• 'ben hep 50 liralık dolduruyorum' diyen insanlara yönelik çok başarılı bir görsel bilgilendirme şöleni:

    ''ekonomi anlatıyorlar. ben size ekonomi anlatayım. 2002'de iktidara geldiğinde 50 lirayla bunu (30 litrelik yeşil bidon) dolduruyordun. 16 senenin sonunda bunu (8 litrelik kırmızı bidon) dolduruyorsun. al sana ekonomi.''
  • (bkz: bilale anlatır gibi anlatmak)

    “2002 deki 50 tl ile şimdiki 50 tl bir mi” diyorsunuz ya, ekonominin gelişimi altın ile paraleldir. o zaman ki asgari ücret ile 6,96 çeyrek altın alabiliyorken şimdi 4,87 alabiliyorsun. her yıl sözde ekonomi büyüyor ama siz her yıl elinize geçen para ile daha az altın alabiliyorsunuz.
    ince, sizin gibi bidonlara bidon örneği ile bu durumu anlatmak istemiş.
    adamınız “tuvaleti 1 lira yaptık” diyince orgazm geçirenler, burada gelmiş “imi illi tili” diye konuşuyor.

    altın örneğini sevmediniz mi ?
    peki bu sefer euro dayız. 2002 yılına gitmeyeceğim hiç. 2017'deyiz bu sefer.
    finlandiyayı örnek alalım (bkz: beyaz zambaklar ülkesinde)
    2017 yılı finlandiya ekonomisi büyüme oranı %2.
    2017 yılı finlandiya asgari ücret ( bu ülkede gelir saatliktir. sabit bir asgari ücret yoktur. garson, hasta bakıcı vs.) ortalama ayda 1500 euro kazanır.
    2017 yılı benzin litresi 1.5 euro idi
    bir kişi 967 litre benzin alabildi.

    aynı yıl bir ülkemizde ki vatandaş sadece 276 litre benzin alabildi. üstelik ülkesinin 2017 yılı ekonomi büyüme oranı %7,4 tü *

    (bkz: türkiye'den siktir olup gitmek)

    hala anlamayanlar için zorunlu bkz

    (bkz: anlayana sivrisinek saz anlamayana sazı soksan az)
  • sözlüğü okuduğunu gösterir. geçenlerde bir yazar konuyla ilgili benzer şeyi önermişti: somut şeyleri bilale anlatır gibi böyle bidonla, mazot baskınıyla anlatmak.
  • başlıktan da anlaşılacağı üzere %25'lik kesimin hali perişan.
    ulan adama demezler mi 2002 de asgari ücret 180 liraydı şimdi 1600 lira diye.
    2002 de 50 tl lik mazot senin maaşının dörtte birinden fazla, şimdi 50 tl otuz ikide biri sadece diye.
  • tuvaleti anlatırken iyiydi, mazot bidonlarını görünce zorunuza mı gitti
  • nefis, şık bir harekettir. akıllarda bidon örneği kalacak. çok iyi.
  • 2002 deki 50 tl ile 2018 deki 50 tl nin aynı değerde olduğunu düşünecek kadar kıt bir ekonomi bilgisi ile saçmalamadır.

    hesap şu şekilde yapılmalı. 2002 deki asgari ücret ile kaç litre 2018 deki asgari ücretle kaç litre mazot alınabiliyor.

    birazdan edit gelecek.

    edit 1:

    2002 asgari ücret 184 milyon tl , mazot fiyatı 1 milyon 620 bin tl yani 2002 yılında bir asgari ücret ile 114 litre mazot alınabiliyormuş.

    2018 de asgari ücret 1600 tl, mazot fiyatı 6 tl yani 2018 yılında bir asgari ücret ile yaklaşık 266 litre mazot alınabiliyor.

    edit 2:

    altınla asgari ücreti kıyaslayan einsteinlar birde 2002 yılından günümüze altının fiyat artışını da yazsınlar. altın küresel ölçekte değerlenir. mazotla kıyaslama yaptığı için mazotla kıyasladım üstelik bu kıyaslamayı yaparken 2002-2018 arasındaki ham petrol fiyat artışını hesaba katmadım.

    edit 3 :

    şu durumda ya muharrem ince iktisattan zerre anlamayan bir başkan adayı ya da iktisattan zerre anlamayan halkı kandırmaya çalışan bir kurnaz. yani benim oyumu alabilecek ne bir zekaya ne de ahlaka sahip değil.
  • 86-02 arasını anlat diyor. ulan akp iktidarını anlatacak tabi.
  • bazı arkadaşların dediği gibi 50 lira örneği ile değil asgari ücret örneği ile anlatılması gerekirdi ancak kendisini bu toplumdaki ben hep 50 liralık alıyorum diyenlere anlatmak zorunda olduğu için izlediği doğru bir yöntemdir.
  • her türlü yararsızdır. nasıl anlatırsa anlatsın, ne yaparsa yapsın, sayın ince akp seçmenini etkileyemez. akp seçmeni başka düşüncelere kendini kapatmış. kendi inanmak istedikleri şey dışında ne olursa olsun, ne kadar mantıklı, gerçekçi, kaynağı sağlam eleştiriler, örnekler varsa hepsine kapalılar. bizzat ailemden biliyorum. babamla her gün 1-2 saat siyaset tartışıyoruz. ben ne dersem diyeyim, dış mihraklar diyor; ben ne söylersem söyleyeyim, yahudi lobisi diyor. ne kadar bunun doğru olmadığını söylesem de bana inanmıyor. ben konuşmalarımı belgelerle doğruluyorum, ona kendi medyasından haberler gösteriyorum, yine de inanmıyor. yapacak hiç bir şey yok, elimiz kolumuz bağlı, erdoğan'ın seçilmesini beklemek zorundayız.

    madem konu mazot, size mazotla ilgili de bir örnek vermek istiyorum. dün misafirliğe gittiğim evde, ev sahibi hanım güle güle bize şu cümleyi söyledi: "muharrem ince mazot fiyatını 3 tl'ye düşüreceğini mi ne söylemiş, halbuki mazot ülkede 2.5 tl mi neymiş ahaha".
    salondaki herkesin suratına bi bakakaldım çaresizce, hepsinin yüzünde cehape zihniyeti gülümsemesi vardı.
hesabın var mı? giriş yap