• 23 mayıs 2015 tarihinde 29364 sayılı resmi gazetede yayınlanmış kararla artık mobilya ithalatı yapmak isteyen ithalatçılar, %18 kdv'nin yanında %50 ilave gümrük vergisi ödeyecekler.
    hatta bu %50 ilave gümrük vergisi de kdv matrahına eklenecek ve bu kıymet üzerinden kdv alınacak. kaynak

    olay yerli üretimi desteklemek gibi görünse de mobilya sektörünün ülkede dış ticaret fazlası verdiği ve tekstil gibi korumaya ihtiyaç olmadığı göz önünde bulundurulduğunda anlamsız kalıyor.

    ithal mobilyaya %50 ilave vergi demek maliyetlerin %60-70 artması demek, bu da ürünlere %60-70 zam yapmak demek olacaktır.

    bu kararla zaten sendika sorunları yüzünden türkiye'den çıkmayı düşünen ikea, ucuz fiyat politikasını sürdüremeyeceği için türkiye'den çıkarsa 2000'den fazla insanın işsiz kalmasına da yol açacak bir karar olacak.

    koçtaş, bauhaus, mudo, kervan, tepe vb firmalar da muhtemelen önce zam yapacak, ardondan küçülmeye ve işçi çıkarmaya gidecektir.

    not: tekrar etmekte fayda var, mobilya sektörü ülkemizde dış ticaret fazlası veren nadir sektörlerden biridir. ihracatımız ithalatın iki katından fazladır ve dolayısıyla devlet tarafından bir korumaya ihtiyacı yoktur.

    aşağıdaki bazı yorumlar için edit:

    1- ikea çin'den de getirir. dolayısıyla direk etkilenecektir. onların "aa türk devleti vergi koydu, o zaman klöskp sehpamı filan türkiye'de üreteyim" diye bir derdi yoktur. zaten maliyeti de kurtarmaz.
    2- ithal mobilyaların maliyeti ve dolayısıyla fiyatı artınca yerli üretici canlanmayacak canım kardeşim, "ooo şimdi düştüler kucağımıza" diyerek onlar da zammı geçirecekler. olan sana olacak.
    3- ikea gibi markalar ev mobilyasında, bauhaus ve koçtaş gibi firmalar da bahçe mobilyalarında rekabet ve fiyat esnekliği yaratan firmalardı. aradan çıktıklarında inegöl'e gider tasarım nedir bilmeyen firmaların 20binlik beş para etmez koltuklarından seçersin rahat rahat.
    4- bu karar ucuz malı engellemez. çin demek ucuz demek değildir. çin şu anda dünyanın fabrikasıdır, macbook, iphone da çinde üretilir. ucuz ürün de vardır, pahalı ürün de seçim tüketicinindir. çin ise sonsuz seçim, kalite ve işçilik şansının olduğu bir fabrikadır.
    5- bir tüketici olarak götüme girecek kazığı hissedebiliyorum.
    6- ab ülkeleri, efta üyesi ülkeler, israil, makedonya, bosna-hersek, fas, batı şeria ve gazze şeridi, tunus, mısır, gürcistan, arnavutluk, ürdün, şili, sırbistan, karadağ, kosova, güney kore, morityus vergi uygulamasının dışında.
    7- parça olarak getirip türkiye'de montaj yapmak da kurtarmıyor. çünkü mobilya aksam ve parçalarına da %25 ek vergi getirildi.

    sağolsun bilgi-ustam.com isimli bir site, yazdıklarımızı aynen kopyalarken sorma gereği bile duymamış
    http://www.bilgi-ustam.com/…aya-cilgin-vergi-geldi/
  • ikea çılgınlığı bir son bulur da bari en azından yerel mobilyalarımız olur. yerinde karar.
  • ab ülkeleri, efta üyesi ülkeler ve israil, makedonya, bosna-hersek, fas, batı şeria ve gazze şeridi, tunus, mısır, gürcistan, arnavutluk, ürdün, şili, sırbistan, karadağ, kosova, güney kore, morityus ülkelerinden ithal edilen ürünleri kapsamayan gümrük vergisidir.

    muhtemel olarak sadece çin mallarından tüketiciyi korumak üzere yapılmıştır. katma değeri yükselten italyan ya da isveç mobilyalarını vs. kapsamamaktadır.

