• daha 18 yaşındayken meme kanseri şüphesiyle gittiğim doktorun muayenehaneye 7-8 intern ü de davet ederek memelerim üzerinde ders anlatmaya başlamasıyla kendimi deney hayvanı gibi hissetmeme sebep olduğundan muayeneyi yarım bırakıp mekanı terk ettiğim acı bir tecrübemdir. 18 yaşındaki bir kızın 8-10 erkeğin içinde memesini açınca hissedebileceklerine ise hiç girmiyorum bile. sen ne çeşit bir insan evladısın be adam hala küfrediyorum aklıma geldikçe.
  • kadınların cinsiyet farklılığına haiz olan bir organlarının muayenesidir. hem hasta hem de doktor için zorlu bir süreçtir. hastaların duyduğu rahatsızlık ve kendini kötü birşeyin parçası oluyormuş gibi hissetmesi ile ilgili çokca yazılmış şeyler olagelmektedir.

    çoğu hasta muayene olmaya memesini elletip zevk almak için gitmediği gibi çoğu doktor da mesaiye başlayınca hadi bakalım biraz meme elleyelim yolumuzu bulalım demez...

    çoğu diyorum çünkü her iki tarafın da suistimalcileri vardır.. benden sadece bir örnek:

    genel cerrahi polikliniği.... can sıkan staj dönemlerinden biri... mevsim haziran hava sıcak insanlar, diğer bölüm öğrencileri dışarda fink atıyor .. sevgilisini kapan deniz kenarına gidiyor.. gezmeler tozmalar.. asistan abisi bi bi yere gidicem diyip muayene için sadece onu bırakmış üstüne de '' hadi bak az tecrube kazanırsın kendi başına muayene et demiş '' .. sefil intern meme polikliniğinde muayenede.. sıradaki hasta 24 yaşlarında gayet güzel bir kadın.. intern de o yaş civarlarında olduğu için ve toplumda yaptığı işe potansiyel sapık olarak bakıldığı için bir tedirginlik hasıl ediyor.. aman o kadar dikkatli olmalıyım ki yanlş anlaşlmaya yol açacak bir şeye yaklaşmıyım bile.. ama bu nası olacak ki merkezden başlayıp tüm kadranları ve koltuk altını elleyip muayaene etmeliyim.. nese dur bakalım çok soğuk davranayım da bana yavşıyo die düşünmesin.. ama o zamanda aldığm eğitim etiğine uymaz güler yüzlü olmalıyım... ya yazıo sanırsa... ( dipnot: görüldüğü gibi bu toplumsal düşünce yüzünden paranoyaklık sınırında yüzüyor arkadaş.. ) ben görevimi tam oalrak yapayım da en önemlisi o.. dur bi bakayım dosyasına hikayesini de alayım belki muayane etmeme gerek bile kalmaz.. ouwff olamaz.. sol meme üst dış kadran 4*6 mm çapında bir kitle görülmüş mamografide.. narutunu kontrol için muayene şart..
    d: siz arka tarafa geçebilrsiniz soyunup uzanın yastık sırtınızın altında olacak..
    h: peki
    (hastanın soyunusunu izlememek için bir dakika olayalanıp gideyim.. )
    d: ellerinizi ensenizde birleştireblir misiniz?
    h: ( denileni yaparak ) tabiyki birleştiririm.. daha yeni mi doktor oldunuz..
    d: kollarınızı öne doğru uzatır mısınz.. ( sağ memede bişey çıkmamış saten şekli de düzgün bunu yüzeyel muayene ediyim de yanlş anlamasın )
    yüzeyel fazla bastırmadan muayene eder..
    h: bastır bastır korkak davranma ! acımaz canım merak etme !
    genç ne diyeceğini ve yapacağını şaşırır.. birşey demeden muayeneyi tamamlar.. çıkşta da kadının numarasını istemesinden, ona yaşını nerede oturduğunu sormasından ve tavırlarından ona yazdığını anlar hasta doktor ilişkisi aklına gelir uygun bir dille hstayı gönderir.. fakat meme muayenesine gelen bütün hastaları ''ya bunlar göğüslerini gösterip doktor tavlama peşindeler ! , elletmeye meraklılar ! vb.. '' diye yaftalamaz.. onun bireysel birşey olduğununun farkındadır.. aynı duyarlılığı kendisi için de beklemesi hakkı değil mi diye merak etmektedir.. sırf uğraştığı bölge cinsiyete özgü farklılığa sahip olduğu için, hastaya soyun demesi gerektiği için, göğüslerini ellemesi hastanın iyiliği adına gerektiği için, doğru ismi olan meme dediği için sapık gözüyle bakılması ve dışarda bir sürü geyiğinin yapılması kendisini üzmektedir..
  • regl olmaya başladıktan itibaren her kadının regl bitiminden itibaren 5 gün sayarak 5.gunde yapması gereken muayene. yatarak ve ayna karşısında olmak üzere 4 farklı teknikle yapılır, maksimum 15 dakika alir ama erken müdahele ile hayat kurtarır.

