• uzun zamandır iyi bir kahve makinesinin hayalini kurup da oldukça yüksek fiyatlar nedeniyle alamayan birisi olarak işe tchibo'dan ufak bir süt köpürtücü almakla başladım. sonraysa bu moka pot denen aletin adını duydum ikisi bir araya gelince yapamayacakları şey yokmuş falan. sor soruştur crate&barrel da olduğunu duydum bi de şu her tarafta dedikleri bialettimarkaymış iyi dedim bugün gidip 139tl'ye aldım. sonra vallahi üstüme sinek pisliği gibi yapışan kazıklanma potansiyelimi yine tavanda olduğunu gördüm. millet kampanyada 50tl'ye almış oha yani kısaca oha..ben ondan az kaldı 3 tane alırdım verdiğim parayla. zaten iki dakika sonra aldığım hard disk sayesinde teknosa dan da 20-30 lira kazık yedim. şimdi gel de keyif kahveleri yap gel de kullan bu mereti ağız tadıyla.

    edit: gençler iyi ki almışım çok memnunum evde renk renk latteler falan yapıyorum çok eğlenceli, bir ayda verdiğim parayı amorti etti sayılır bir aydır dışarıda kahve içmiyorum. tabi siz yine de bulursanız ucuzunu alın.
  • yeni tanıştığım bir cezve türü. french pressten daha işlevsel diye düşünüyorum çünkü espresso yapabildiğiniz gibi isterseniz normal filtre kahve de yapabilirsiniz. makine gibi ruhsuz da değildir, analog olması daha da kendine çekiyor. kısacası deneyiniz efendim, pişman olmayacaksınız.
  • alüminyum olanları rerö değildir. italya'da bialetti meftunu insanlar birine moka pot hediye edecekse özellikle alüminyum ve güzel kullanılmış ikinci el olanları tercih edermiş. bir de buna deterjan sürülmez. duru suyla güzelce durulanması onu ve yaptığınız kahveyi daha değerli ve lezzetli kılar.
  • ilk defa satın alındığında önce sadece suyla kaynatılmalı, ardından da olağan usulüyle kahve yapılarak kahve hala içindeyken 10 saat kadar bekletilmelidir. ardından duru suyla yıkanarak kullanılmaya başlanabilir. italyan arkadaşımın söylediğine göre metalik tadı gidermenin yollarından biri buymuş.

    kullanımını fazla ayrıntıya girmeden, bilal'e anlatır gibi anlatmak gerekirse: en alta bu parçadaki metal vidanın seviyesini geçmeyecek kadar soğuk su, ortadaki filtreye istenilen sertlik derecesine göre kahve (tepeleme doldurulup kaşıkla bastırılarak abartıldığı da vakidir) konulup üste gelen 2. bölme ne çok sıkı ne de gevşek olacak şekilde kapatılır. ateş olarak da orta veya az-orta ateşi tercih ediniz.

    pahalı markalara para bayılmak istemezseniz tek kişilik olanını italya'daki herhangi bir carrefour'dan 9.5 euroya alabilirsiniz.
  • moka pot italyanların geleneksel ocak üstü kahve demleme ekipmanı olup, güçlü bir dem sunmasıyla bilinir. aslında basit bir espresso elde etme yöntemidir.
    (bkz: bialetti)

    moka pot kahve demleme ekipmanında 3 ana hazne bulunur. alt hazne su koymak içindir, üzerine filtre haznesi yerleştirilir. bu filtre haznesinin alt bölümü huni şeklindedir ve yerleştirildiğinde su haznesinin içine denk gelir. filtre haznesinin üstünde bulunan hazneye ise öğütülmüş kahve yerleştirilir bu hazne demlenen kahvenin ulaşacağı bölümdür. moka pot ateş üzerine konulur ve alt haznedeki ısınan su kahveden geçip demleyerek üst hazneye ulaşır.

    bu metot ile hazırlanan kahveyi günümüz espressolarından ayıran temel fark, espresso makinelerinde su kahveden 9 bar basınç ile geçerken bu yöntemde demleme 1-2 bar basınç ile gerçekleşmektedir.
  • ruhu olan bir alet denilmiş, sonuna kadar katılıyorum. aluminyum olanları yaygın. bir cok kisi de bilmeden deterjan değdirip karartmış, bulaşık makinesinde yıkamış eskitmiş. onlar icin bir çözüm sunmak isterim. bolca sirke ve su koyduğunuz derin bir tencerenin içine koyun potu kaynatın yepyeni oluyor rengi açılıyor
  • moka pot, italyan ocak üstü kahve demleme cezvesidir. geleneksel -italyan- olanları alüminyum dökümdür. piyasada paslanmaz çelik olanları da mevcuttur. alüminyum döküm olanların markasızlarını eminönünde mehmet efendi kurukahvecisinden sapmadan 20-25mt devam edince sağdaki çaydanlık vs satan dükkanda 55-75tl arasına bulabilirsiniz. paslanmaz çelik olanları ise ikea'da 80tl civarına bulabilirsiniz. meşhur italyan markası bialetti ise alüminyum dökümdür, türkiye'de kahve satış sitelerinin yanı sıra tchibo’da ve metro markette 100 tl alt sınır ile satılıyor.

