• eski açık bilim radyo'nun küllerinden doğmuş hâli. muhabbetteorisi.com

    ilk 3 bölüm tevfik uyar ve ömer cansızoğlu ile ev ortamında kayda alınmıştı. dikkatli dinleyiciler farketmiştir 3. ve 4. bölüm arasında hissedilebilir bir moral değişimi var; ister istemez ilk 3 kayda yansıyan seçim gerginliğinin bir şekilde üstesinden gelinmiş gibi. 4. bölümün girişi için seçtikleri o malum replikle de* zaten bu değişime bir gönderme yapmışlar. tabii ki bu arada bazı radikal kararlar da alınmış; açık bilim okuyucularını bir veda yazısıyla karşılamış, magazaloji projesi de rafa kaldırılmış. elbette popüler bilim açısından bunlar üzücü şeyler, fakat ben bunun üzerinde uzunca düşünülmüş mantıklı birer strateji olduğunu düşünüyorum. bir tür motivasyon arayışına ve rehabilitasyon sürecine girildiği besbelli.

    şu anki türkiye şartlarına iyi niyetli bir açık bilim fazla. sanırım bunda hemfikiriz. uzunca bir süre daha böyle kaliteli içerikler üreten yazarlar göremeyeceğiz. genel görelelik neymiş? entropi ne demekmiş bunları anlamak ve üzerinde düşünmek fazla geldi bu memlekete.

    artık yeni konu başlıkları daha türkiye'ye özel.* mikrofonun ucunda yeni yüzlerden kaan öztürk (ki kendisini python bilim'den hatırlayanlarınız olacaktır) ve osman ender kalender isimli yeni bir arkadaşımız daha var. * yolları açık olsun.

    sürpriz bonus: yeni yıl hediyesi. (çıktı!)
  • tevfik uyar'ın yalansavar podcastine kardeş olarak görece daha az düzensiz ürettiği süper podcast.
  • 30 dakikalık okul yolumu adam akıllı şeyler dinleyerek, düşüncelerden düşüncelere atlayarak, her gün keyifli bir şekilde yürümemi sağlayan ev yapımı faydalı podcast serisi.

    http://www.acikbilim.com/…y/yayinlar/radyo-programi
  • beğenmeyen elbet olacak. itunes podcast dizininde yıllardır ilk 10'a girer.

    herkes beğenmek zorunda değil zaten. çıkar bin kişide bir kişi.
  • gayet enteresan konulara dokunan, bilimin popülerleşmesini ciddiye alan keyifli bir podcast serisi. her şeyden önce bu adamlar (tevfik ve kaan) bu programları herhangi bir maddi kazanç sağlamadan yapıyorlar. ya da ben öyle sanıyorum. bir saatlik bir program yapmak, hele ki bunu bilimsel çerçevede yapmak öyle kolay bir iş değil.

    ben ciddi şekilde keyif alıyorum. tümden gelen tüme gider isimli podcastte kaan ve tevfik çok ciddi fikir ayrılığına düştüler. öyle ki 20 dakika boyunca birbirlerini ikna etmeye çalıştılar ve bunu da birbirlerinin sözünü kesmeden çok güzel yaptılar. hem tevfik hem de kaan hata yaptıklarında özür dilemekten, kendilerini düzeltmekten asla çekinmiyorlar. ben kendilerini çok samimi, içten ve bilgilendirici buluyorum. ışıl arıcan'a kıyasla tarzları farklı. arıcan'ın programları genelde daha bilgi yüklü oluyor. muhabbet teorisi ise fikir yürütme üzerine kurulu ve çerçevesi daha geniş. cyberpunk konusunun işlendiği podcastler dahi var.

    genelde toplu taşımalarda veya spor yaparken dinliyorum gayet de keyif alıyorum. umarım daha da büyürler.
  • 100 bölümü devirmişler, inşallah 1000’inci bölümlerini de dinleriz.
  • youtube'da türkçe içerik olarak takip ettiğim az sayıdaki kanallardan biri. öncelikle çok kıymetliler çünkü böyle bir ülkede şüpheciliği ve bilimsel düşünceyi yaymaya çalışıyorlar. umarım bininci bölümü de görürüz.
  • çok sık podcast dinleyen ancak türkçe podcastlere pek alışamamış biri olarak son haftalarda bayılarak dinlediğim program. pazar günleri bornova yürüyüşlerimde fiks bu iki adamı dinlemeye başladım.

    çok farklı konulara değindikleri için bazen çok hakim olmadıkları yerlere girebiliyorlar. elbette her konu uzmanlık alanları değil. bunun farkında olmaları, bazen hemen geri adım atmaları, bazen de akıl yürüterek bazı sonuçlar çıkartmaları çok hoşuma gidiyor. kaan öztürk'ün akademisyen olması, tevfik uyar'ın hem akademiye yakın olması hem de özel sektörde çalışması bence güzel de bir denge oluşturuyor.

    geç keşfettim ancak dört elle sarıldım bu noktadan sonra.

    not: kaan öztürk'ün karşı argümanlara her zaman 'e tabi' ile cevap vermesi ayrı dikketimi çeken bir unsur oldu. drinking game gibi yaptım kendime. hep bekliyorum.
  • bugün bütün bölümlerini bitirmiş olduğum harika podcast programı. son bir senede 123 bölümün hepsini dinledim. işe giderken, bisiklete binerken, gece yatarken filan bir kulağım hep onlardaydı. hatta birinde, ankara'ya gidip bir düğüne katılıp gelmem gerekiyordu. neredeyse bütün gün dinlemiştim. bi tek halayda çıkardım kulaklığı*

    öncelikle teşekkür etmem gerekir kendilerine. büyük emek var çünkü. başta tabi ki programın lokomotifi tevfik uyar olmak üzere kaan öztürk, osman ender kalender, ömer cansızoğlu, çağrı yalgın, ışıl arıcan, halil babilli ve adını şu anda hatırlayamadığım bir çok bilim gönüllüsünün katkısı var programda. zaman zaman bazı konularda tekrara düştükleri oluyor ancak olur o kadar.

    bütün bölümleri güzel (1 bölüm hariç) ancak özellikle bilim-kurgu serisi çok hoştu. beni yeniden bilim-kurgu edebiyatına döndürdüler.

    umarım motivasyonlarını kaybetmeden uzun yıllar daha devam ederler.
  • podcasti kullanma sebebim harika program. içi dolu, bilimsel sohbetlerini dinlemeye doyum olmuyor.
    bilim kurgu serisi ise harika. bilim kurgu hikayelerini uyumadan önce dinliyorum. sonrasında gelsin çılgın rüyalar.
hesabın var mı? giriş yap