• kendinden olmayan bir ortamda bireysel olarak yapilmaya calisilan milliyetcilik.
  • bu konuda birbirine cok yakin olan birkac sehrimiz icin;

    (bkz: trabzon)
    (bkz: bursa)
    (bkz: izmir)
  • (bkz: bol ve yonet)
  • (bkz: etnik milliyetçilik) avrupada da sorun olan kavram. 1992 maastricht antlaşması ile birlikte kültürel çeşitliliğin korunması,avrupa birliği'nin bir ilkesine dönüşmüş ve bölgesel yönetimleri teşvik etmiştir.avrupa birliğindeki yeni devlet anlayışı ve ulus-üstücülük paralelindeki değişim,ulusal azınlık ve özerk bölge hareketlerini yeni bir sistem inşa etmeye zorlamakta,teşvik etmektedir.bu bağlamda katalonya,flanders,iskoçya ve galler ab tarafından kaşınmaktadır bir nevi.
  • ulus devletin ortadan kalkmasını sağlama potansiyeli olan kavram. büyük devletlerin gazlamalarıyla 1.dünya savaşı sonrasında imparatorlukların parçalanmasıyla ortaya çıkmış, avrupa birliği, nato vs. ile sekteye uğramış, 20.yy'ın sonunda yugoslavya, sovyetler,çekoslovakya'nın dağılmasıyla hız kazanmış, ilk önce federasyonlar, ardından üniter devletler ve nihayet süper güçleri etkisi altına alıp ulusal ordu-marşlar-kahramanlar gibi milliyetçi çimentoları da parçaladıktan sonra meydanı özel şirketlere bırakabilecek geçiş dönemi ideolojisi.
  • (bkz: hemsehricilik)
  • "15. yanlış ve eksik bilgilendirme: kitlelerin akıl denetimlerini ele geçirmek üzere yoğun propaganda ve yanlış bilgilendirmeyle tarihsel devlet kurumlarının ve etnik sürtüşmeleri önleyen geleneksel kurumların yıpratılması, toplumsal kimliği karıştırmak için tarihsel ve toplumsal gelişim gerçeklerini tahrif ederek, yeni kimlikli topluluklar yaratılması.

    16. etnik kışkırtıcılık: etnik ayrılıkları güçlendirmek üzere kültür anımsatma programlarına başlanarak yerel toplantılardan uluslar arası toplantılara adam taşınması, ulusal-bölgesel tarihin bütünleştirici özelliklerinin azımsanılarak, yerel tarih, yerel kültür araştırması adı altında en eskiye özlem yaratılması.

    17. kültürel kaynaşmanın yıkımı: “çok kültürlülük” propagandasıyla toplumsal ortak kültürün temellerinin yıkılması. uluslararası karşı kampanyalar ile ulusal kurtuluşun simgesi olan anma günlerini ve toplumun tarihten kalma bağımsızlık ve onur simgesi özelliklerini sözde dostluk adına silikleştirerek güdülebilir bir topluluğa dönüştürmek. din kültürünün parçalanması, geleneksel akışın kesilmesi ve ulusal dayanışmayı pekiştirici etkisinin yok edilmesi için, “medeniyetler/dinler arası diyalog” programıyla, batı’nın dinsel kurumlarının güdümünde eritilmesi. böylece azınlık din kurumlarıyla, ulusal egemenliğin karşısında ortak, dinsel cephe oluşturulması"

    (bkz: yirmi bir adımda demokratikleşme)
hesabın var mı? giriş yap