    tamamen basit ve ücretsiz bir yöntem olmasına rağmen ne yazık ki ülkemizde kadınlar tarafından hiç uygulanmamaktadir. sonuç: erken teşhis ile tedavi edilebilir meme kanserinin ölüme yol açması.
    sebep: eğitim sistemindeki üreme sağlığı dersi eksikliği ve cinselliğin tabu olması. neticede memeyi ayıp bulan ve göğüs diyen bir milletiz.
  • bu sabah itibariyle olduğum muayenedir. muayene olacaklara fikir vermesi açısından paylaşmak istedim çünkü önemli bir konu.

    sol göğsümde şiddetli ağrı hissetmemle ellerimle yaptığım kontrolde göğüs başına yakın iki tane büyük, bir tane küçük kitle hissettim ki doktorun söylediği kadarıyla üç değil iki adet kitle vardı. ve eklediği üzere zaten bu büyüklüğe geldikten sonra teşhis etmek kötü huylu oluşumlar açısından oldukça geç kalındığı manasına geliyor.

    bu sebeple meme muayenesi ihmal edilmemeli, evde kendi başınıza yapabileceğiniz söylense de benim gibi artık otuz beşi devirdiyseniz ve kanser geçmişiniz varsa düzenli doktor kontrolü ile ilerlemekte fayda var.

    öncelikle belirtmem gerekir ki ciddi derecede acı vericiydi benim için, hala göğüslerim sızlıyor.

    muayeneyi yapan doktor elli yaş civarında bir kadındı. muayeneden önce bir süre sohbet etti, ilk kez muayene olduğumu öğrenince konuyla ilgili bilgi verdi, kendi başıma nasıl yapabileceğimi vs. anlattı ama o da kırk yaşından sonra doktor kontrolünü tercih etmemi önerdi.

    şayet utanmak gibi bir durumunuz varsa, ki bende olmamasına rağmen tedirgin gittim, doktorunuzu doğru seçmeniz gerekiyor. muayeneden önce kafanıza takılanları sorun, sohbet edin, rahatlayacaksınız.

    utanılacak sıkılacak bir tarafı yok, muayene sonuçta, doktorun söylediğine göre benim canım fazlaca yandı. birincil sebebi başımın derdi 60 seviyesinin altına inmeyen tsh sebebiyle oluşan hormonal dengesizliklerle birlikte kitlelerin süt kanalına bağlı olarak oluşması, büyük ve ağrılı olması. normalde muayene sırasında bu kadar acı hissetmeyeceğimi söyledi.

    sırt üstü muayene ettikten sonra oturtup kollarımı iki yana açtırıp görsel olarak bir süre inceledi, işte o an rahatsız oldum, len dedim ne oluyor, sonra tamamdır deyip ultrasona gönderdi.

    nihai itibarla dönemsel hormon değişiklikleri sebebiyle süt kanallarının nane yemesi olduğunu öğrenip gönül rahatlığıyla sağlık merkezini terk ettim.

    ama gel sen bana sor ki hafta sonu nasıl geçti? ya yine kansersem; ne yaparım, kızım çok küçüktü daha önce, şimdi benimle yaşayacak, o etkilenmeden nasıl atlatabilirim, neler yapabilirim, işi ne yapacağım, istanbul'da mı kalacağım, tek başıma neyi nasıl yaparım vs. bir milyon tane sorunun cevabını bulup bütün planı programı yaptım. allah uzak tutsun ama herhangi bir olumsuz durumda acil eylem planım hazır en azından.

    ve kendisine özel şükranlarımı sunmadan geçemeyeceğim, teşekkürler (bkz: hipotiroidi)...
  • meme muayenesi hakkinda yine ortalikta yalan dolan bilgiler donuyor, bu bilgilerin bazilari bizzat kadinlar tarafindan ortaya atiliyor: sozluge girip meme muayenesi ile ilgili bir sey okumak isteyen olursa diye not dusuyorum. baslik altinda da defalarca yazilmis: meme muayenesi = genel cerrah.
    gogus cerrahisi degil, jinekoloji degil.

    - meme muayenesinde en onemli sey, kendi kendine muayenedir. yani kadinlar, uygun sekilde memelerini elleriyle kontrol ederek bir sertlik var mi yok mu duzenli olarak bakmalilar. fakat, meme muayenesi ozellikle ortadoguda tabu oldugu icin, daha dogrusu meme ve kadinlara dair herhangi bir hastalik tabu oldugu icin bu muayeneden ve muayenenin nasil yapilacagindan habersiz kadinlar. bunun icin yurt disinda ortadoguya yonelik bread exam diye bir kampanya yapildi, doktor, bir ekmek hamuru uzerinde kadinlara nasil muayene yapabileceklerini gosterdi. saniyorum turkce kampanyasi sifali ekmek adiyla yayinlandi.