    bahsedildiği üzere 3 ana hazneden 2 filtre 1 contadan oluşmaktadır. temizliği ve kullanımı hakkında pek geniş bilgi verilmemiş kutsal bilgi kaynağı sözlükte. biraz bahsedecek olursak, kesinlikle ilk kullanımdan önce kaynatılmamalıdır, özellikle alüminyum döküm olanları. alüminyum oldukları için kaynatma işleminden sonra kararacaktır ve su haznesi paslanma yapacaktır. içinden geçen suyun kahveye dönüşmüş halini içeceğinizi göz önünde bulundurunca paslanmasını istemezsiniz değil mi? sabunlanması konusunda farklı yargılar mevcut. zira ilk kullanım öncesi evvala sabunla yıkayarak hijyenik olmasını sağladıktan sonra su haznesinin içinde kaynamış suya sirke ekleyip 30-40dk kadar bekletmek hem metalik kokunun çıkmasını hem de paslanmamasını sağlayacaktır. ardından ilk kahvenizi yapıp 10-12 saat beklettikten sonra gönül rahatlığıla kullanabilirsiniz. alüminyum olanlar kullandıkça kararma yapacaktır, özellikle sık kullanıyorsanız -günde 1/2 sefer- daha doğalı yoktur. eminönünde alüminyum, çelik vs parlatmaya yarayan tozlardan alıp nemli bir pamuk yardımıyla bu toz ile dışını ovabilirsiniz asla zarar vermez. paslanmaz çelik olanlar için bu süreç gerekli değil. kahve yaptıktan sonra iç aksamını temizlemeye gelince, her kullanımın ardından ılık saf suyla ovarak, sabun kullanmadan temizleyin. kahvenin yağı çıksın, kokusu değil. bulaşık makinesinde yıkamayın. çok kirlenmedikçe contalı filtreyi her kahvenin ardından sökmeyin üst demlik haznesi ile birlikte dikkatlice temizleyin. çünkü conta cezveniz için hayati önem taşıyor, filtre kısmındaki partiküllerin süzülmesini sağlıyor, gevşememesi gerek.

    kahve hazırlama metoduna gelirsek, bu cezvede hem french pressin aksine demleme usulü filtre kahve hem de espresso hazırlayabilirsiniz. alt hazne su koymak içindir, isteğe göre içine su koymadan önce kaynamış su ile çalkalayarak cezvenizi ısıtabilirsiniz. alt hazneye içinde bulunan işaret çizgisine kadar taze ve soğuk su doldurun. dikkatli olmak gerek, suyun asla işaret çizgisini yani contayı geçmemesi gerekiyor. üzerine içine öğütülmüş kahve doldurulmuş filtre haznesi yerleştirin. filtre haznesinin alt bölümü huni şeklinde, yerleştirildiğinde su haznesinin içine oturur. en üst kısıma demlik haznesi yerleştirip, ne çok sıkı ne de gevşek kapattıktan sonra moka potu düşük-orta ateş üzerine koyun ve alt haznedeki ısınan suyun kahveden geçip demleyerek üst-demlik- hazneye ulaşmasını sağlayın. mokapotunuzdan tencerede kaynayan suyun kaynama anında taşmasına benzeyen ufak sesler çıkmaya başladığında kahveniz olmuş demektir. ateşten alın. kahvenizin demlik haznesinde kaynamasına asla izin vermeyin zira o zaman kahveniz yanar. özellikle aromatik tatlar tercih ettiyseniz tat alamazsınız, kahveniz acılaşır. yoğun kıvamlı bir espresso elde edemeyeceksiniz. çünkü espresso 8-9 bar arasıyken elde ettiğimiz kahve cezvemize ve ateşimizin ölçüsüne bağlı 2-5 bar arası. cezvemizin adı da bu sebeple moka pot. espresso hazırladıysanız servis etmeden evvel bardaklarınızı kaynamış suyla çalkalamanızı öneririm naçizane. elde ettiğiniz kahvenin çekirdeğine göre moka pot pişirme sürecinin ardından su oranıyla oynayarak yahut süt, şurup vs ekleyerek farklı kahveler elde edebilirsiniz. örneğin, americano, irish cream coffee latte, latte, macchiato, caramel macchiato vb. afiyet olsun :)

    edit: fiyatlar ve satış noktaları 2018 için güncellenmiştir.
  • tcihiboda bialetti markasının bulunabildiği kahve yapma gereci.
  • bu aletle acı, zehir gibi kahve yapmak çok kolaydır. o yüzden lezzetli olması için birkaç şeye dikkat etmek gerekiyor.
    öncelikle tabiki açık kavrum, taze öğütüm kahve.
    soğuk su ekleyin yüksek ateşte pişirin. pişirim süresi 4-5 dakikayı geçerse kahve mazot kıvamına geliyor.
    genelde önerilen 1/11 oranda yaparsanız çok sert bir kahve elde ediyorsunuz. oranı 1/14 1/15 gibi yaparsanız, sert ve gövdeli bir filtre kahve ayarında oluyor.
    ve ve tabiki lavazza starbucks vb, bayat, yanık kahvelerden değil, nitelikli kahve kullanın.
  • çayı ve türk kahvesini daha çok kişiye demlediğinde daha güzel olur ya (kahvenin köpüğü çok olur derler), bunda da öyle bi durum var mı diye merak etmekteyim. 8 ayrı boyu var klasik bialettilerin. 1-2-3-4-6-9-12-18 kişilik. büyükler küçüklere göre daha mı lezzetli yapıyor aceb...

    bi de bu var: https://www.youtube.com/watch?v=yq24ljwdf-u
hesabın var mı? giriş yap