• adana, urfa yada gaziantepli iseniz herkesin sizden çok iyi bilmenizi beklediği bir sanat.

    mangalı kısa sürede, etlerde istenmeyen kokuların oluşmasını önleyecek şekilde, az duman çıkartarak yakabilmek için öncelikle kömürümüzün kaliteli olması gerekir. kaliteliden kastımız, kömürler çok büyükte olmayacak, çok küçük ve ufalanmışta olmayacak, ayrıca, taş kömür de olmayacak, hakiki odun kömürü en güzelidir. kömürümüzün nem kapmamış olmasıda büyük ehemmiyet taşımaktadır.

    mangalımızın kendisi tabiki çok mühimdir. mangal 45cm*200cm boyutlarında olmalı, tabanında ateş tuğla döşenmiş olmalıdır. eğer ben yellemekle uğraşmayayım diyorsanız, mangalın bir köşesine (dumanı uzaklaştırmanızı kolaylaştıracak bir konumda) ufak bir vantilatör yerleştirebilirsiniz.

    kömür harını aldıktan sonra bütün mangalın tabanına yayılmamalı takriben 10 kadar şişi yanyana dizebileceğiniz genişlikte yayılmalıdır. mangalın boş kalan kısmına ateşten alıp dinlendirdiğiniz etleri, domatesleri, biberleri dizebilirsiniz, üstlerine pide/ekmek kapatmanız artı puan almanızı sağlayacaktır.

    mangalı yakarken boru kullanmak, gaz dökmek, çok çıra kullanmak ve özellikle gazete kağıdı yada pamuk kullanmak rrracona teeerrrrsstir.

    gaz kullanmak ve çok çıra kullanmak ette istenmeyen kokulara sebebiyet verecek, tadını kaçıracaktır.

    gazete kağıdı yanınca unufak olur tüm balkona yada bahçeye yayılır, birsürü duman is çıkar, evdeki hatunlar bu pislikten hiç hoşlanmayacaktır.

    mangalı yakmak için kömürü çok iyi bir şekilde tane tane yerleştirmek gerekir. koni benzeri bir şekilde dizilen kömürün orta kısmında koyacağınız bir kaç çıranın yanma için gerekli olan hava akımını alabileceği kadar ufak bir boşluk bırakılır ve çıralar buraya yanar bir şekilde yerleştirildikten sonra sabırla beklenir. kömürler tutuştuktan sonra vantilatörünüzü açabilir yada herhangi bir materyalle yelleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz. ancak bu yelleme işlemi çok uzun sürmemeli, kömür mümkün olduğunca kendi halinde bırakılmalıdır.

    iç tarafı yanan kömürler çevirilir, iki tarafıda yanınca gerekli şekilde dağıtılan kömürlerin harının geçmesi beklendikten sonra etlerimizi üstüne atacak kıvama gelmiş olacaktır. bu harın geçmesi sırasında domates ve biberlerinizi pişirebilirsiniz. ancak ateş harlıyken daha etlerinizi atarsanız, orman yangını kıvamında alevlerle boğuşmak zorunda kalabilirsiniz. bunu söndürmek için kömürün üstüne bir miktar tuz atmanız tavsiye edilir. çok harlı ateşte etlerin dışı kurur içi çiğ kalır. et mundar olur.
  • bizim oralarda mangalı ya da sobayı bir kerede yakabilenlere "maşallah, çingeneler el vermiş!" denilerek övülen sanattır.

    4 erkeğin bir mangalı yakamadığını da gördü bu gözler.
  • nasıl bir eğitim evresi gecirmis, nasıl bir aileye mensup, ne kadar entellektuel olduğuna bakmadan neden her erkek mangal veya ateş yaktıktan sonra kendiyle gurur duyar ve karşısına geçip sigara içiyorsa sigara yakıp gururla şaheserine bakar.bu genlerimize* mi işlenmiştir? başka türlüsü mümkün* değil midir? buda ayrı bir merak* konusudur.

    (bkz: mangal yakana kılavuz)
    (bkz: erkeklerin yaktıgı atese hayran olmaları ekolu)
  • icra etmediğim sanattır.

    kimi arkadaşlarım atlarlar hemen
    "ben yakarım"
    "yok la ben yakıcam"
    "bak ben cok iyi yakarım"

    ben o sırada içten içe gülümseyerek rakımı yudumlarım. bırakırım ugrassınlar mangalla..

    hiç yakmadım mı? yaktım. bilmiyo muyum? master değilim ama bilirim. ama kardeşim ne ugrasıcam. içkimi yudumlayıp muhabbet etmek ve bi de üstüne hazır gelen eti löp löp yemek varken ne ugraşıcam..

