• seçmeninden yöneticisine kadar var olan problem. islamcı, muhafazakar, sağcı artık ne derseniz o gruptan bahsediyorum.

    arapçayla fazla haşır neşir olmaktan mı bozuluyor nedir anlamadım. gerçi büyük kısmı arapça da bilmiyor ki bozulsun. artık sosyal mecrada yapılan yorumlardan ya da yazılan mesajdan kişinin siyasi görüşünü anlar oldum. eğitim düzeyi de fark etmiyor arkadaş bu konuda. sanırım bu yazım tarzı kendi aralarında bir işaret.

    özellikle ilgili facebook gruplarında biraz dolaşırsanız siz de kafayı yiyebilirsiniz.

    https://i.hizliresim.com/okkpp2.jpg

    https://i.hizliresim.com/1ggbmd.jpg

    https://i.hizliresim.com/nwwpvg.jpg

    https://i.hizliresim.com/lnnn71.png

    https://i.hizliresim.com/vmmn5v.jpg

    bunu unutmuşum: https://i.hizliresim.com/5qqx8r.jpg
  • şukela tespitlerden biridir. hepimiz zaman zaman yazımda hatalar yapabiliriz. ama bu kadar bariz ve sürekli olarak hata yapılıyorsa karşıdaki kişi çok büyük ihtimalle muhafazakardır, önce dini ve sonra milli değerlerimizle barışıktır. en temel işlevi yerine getiremeyen insanımız bir yandan da memleket veya dünya meseleleri hakkında fikrini beyan eder, böyle de bir absürtlük vardır. kimse de demez aga sen daha yazı yazamıyorsun böyle işlere karışma diye.

    geçenlerde app store'da bir yazılımın yorumlarını okumak ve yanlış yazımlarını düzeltmek zorunda kaldım, amına koyyim hiç mi düzgün yazı yazan yok memlekette.

    insanı bir taraftan düşündürür, bu insanlar hiç ilkokula gitmedi mi, 1920'lerin türkiyesinde mi yaşadılar? 1970'lerin türkiyesinde köylerinde okul yok muydu? hadi kitap okunmuyor ama gazete de mi okumuyorlar? okuyorlar ama öğrenme kabiliyetlerinde mi bir sorun var? acaba ortalama bir eğitim alsaydım ben de mi yapamazsam yerine yabamazsam diye yazardım? hayat çok garip.
  • (bkz: 7.4 yetmedimi)
  • benim gördüğüm örneklerden bir çıkarım yapacaksam eğer, %90'ında var olan özellik.

    kendi ana dilleri olan türkçeyi daha doğru düzgün kullanamadan türklüğü savunmaya kalkarlar bir de. (bkz: devlet bahçeli) 40 hesabından önce kendi dilinizi öğrenin, güzelim dilimizi katlediyorsunuz.

    yazım kurallarına ben de aşırı duyarlı bir insanım. şimdi, de bağlacını doğru yazamayanların geri zekalı olduğunu, aslında kitap okusalar türkçeye daha çok hakim olabileceklerini ve bu kuralları rahatlıkla kavrayabileceklerini söylemek isterdim ama söylemiyorum. "çok takintülüsünüüüözz" diyerek bir yanlışı doğrulamaya çalışan birçok kişi olduğundan söylemiyorum yani. hadi ben takıntılıyım da, sen onu yanlış yazdığında bu bir imlâ hatası oluyor mu? evet. söyleyeceklerim bu kadar.

    bir de bu sağ kesim kelimeleri böyle incelte incelte konuşmuyor mu? deliriyorum ya. dinci kesimde kelimeleri inceltme problemi var, ülkücü cephedeyse böyle şive desem şive değil, kelimeleri garip bir şekilde telaffuz etme sorunu var.

    dinci temsilcisi için, mehmet sarı: link (ibretlik)
    ülkücü temsilcisi için, mustafa erdem: link (kendisi ankaralı ama benim bildiğim kadarıyla ankara şivesi değil bu.)

    kabul, ben de hitabeti çok iyi olan bir insan değilim. çoğu zaman devrik cümle kurma gibi bir hastalığım var ama yine de ben, türkçeye hakim ve hitabeti düzgün olan insanları dinlemeyi tercih ediyorum. kemal kılıçdaroğlu olsun, ümit özdağ olsun, bu konuda çok iyiler bana göre. biri solun, diğeri sağın temsilcisi ama hiç sinirlenmeden, çok düzgün bir şekilde kendilerini ifade ediyorlar. dinci türkçesine ya da böğüren bir muhafazakara rastladığımda hemen kapatıyorum ya da ortamdan uzaklaşıyorum. kendileri için zarar, kötü bir izlenim bırakıyorlar, ondan söylüyorum yani.
  • doğru tespittir. muhafazakarların ekseriyetinde sadece türkçe kullanımı açısından değil, diksiyon olarak da ciddi problemler vardır. öyle ki bir kişinin konuşmasından muhafazakar/mütedeyyin kesimden olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. dahası bu durum yalnızca eğitimle ilgili değildir, muhafazakar profesörlerde bile benzer defolara rastlanabilmektedir. hatta 2002 sonrası trt'de gerçekleşen akp yapılanmasıyla birlikte eskiden türkçe konusundaki hassasiyetiyle bilinen trt'nin yeni dönemde işe alınan birçok spikerinde de benzer emareler ortaya çıkmıştır. durumun böyle olmasını bir tek nedene bağlayamayacak olsak da, en başta okuma alışkanlığının olmamasıyla ilgili olduğunu düşünüyorum. standartların düşürülmesi bir süredir ülkemizde onaylanır ve hatta övülür hale gelmiştir. üzücüdür.
  • dedelerinin mezar taşlarında yazım ve dil bilgisi kurallarına dikkat edilmediği için türkçe yazma konusunda sorun yaşayan neslin problemidir.
  • ( bkz: eğitimsizlik)

    yoksa bir insan neden muhafazakar olsun ki. yeniye adapte olmak, sürdürmek ve ilerletmek varken. nedeni eğitimsizliktir. eğitimli olsa muhafazakar olmaz. bu kişiler genelde dinci olur. dindar demiyorum bakın yanlış anlaşılmasın.

    edit: dayanamadım. (bkz: okumuşların şerrinden bizleri muhafaza eyle)

    (bkz: dincilerin şerrinden bizleri muhafaza eyle)
  • muhafazakarlardaki türkçe problemi belki biraz daha göze çarpıyor olabilir ancak ülke genelinde görülen bir sorundan bahsediyoruz. nitekim şimdi bulamayacağım fotoğrafı ancak bir üniversitenin gazetecilik bölümü öğrencilerinin eyleminde açılan pankartta da bariz bir türkçe hatası gördü bu gözler.
  • (bkz: g20)
  • en nadide örneklerinden biri şudur
hesabın var mı? giriş yap