    - bunun disinda, kadinlar duzenli jinekolojik muayene gittiklerinde kadin dogum uzmanlari, bu kendi kendine muayenenin aslinda bir turunu yapabilirler ancak, altini cizmek istiyorum: bu bir medikal meme muayenesi degildir. doktor, eger bir anomali fark ederse, bunun teshisi ve tedavisi icin hastayi dogru yere yonlendirir. bu tur bir meme kontrolunu, tip fakultesi bitirmis herhangi bir doktor yapabilir. bunun icin jinekolog veya urolog olmaya gerek yok, dedigim gibi elle kontrolde esas olan bunu kadinlarin yapmasi zaten.

    - sonuc bolumu, buraya dikkatinizi cekmek istiyorum: medikal meme muayenesi diycem elle yapilandan ayirmak icin, bunu genel cerrahlar yapar. memenizde bir kitle varsa, teshisi, tedavisi ve kontrolu icin yetkili doktorlar genel cerrahlardir. "memem agriyor, mememin ucundan kan geldi" diye sikâyetiniz varsa, gideceginiz yer jinekolog degil, genel cerrahtir. protez meme varsa, gidilecek yer genel cerrah veya plastik cerrahtir gibi, eger bir kanser hikâyesi varsa buna onkolog da dâhil olur. jinekologlar, memeye bakmazlar, memeyi tedavi etmezler. eger jinekologa giderseniz, sizi dinlerler, sikâyetinize gore dogru alana yonlendirirler.

    goz doktoruna gidip benim mememi niye muayene etmiyorsun demiyorsaniz, aynisini jinekologa da demek sacmaliklar silsilesi.

    kadin bedeni hakkinda az bilgiye sahip olanlar ve ogrenmek isteyenler icin not duseyim;

    jinekolojik muayenede, rahim agzi, rahim ici, yumurtaliklar, dis genitalde bir anomali olup olmadigi incelenir ve dogum sureci takip edilir. alt takimlar disinda ust takimlar icin, memesinde kitle olan, kist olan, meme kontrolu yaptirmak isteyen kadinlar dogru sekilde, genel cerrahiye yonlendirilir. oyle jinekologa gidip 10.000 bakimina falan girmiyoruz, doktor doktor gezmekse, kadinlar da doktor doktor geziyor. jinekolojik muayene oyle, otomatik araba yikama makinesi gibi ucundan bi girip full+full kontrol degil, oyle bir sey yok.

    ornegin, dis genitaline estetik bir mudahalede bulundurmak isteyen kadinlar plastik cerrahiye gidiyorlar.

    bir sey degil.
  • meme kanserinin erken evrede teşhis edilip, tedavi edilebilmesi için büyük önem taşıyan muayene.
    doktora gitmeye çekiniyorsanız öncelikle evde bir ayna karşısında sadece 1-2 dakikanızı ayırarak kendiniz muayene edebilirsiniz. (adetin başlangıcından sonraki 7. gün muayene için en uygun zamandır)

    öncelikle kollarınızı yanlarınızda tutup göğüslerinizde büyüklük farkı, kızarıklık, göğüs uçlarında renk değişimi olup olmadığına bakın. sonrasında ellerinizi belinize koyup göğüslerinize sağ ve sol taraftan bakın. daha sonra düz bir zemine uzanarak kolunuzu başınızın altına alın ve dairesel hareketlerle koltuk altından başlayıp geniş bir çember çizerek parmak uçlarınızla meme ucunuza kadar muayene edin. son olarak göğüs ucundan herhangi bir akıntı gelip gelmediğine bakın ve aynı işlemi diğer göğsünüz için de uygulayın. elinize şüphelendiğiniz bir kitle gelirse mutlaka doktora başvurun.

    kamu spotu gibi oldu biraz ama ayda bir kez yapılacak 1-2 dakikalık muayene bazen hayat kurtarabiliyor. ihmal etmemek gerek.
  • sağlıkla ilgili konularda mümkünse utanmamaya çalışın. ileride anne adayı olup (bkz: çatı muayenesi)'ne girdiğinizde bilinçli ve hazır değilseniz, eşler olarak daha büyük travmalar yaşayabilirsiniz. kendinizi bu konularda eğitin ve periyodik kontrolleri ihmal etmeyin. önemli olan sağlık.
  • meme muayenesi için gidilmesi gereken bölüm; genel cerrahi bölümüdür. göğüs hastalıkları bölümü değildir, çünkü bu bölümde akciğer hastalıkları ile ilgilenilir.
    (bkz: meme muayenesi için gidilmesi gereken bölüm)
  • türkiye'deki kadınların %80'inin kadın doktora yaptırmak istediği muayene çeşidi.

    haberleri okudukça hak vermiyor da değilim. bu ülkede temkinli olmakta fayda var.
hesabın var mı? giriş yap