    şimdi bazıları diyecek ki "ama onun keyfi baska bi hede hödö..." taşakları yayıp rakı içip hazır yemegin gelmesini beklemek? peki o nasıl bi keyiftir aga? ha sorarım??

    benimle aynı ortamda mangal yapacaksanız şimdiden bilginiz, haberiniz olsun.. en büyük sizsiniz! siz aslansınız! mangalı sizden baskası yakamaz! siz kömür çıralarla uğraşın ben kızlarla muhabbetteyim. öptüm..
  • hazır aklıma gelmişken bununla ilgili bir anımı anlatayım. zaten kendisi de buralarda okur birazdan:

    geçenlerde mangal yapalım dedik ama 20 kişi falan varız. grupta mangal için hevesli kimse yok. "açılın! beyaz atletimle geldim." diyerek olay yerine gittim.

    3 mangal var önümde. boru değil 20 kişi doyuracağız. bir grup ayrı et almış bunu kendimiz yaparız dediler. kolaylık olsun diye tamam mangalınızı ben yakayım siz kömürü alevlersiniz dedim.

    tugay'in mangalı yaktım hafif de yelledim kömürler tutuşsun diye. sonra kendi mangallarima geçtim.
    -tugay sen sallayacaksın başka bir şey yapmana gerek yok.

    bizimki ne yapsa beğenirsin?

    mangalı havaya kaldırdı sağa sola sallamaya başladı. dedim sen hayırdır?
    yelle abi başka bir şey istemez.
    +ne bileyim olm. bana daha iyi tutuşsun diye su dök desen dökerim.
  • gayet basit olan sanat. tabii ki işin inceliklerini bildikten sonra.

    şimdi güzel kardeşlerim, amatör mangalcılarımızın en büyük sorunlarının başında "yaaa abi mangalın ortası yanıyor kenarları yanmıyor" şikayetleri gelir.

    bak güzel kardeşim amele gibi mangalın altını çalı çırpıyla, üstünü de kömürle doldurunca mangal yakılmaz. yakılır ama ondan sonra ortası yanar kenarlar saman alevi olur.

    şimdi bu güzel abini dinle. çadır taktiğini uygulayacaksın. nasıl mı? önce çalı çırpıyı mangalın ortasında toplayacaksın. tamamına yayma kesinlikle. sonra ortada topladığın çalı çırpının üstüne en dipten başlayarak kömürü yay. yani şöyle düşün. işte az önceki resimde gördüğün çadırın dışı kömür, içi de çıra ve tercihen kozalak. çünkü kozalak çabuk ve iyi yanar. tabii ki çadırımızın bir de kapısı olacak. dipte bir boşlukla kozalak veya çırayı tutuşturacak bir ara bırak kendine. ateş tutuşup belli bir kıvama geldikten sonra da mangalın içine yay.

    at fav'a sıkışırsan yap bunu. hadi öptüm kıps.
  • her erkegin mutlaka ogrenmesi gereken sey. zira cabuk ve dumansiz mangal yakabilen erkekler dişiler tarafindan takdirle karsilanirlar.
  • mangalı yakan kişi, mangalı yakma telaşı ve çabası sırasında zamanın nasıl geçtiğini farketmezken, midesi gurlayan ve açlıktan yamulan diğer şahıslar büyük bir sabırsızlıkla mangalın yanmasını beklerler... mangalın yanma süresindeki gecikmeler ise, mangalı yakmaya çalışan kişinin karizma hanesinden puan olarak silinir... eğer kişinin hiç puanı kalmamış ise kişiye bi siktir git denir ve başka bir aday görevi devralır...
  • deniz kenarında yapılan mangal partilerinde(!) ise mangalı yakmaya çalışan kişi mangalla uğraşırken geri kalan herkes denize girer, güneşlenir, gelir ve direk olarak pişen etlere yumulur... eğer mangal hazır değilse bir de trip atan bu şahıslar direk mangalda pişirilir,afiyetle yenir...
  • mangal tipine göre yakı$ stili degi$ir. bacalı mangal tipleri en kolay yakılanıdır zira altı tutu$turup baca i$levi gören boru üstüne konur, sonra baca içine doldurulur kömürler. asıl geni$ mangalda ate$i yakmak yürek ister. çıra ile yakmayı bir kenara bırakırsak, alt tarafa gazete, üstüne sıra sıra küçük tahtalar ve tabii ki kömür dar bir alanda jenga haline getirilir. sonra bir tarafında tutu$turulur ve orman yangını nidasında izlenir. gerekirse fara$ yardımına ba$vurulur ve suni rüzgar yaratılır. kor haline gelen kömürler dagıtılır ve yemek pi$meye hazırdır.
hesabın var mı? giriş yap