    çinden ithal edilen mobilyalar yıllık 300milyon doların üzerinde ve birinci sırada. bu cari açığın artmasına neden olan önemli kalemlerden birisi. çin'e gidecek bu parayı iç pazara çekerek cari açığı hafifletmek ve aynı zamanda kalitesiz, katma değer yaratmayan çin mallarından tüketiciyi korumak iki ana hedef denilebilir.
  • dış ticaret cahili kardeşlerimizin "ikea'nın ülkeden çıkması ile en az 2k kişi işsiz kalacak lanet olsun" şeklinde yorumladığı ancak aslında öyle olmayan uygulama. bu söylediğim daha önce söylenmiş ama gözden kaçabilir diye tekrar etmekte fayda var.

    "ab ülkeleri, efta üyesi ülkeler ve israil, makedonya, bosna-hersek, fas, batı şeria ve gazze şeridi, tunus, mısır, gürcistan, arnavutluk, ürdün, şili, sırbistan, karadağ, kosova, güney kore, morityus dışındaki ülkelerden ithal edilen ürünleri kapsayan gümrük vergisidir."

    ara ara güzel şeyler de olmuyor değil.

    not: akp'li değilim.
  • ikea'dan daha cok tepe mobilya gibi orta halli mobilya takımı satışı yapan firmaları etkileyecektir. ben son 3 senedir neredeyse uzakdoğu malı olmayan yemek takımı görmedim bu tür dükkanlarda.
  • ithal mobilyada bu vergi ile birlikte fiyat arttığında yerli üreticinin fiyata dokunmayıp kar marjını arttırmayacağına inanan varsa gerçekten saflık düzeyinde iyi niyetlidir. her başlıkta anadolu çomarı dediğiniz, şark kurnazı esnafımız ve üreticimiz bu avantajı tüketici lehine kullanmaz. o yüzden dışarıya verecek paramız yok milliyetçiliğine hiç girmeyin. bu gün ithal mallar olmasa tüketicinin nasıl siki tutacağının haddi hesabı yok. allah bizim halkımızı bizim halkımızla imtihan etmesin.

    edit : karar kalitesiz ithalatı azaltmak içinmiş ve dünyanın en kaliteli mobilyalarını üreten; fas, batı şeria ve gazze şeridi, tunus, mısır, gürcistan, arnavutluk, ürdün, şili, sırbistan, karadağ, kosova, güney kore, morityus, israil gibi ülkelerden yapılan ithalatları kapsamıyor. *

    bu uygulamanın kapsadığı kime neye göre kalitesiz olduğu anlaşılamayan ürünler sayesinde pek çok dar gelirli evine yeni eşya sokmaya başlamıştı. mesela asgari ücretli bi arkadaşım evine bi komodinle kitaplığı 200 liraya alıp mutlu olmuştu güzelce de kullanıyordu ama yine yerli üreticinin elinde 30 sene öncesinin modasında skimsonik ürünlere üç beş misli fiyat vermeye başlar milli ekonomi diye de övünürüz artık. sağlık olsun.
  • böyle korumacı gümrük vergileri koyarsan, daha sonra yıllarca bizi şahine doğana mecbur bıraktılar diye ağlamayacaksın.
    ikea ve diğer firmalar sayesinde biraz gelişip kendine çeki düzen veren sektör, sanki artık daha ucuza mı satış yapacak. daha kalitesiz, kullanışsız ürünleri çok daha pahalıya satacaklar. hiç değilse şimdi ikea ile başetmek için yaratıcılık ortaya koyup verimli üretim yapmaya çalışıyorken, artık %50 vergi avantajının kolaylığına kaçarak, yatışa geçecek. şimdi dış dünyaya mobilya ihraç etme motivasyonun varken, korunan iç piyasa karları nedeniyle sönüp gidecek.
  • ikea için;

    (bkz: gümrük birliği)

    karar ikea'yı etkilemez. çin'den mobilya ithal edenler düşünsün.

    ab ülkeleri dışındaki ülkeler için;

    (bkz: serbest ticaret anlaşması)
hesabın var mı? giriş yap