sınavlarını tamamlamak.
    -smmm yeterlilik sınavını kazanmak (yaklaşık 15 ayrı kanun kapsamında 8 farklı sınav olarak klasik 2-10 arası soruya yazılı olarak cevap vermek sureti ile)

    üniversite hariç ruhsat alınmasına kadar olan süreçte (kurs,staj sınavı,e-use,yeterlilik sınavları, oda ve ruhsat maliyeti) en iyimser bir tahmin ile 10.000 tl maliyeti olacaktır.

    ayrıca bir smmm

    -10 adet farklı vergi kanunu (http://www.gib.gov.tr/index.php?id=102)
    -sosyal sigortalar ve genel sağlık sigorta kanunu
    -iş kanunu
    -amme alacaklarının tahsili usulü hk. kanunu
    -iş güvenliği kanunu
    -smmm ve ymm kanun'larını işi gereği oldukça iyi derecede bilmek zorunda olup bu konularda yeterlilikleri 3568 sayılı kanuna göre yapılan sınavlar ile ıspatlanmış olan kişilere sahip bir meslektir.

    ayrıca bu kanunların alt mevzuatları gereği ve sürekli olarak güncellenen, ilgili kanunlardan daha fazla ve karmaşık olan ve her bir kanun için ayrı ayrı olmak üzere;

    - tebliğler
    - genelgeler
    - sirküler
    - yargı kararları ile yapılan değişiklikleri de sürekli olarak bilmek, takip etmek ve sorumlulukları dahilinde olan mükelleflere bunları izah etmek zorundadır.

    smmm'lerin omuzlarına gerek maliye gerekse sgk vasıtası ile birçok angarya iş doğrudan veya dolaylı olarak yüklenmektedir.
    bu sebep ile vergi kanunları, sgk ve diğer kanunlarda ki yetersizlikler nedeni ile mevcut sisemdeki uygulamalar sonucu smmm'ler asıl işleri olan danışmanlık işlerini yapamadıklarıda bir gerçektir.
    fakat önümüzdeki dönemlerde bu sorunlar aşılacak smmm mesleği tüm gelişmiş ülkelerde olduğu gibi bizim ülkemizde de olması gerektiği saygınlığa kavuşacaktır.

    yukarıdaki sebepler ile smmm ünvanına sahip olunması oldukça zor ve yıpratıcı bir süreç olduğundan, ve süreç sonrası elde edilen kazanımları şu an için hak ettiği yerde olmaması sebebi ile daha yolun başında olan kişilere smmm mesleğine yapı itibarı ile en yakın meslek olarak düşündüğüm avukatlık mesleğini tercih etmelerini öneriyorum.

    avukat arkadaşlarıma sorduğum ve öğrendiğim kadarı ile avukat olmak için gereken şartlar sırası ile aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

    -4 yıllık üniversite'nin ilgili bölümünden mezun olmak.
    -1 yıl boyunca staj yapmak.
    (2014 edit:artık avukatlık sınavı şartı var)
    (2014 edit2:sınav iptal edilmiş)

    özetle

    üniversiteyi bitirdikten sonra smmm olmak mezuniyet tarihinden sonra staj başlangıç sınavı + 3 yıl staj + ara sınavlar + sonuç sınavlarını verdikten sonra yaklaşık dört ila beş yıllık bir süreçtir.

    üniversiteyi bitirdikten sonra avukat olmak mezuniyet tarihinden sonra sadece 1 yıllık staj ile sınavsız bir yıllık süreçtir.

    edit:2014 yılında avukat olabilmek için özel yeterlilik tarzı bir sınav şartı geldiğini duydum. dolayısı ile yukarıda yazan bir yıllık süreç ilgili değişen mevzuata göre daha uzun olabilir.

    edit2: avukatlık yeterlilik sınavları iptal edilmiş. yani avukat olabilmek için hukuk bölümünden mezun olmak ve 1 yıl staj yapmak yeterli. smmm yeterlilik sınavları biraz daha zorlaştırılarak 2014 ağustos döneminden itibaren sermaye piyasası mevzuatı eklendi ve bitirme sınavı 8 farklı ders oldu.
hesabın var mı? giriş yap