• midenin bir kısmının aşırı alkol, sigara ya da doğuştan sarkmasıdır. bu sarkan kısım fazla yemek yediğinizde, ya da içkiyi abarttığınızda yemek borusunu doğru itilmekte, iğrenç bir ağrı ve mide bulantısı yaratmaktadır. dikkat etmezseniz sonu ameliyata kadar varıyor, bayağı bir kilo kaybettiriyor* ve ne yazık ki endoskopi ile teşhis edilebiliyor.
  • midenin baskı/basınç altında kalarak şekil bozukluğuna uğramasıdır. bir kısmı sarkar/esner ve nârinleşir.

    genellikle karın kaslarını fazla ve bilinçsiz zorlayanlarda, ağır işlerde çalışanlarda görülür. masa başı işlerde çalışanlarda ise genelde işinin başından kalkamayıp ihtiyâcını vaktinde gidermeyen, zamanla def-i hâceti düzensizleşen, kabızlaşan kişilerde görülür.

    kalbi ve gögsü sıkıştırarak rahatsızlık verir. bâzen de derin nefes alırken kalbin oraya bir şey saplanıyormuş gibi bir his verir.

    bu rahatsızlığa sahip kişiler için fazla eğilmek, sık eğilip doğrulmak, dar giymek, kemer sıkmak, çömelmek sakıncalıdır. dimdik oturmak yerine geriye yaslanarak, karın bölgesini rahatlatarak oturmaları tavsiye edilir.

    ameliyattan sonra tekrarlama riski olduğu için ameliyat pek tavsiye edilmiyormuş, genelde başka bir cerrahi müdahale yapılırken (el değmişken) müdahale ediliyormuş.
  • türkiye'deki ismi lazım değil, bilinçsiz şan hocalarının sizi et parçası olarak görüp lüzumsuz zorlaması sonucu 6 senelik bir şan eğitiminin ardından kaçınılmazdır.
  • reflü ile birlikteliği acımasız sonuçlar verir ki, genellikle yumurta ve tavuk ikilisi gibi bir ikilidir bunlar.. zira mide fıtığının mide kapağına doğru yarattığı baskı neticesinde reflü harekete geçer ve ağzınızda acı sular, midenizde ağrılar, kramplar, yumruklar ve yerli yersiz öğürmelerle dolu uykusuz geceler sizi bekler.. sinir hastalığına kadar yolu vardır ...
  • tam bir karadeniz kadını olan annemin bende böyle bir hastalık olduğunu öğrendiğinde : "uyyy o nasi iştur oyle, mide deduğun asaği düşer da kocakarilar kaldururler oni, mide nasi yukari kayar kafayi mi yedun ya bi git bakayim" tepkisine neden olandır.
  • önemli bir reflü sebebi olan mide fıtığının iki türü vardır. sliding tipte olanda yalnızca kardioözofageal bileşke diyafram üzerine çıkarken; paraözofageal tipte olanda kardioözofageal bileşke yerinde kalıp, mide fundusu diyafram üzerine çıkmaktadır.
    paraözofageal tip herninin en korkulan komplikasyonu mide torsiyonudur.
  • terimsel olarak hiatal herni denilen bu durum midenin, diyafram kasinin gevsemesi sebebiyle yukari cikmasidir. şu an uygulanan yöntemler -ki laparoskopik yontem bu anlamda turkiyede son noktadir- göz önünde bulundurulduğunda ameliyat asla tam bir çözüm getirmeyecektir. hayat tarzı değiştirilmediği sürece, ameliyat sonrası, nüksetmesi kuvvetle muhtemeldir. "bir çuval niğde patatesi olsa da kaldırsam" dersiniz; ama is isten coktan gecmistir: evet, siz bir hiatal herni sahibisiniz.
  • malesef tedavisi ancak iki şekilde mümkün olan hastalıktır.
    1.ameliyat olmak,
    2.ömür boyu ilaç kullanmak.
    ben 5-6 senedir az-az ve sık sık yiyerek,asitli içecek ve kahve türevi şeyler içmeyerek,kızartma,çok yağlı,domatesli,kakaolu yiyecekler tüketmeyerek çözüm bulduğumu sanmıştım lakin kendimi kandırmışım,geçtiği falan yokmuş,sadece ağrısını önlemişim.
hesabın var mı? giriş yap