• iettnin reklamlarında da mavi akbil olarak sunulmuş akbil.
  • özellikle vakti bol,parası kıt ögrenci milleti için hazine,bir nevi my preciouss.fakat alımından önce stratejik düşünmek,iyi hesaplamalar yapmak gerekir.zira edindikten sonra,ne kadar mecbur kalınırsa kalınsın ,otobüsten başka hiçbir taşıt kullanılamaz,icabında otobüs duraklarında zıplanarak,duraklara kafa atılarak da olsa sebatla beklenilir.olur da başka araca binilip,para ödenirse evlat acısı gibi içe oturur,yakar kavurur.
  • halk otobüslerinde geçmemesi sebebiyle başta çift tarifeliler olmak üzere tüm iett taşıtlarında izdihama yol açan akbil.metroda da kullanılabiliyor.
  • bahar vakti bir işi gücü olmayan insan modeli olan öğrenci kişinin istanbulu doyasıya gezmesi, istediği durakta inip, daha sonra istediği otobüse binmesini sağlayan yararlı araç.
    diğer mevsimler çok sıcak ve çok soğuk olduğu için pek tavsiye edilmez ancak bahar vakti istanbul iett otobüsleriyle güzeldir.
  • artık belediye otobüsleri ve istanbul metrosu (taksim - 4. levent) nun yanı sıra, hafif metro (aksaray - otogar - havalimanı) ve cadde tramvayı (eminönü - zeytinburnu) nda da geçerli olan akbil çeşidi. (eylül'den beri bu araçlara binerken mavi akbiliniz varsa kontür düşmüyor)
  • deniz otobuslerinde de kullanilan, istanbulda ulasimi oldukca ucuzlatan alet
  • türkiye denizcilik işletmelerinin belediyeye devrolma aşamasında olduğunu belirten haberlerden sonra vapurlarda da geçmesi için kısa bir süre gerektiği düşünülen buluş.
  • aylık akbil'in halk arasındaki adıdır; mavi kart'tan miras kalan bir sıfat tamlamasıdır. aslında mavi kart henüz ölmemiştir, akbilin çakıldığı mavi hakim renkli sivil karta hâlâ mavi kart denmektedir. aylık akbil öğrenci/öğretmen ve yaşlılar için ise paso/indirim kartı'na çakılmaktadır.
  • mavi akbilin son durumu şöyle;

    - mavi akbil, aylık, 15 günlük, haftalık, ve günlük çeşitleri ile hâlâ halkın hizmetinde.

    - bunlardan aylık, 15 günlük ve haftalık olanlar maalesef doldurulduğu tarih ayın 28'inden önce ise bir sonraki ayın 4. gününün gecesi sona eriyor.

    yani, 25 eylül'de gittiniz, aylık akbil almak istediniz, memur size bu durumda "ayın 4'ünde biter" diyor, uyarıyor, "15 günlük olsun o zaman" derseniz, "o da 4'ünde biter" diyor, haftalık alıyorsunuz, o da 2'sinde bitiyor ve aylık doldurmaya tekrardan başlıyorsunuz. aylık eskisi gibi ayın 1'i ile bir sonraki ayın 4'ü arasında geçerli.

    - gişe, uyarısına rağmen siz isterseniz aylık, 15 günlük, haftalık dolumunu bitimine bir kaç gün de kalsa yapıyor. bu durumda sadece biniş limitleri (bkz: kotalı aylık akbil) değişiyor; yani fiyat farkını süre için değil limitler için ödemiş oluyorsunuz; 7 gün için aylık doldurursanız 200, 15 günlük ile 100, haftalık ile de 50 limit alabiliyorsunuz. bu şekilde aylık mavi akbilinizin limiti gününden önce biterse onu tamamlayabiliyorsunuz.

    - diyelim ki ayın 1'inde aylık doldurdunuz ve 20'sinde 200 geçiş limitini bitirdiniz. elinizde hâlen 14 günlük süre limiti var ve bu süre içerisinde de 50 otobüsten fazla binmeyeceksiniz... gişeye gidip haftalık dolumu yaptırdığınızda süre 27'sine kısalıyor mu yoksa süre hakkınız korunup 50 limit mi yükleniyor, bunu biliyor musunuz, bilmiyorsunuz, ben de bilmiyorum.

    - mavi akbil (aylık ya da değil) ilk başlarda iett ve öho için ayrı limitler eksiltiyordu. 200 iett, 200 öho limiti vardı; fakat garip bir şekilde 2 aydır anadolu yakasında çalışan öho hatları ve köprü geçişli öho hatları iett limitini eksiltirken avrupa yakası öho hatları diğer limitten eksiltiyor. bu da anadolu yakası'na yapılmış bir haksızlık.
hesabın var mı? giriş yap